Σύμφωνα με δημοσίευμα της πολωνικής ιστοσελίδας «Interia» στα τέλη Ιανουαρίου, οι πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν πολεμικό παίγνιο (Wargame) εναντίων του «Ανατολικού Εχθρού» (Ρωσία). Σύμφωνα με το σενάριο, η Πολωνία δέχθηκε εισβολή και γενικευμένο πόλεμο από τον αντίπαλο. Στο παίγνιο χρησιμοποιήθηκαν και τα νέα, υπό παράδοση οπλικά συστήματα της Πολωνίας, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών HIMARS. Στην άσκηση συμμετείχαν χιλιάδες στελέχη (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί), ενώ αξιολογήθηκε και το νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018.

Το αποτέλεσμα του παιγνίου ήταν συντριπτικό εις βάρος της Πολωνίας. Η χώρα ηττήθηκε κατά κράτος εντός πέντε ημερών. «Η στρατιωτική άσκηση κατέληξε σε καταστροφή και ολοκληρωτική αποτυχία. Η κατάσταση έδειξε ότι μετά από πέντε ημέρες ο πόλεμος είχε χαθεί και ο Πολωνικός Στρατός έπαψε να υπάρχει», αναφέρει το «Interia». Η επιλογή της άμυνας κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες τις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου, σε ποσοστά από 60% έως και 80% της δύναμης και του οπλισμού τους. Σύμφωνα με την «Inertia» οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στη Βαρσοβία και το Βιστούλα την πέμπτη ημέρα του πολέμου.

Εκτός της προέλασης των εχθρικών δυνάμεων στη Βαρσοβία και το Βιστούλα, όλα τα λιμάνια στα ανατολικά είχαν καταστραφεί ή καταληφθεί, ενώ το Πολωνικό Ναυτικό και η Αεροπορία είχαν συντριβεί και δεν μπορούσαν να συνδράμουν πλέον την πολεμική προσπάθεια. Εκτός της «Inertia» και η εφημερίδα «Super Express» ανέφερε σε δημοσίευμα της ότι το αρχικό πλάνο ήταν η επιτυχημένη άμυνα της χώρας για 22 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση της έλευσης Νατοϊκών ενισχύσεων (η παράμετρος της χρήσης πυρηνικών όπλων δεν ενσωματώθηκε στο σενάριο). Ο Υπουργός Άμυνας της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα αλλά είπε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στρατιωτική άσκηση για την Πολωνία.