Ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum, έχει επιβεβαιώσει ότι θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, δείχνοντας ότι δεν επηρεάζεται από τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου (philenews), το γεγονός επιβεβαιώνει και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει την στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Μεταξύ άλλων, με τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ γίνεται μελέτη των κλίσεων της επιφάνειας του βυθού όπως και η υφή και σύσταση, για σκοπούς καθορισμού ακριβούς σημείου, όπως και εναλλακτικών για τη γεώτρηση.

Τα δύο πλοία που αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στο τεμάχιο «10» τις αμέσως επόμενες εβδομάδες για λογαριασμό της Exxon Mobil, είναι τα «Med Surveyor», που αυτές τις μέρες βρίσκεται για ανάλογες εργασίες στην περιοχή του λιμανιού της Χάιφας, όπως και το ειδικό ερευνητικό «Ocean Investigator» που βρίσκεται σε προετοιμασία στο Λαύριο και από το οποίο γίνεται και ο χειρισμός των υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι ο αμερικανικός κολοσσός, βρίσκεται και ένα βήμα πριν υπογράψει τις τελικές συμφωνίες με το ή τα γεωτρύπανα που θα χρησιμοποιήσει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημαρίδα, η ΕΝΙ έχει αναλάβει υποχρεώσεις με βάση τα συμβόλαιά της, τα οποία επιβεβαιώνει και εγγράφως σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» ότι θα τιμήσει πλήρως, για ακόμα πέντε τουλάχιστον γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν της πλήρους επιτυχούς γεώτρησης που μόλις ολοκληρώθηκε στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6».

Πηγή: Liberal