Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, τα οποία επικαλούνται στελέχη της Katmerciler και της Aselsan, τα εναπομείναντα 10 οχήματα επιτήρησης συνόρων ATEŞ (οχήματα Hizir της Katmerciler με συστήματα επιτήρησης της Aselsan) θα παραδοθούν κανονικά στην Τουρκία, παρά τα γεγονότα στον Έβρο. Η παραγωγή τους ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 47 ATEŞ σε μονάδες στη Θράκη. Υπενθυμίζουμε ότι το 75% του κόστους χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Τα πρώτα 20 οχήματα παραδόθηκαν την άνοιξη του 2019, ενώ 27 παραδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως προείπαμε, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει το 75% του συνολικού κόστους του προγράμματος, το οποίο ανέρχεται στα € 40 εκατομμύρια. Η Aselsan παρέχει το λογισμικό λειτουργίας του συστήματος, το ραντάρ επιτήρησης, τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα, το σύστημα εντοπισμού πυρών, και τα συστήματα επικοινωνιών. Το Hizir είναι όχημα 4 x 4, κατηγορίας MRAP (Mini-Resistance Armor Protected).

Comments

 1. Μεταξύ μας καλά κάνει η Τουρκία και η Ε.Ε που τους έδωσε κονδύλια για τον συγκεκριμένο σκοπό.Αλλού πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την ανάδειξη της Τουρκίας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή.
  Μιλάμε ότι έπρεπε να έχεις μεγάλο ταλέντο για να καταφέρεις κάτι τέτοιο.
  Η Ελλάδα που έστελνε μετανάστες στην Ευρώπη δεν πήρε ούτε ένα όχημα με Ε.Ε κονδύλια.

 2. Ακριβώς οι ευθύνες είναι στην Ελληνική πλευρά τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση.
  Πριν δύο μέρες διαβάζω ότι η Αίγυπτος καταγγέλλει στον ΟΗΕ στις 10 Μαρτίου την Τουρκία για την αποστολή τζιχαντιστών στη Λιβύη. Η δική μας κυβέρνηση γιατί δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ; Δεν έχουμε κάποιο συμφέρον? Φοβόμαστε μη χαλάσουμε τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε με την Τουρκία;

  Η είδηση είναι εδώ:
  https://www.liberal.gr/news/kataggellei-ston-oie-ti-summachia-erntogan-tzichantiston-sti-libui/293107

 3. Το ίδιο έχει συμβεί και με σκάφη επιφανείας για την τουρκική ακτοφυλακή! Με την προηγούμενη κυβέρνηση των ανεκδιήγητων θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας η αίτηση της Ελλάδος για χρηματοδότηση τέτοιων οχημάτων. Σήμερα όμως είναι αδιανόητο η νέα κυβέρνηση να μην το έχει αιτηθεί! Και θα πρέπει να ερωτηθεί εάν θα το κάνει ή όχι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *