Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ενός δεύτερου πρωτότυπου τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος Eitan (8 x 8). Το νέο πρωτότυπο αναπτύχθηκε στη βάση των διδαγμάτων και των παρατηρήσεων από τη χρήση του πρώτου πρωτότυπου σε διάφορα σενάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας το δεύτερο πρωτότυπο ενσωματώνει κινητήρα μέγιστης ισχύος 750 ίππων και βελτιώσεις στο σασί προς βελτίωση του επιπέδου προστασίας. Τροποποιήσεις έχουν γίνει και στο σύστημα οδήγησης, το ηλεκτρονικό σύστημα, τους τροχούς και το σύστημα πέδησης του οχήματος.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα «The Jerusalem Post», η οποία επικαλείται πηγές του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας τα πρώτα οχήματα Eitan αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία το 2020.

Το Eitan ενσωματώνει τεχνολογίες από το άρμα μάχης Merkava Mk.4 και το τεθωρακισμένο όχημα Namer, το οποίο βασίζεται στο Merkava Mk.4. Το Eitan αναπτύχθηκε με βάση τα συμπεράσματα του Πολέμου στη Γάζα το 2014, με έμφαση στην ταχύτητα, την ευελιξία και την ασφάλεια.

Το βάρος μάχης του Eitan είναι 30-35 τόνοι, ενώ οι πρώτες δοκιμές πεδίου ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016. Μαζί με το ερπυστριοφόρο Namer, αποτελούν το μέλλον των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης του Ισραηλινού Στρατού, αμφότερα αντικαταστάτες των M-113.

Ενσωματώνει κινητήρα μέγιστης ισχύος 750 ίππων και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα. Επίσης ενσωματώνει ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ μπορεί να μεταφέρει 12 στρατιώτες. Ο εξοπλισμός θα αποτελείται από ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών, ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Spike.