Η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την Thales για την προμήθεια νέων κασκών απεικόνισης δεδομένων Scorpion και ψηφιακών οθονών πολλαπλών ενδείξεων για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale F4 (νέα και από αναβάθμιση). Με τη χρήση της κάσκας Scorpion ο χειριστής θα έχει ευκολότερο έργο και μειωμένο φόρτο εργασίας. Επίσης θα αυξήσει την επίγνωση του πιλότου για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο μάχης. Εξίσου σημαντική θα είναι η βελτίωση της ικανότητας του πιλότου να ανιχνεύει και να καταδεικνύει στόχους, εντός του πεδίου του, ημέρα και νύχτα. Οι νέες ψηφιακές οθόνες έχουν πολύ περισσότερες επιλογές προβολής δεδομένων αποστολής ή της γενικής κατάστασης του αεροσκάφους, ενώ ενσωματώνουν βελτιωμένη εργονομία και αυξημένη υπολογιστική ισχύ.

Η ανάπτυξη της έκδοσης F4 του Rafale ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου. Η ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, ενώ η Γαλλία θα παραλάβει 28 αεροσκάφη της συγκεκριμένης έκδοσης το 2023-2026, με κόστος € 2 δισεκατομμύρια, χωρίς όπλα και υποστήριξη. Για το 2027-2030 η Γαλλία έχει προγραμματίσει την προμήθεια άλλων 30 αεροσκαφών της έκδοσης F4. Η ανάπτυξη της έκδοσης F4 βασίζεται στην έκδοση F3R, η οποία ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις όπως το ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), την πιστοποίηση των βλημάτων αερομαχίας MICA NG και Meteor, των κατευθυνόμενων βομβών AASM και των ατρακτιδίων  εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS.

Επίσης, το Rafale F3-R ενσωματώνει και αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος. Επιπλέον, η έκδοση F4 θα διαθέτει αυξημένες ικανότητες εκτέλεσης αποστολών και επιχειρήσεων σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον (Network-Centric), ενώ οι διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης πληροφοριών και δεδομένων θα ενισχυθούν, τόσο σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου, όσο και σε επίπεδο ταχύτητας στην επεξεργασία δεδομένων και ασφάλειας κατά τη διαβίβαση τους από και προς άλλες φίλιες πλατφόρμες. Φυσικά, τα Rafale F4 θα ενσωματώνουν και τη νέα κάσκα Scorpion της Thales.