«Η Τουρκία θα παραλάβει άλλα δύο μαχητικά F-35 τον Μάρτιο του 2019 και οι παραδόσεις συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό» δήλωσε ο Αντιναύαρχος Mat Winter, στρατιωτικός προϊστάμενος του προγράμματος F-35, στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet». «Δεν υπάρχει ένδειξη αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων», συμπλήρωσε ο Winter.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 21 Ιουνίου η Τουρκία παρέλαβε, αλλά δεν απόκτησε οριστικά, δύο (2) από τα 30 συνολικά F-35 που έχει παραγγείλει. Τα μαχητικά θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει 18 μήνες περίπου, δηλαδή έως τα τέλη του 2019 ή τις αρχές του 2020.

Με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα υπογραφούν, εάν τελικά υπογραφούν, τα τελικά πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής, οπότε και τα αεροσκάφη θα μπορούν να πετάξουν για την Τουρκία και να ενταχθούν στις τάξεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το 2019 η Τουρκία θα παραλάβει επιπλέον δύο (2) αεροσκάφη ενώ το 2020 άλλα τέσσερα (4). Τα επόμενα τρία χρόνια (το 2021, το 2022 και το 2023) θα παραλαμβάνει από οκτώ (8) αεροσκάφη κάθε χρονιά συμπληρώνοντας τον αριθμό των 30 αεροσκαφών που προβλέπει η αρχική σύμβαση. Η πρώτη Μοίρα αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακή το 2021 με 16 αεροσκάφη αρχική δύναμη και 30 αεροσκάφη τελική δύναμη.

Όπως όμως έχει γίνει γνωστό η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι σε περίπτωση που προχωρήσει με την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, τότε το πρόγραμμα προμήθειας των F-35 είναι υπό αναίρεση και ακύρωση, όπως και η βιομηχανική συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *