Το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την περίοδο 2023-2025, το οποίο έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των € 27,74 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα η Ιταλία θα δώσει έμφαση στον υποβρύχιο πόλεμο, στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στα σύστημα συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και στα μη-επανδρωμένα συστήματα. Αρχικά το Ιταλικό Ναυτικό επιθυμεί την προμήθεια ενός υποβρύχιο μη-επανδρωμένου σκάφους, μεγάλου εκτοπίσματος και αυτονομίας, σε βάθος χρόνου. Η επένδυση για το πρόγραμμα είναι ύψους € 254,3 εκατομμυρίων και θα δαπανηθεί σε διάστημα 13 ετών (€ 6 εκατομμύρια θα δαπανηθούν το 2023 και το 2024). Επίσης, το 2023-2025 θα δαπανηθούν κονδύλια για την επέκταση της σύμβασης υποστήριξης των νέων υποβρυχίων U-212NFS μέχρι το 2040.

Ένα άλλο ναυτικό πρόγραμμα που προβλέπεται είναι η σχεδίαση και ναυπήγηση τριών νέων περιπολικών πλοίων ανοιχτής θαλάσσης με δικαίωμα ναυπήγησης επιπλέον τριών πλοίων. Επίσης, τα πλοία κλάσης «Comandanti» θα αντικατασταθούν από την Ευρωκορβέτα. Σε επίπεδο φρεγατών η Ιταλία ναυπηγεί δύο FREMM, για την αντικατάσταση των δύο που πωλήθηκαν στην Αίγυπτο, με πλήρης ικανότητας πολέμου επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ναυπηγηθούν και δύο νέες FREMM της αναβαθμισμένης έκδοσης EVO (Evolution). Το 2024 το Ιταλικό Ναυτικό αναμένεται να υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια και νέων πλοίων ναρκοπολέμου, διαφόρων εκτοπισμάτων και ικανοτήτων.

Επιπλέον, για το στόλο των μεγάλων πλοίων επιφανείας, το πρόγραμμα προβλέπει την αναβάθμιση μέσης ζωής των φρεγατών κλάσης «Horizon», τη σχεδίαση του νέου αντιτορπιλικού και την επέκταση του προγράμματος ναυπήγησης των πλοίων τύπου PPA. Η αναβάθμιση των «Horizon» είναι ύψους € 1,15 δισεκατομμυρίων, και προβλέπει τη συνολική αναβάθμιση των όπλων, των συστημάτων και των αισθητήρων των πλοίων, καθώς και τη γενική επιθεώρηση και επισκευή τους. Οι FREMM EVO θα είναι εξοπλισμένες με κορυφαίο εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας, πολέμου επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου (η σχεδίαση βρίσκεται υπό ανάπτυξη). Ομοίως η Ιταλία θέλει δύο νέα αντιτορπιλικά με προϋπολογισμό € 2,35 δισεκατομμύρια και χρόνο ένταξης σε υπηρεσία το 2029-2031.

Σε επίπεδο οπλικών συστημάτων η Ιταλία θα επενδύσει στο κοινό πυραυλικό πρόγραμμα  FC/ASW (Future Cruise and Anti-ship Weapon), το οποίο ξεκίνησε το 2023 και αναμένεται να είναι διαθέσιμο το 2034-2038. Στο μεταξύ η Ιταλία συνεχίζει να επενδύει στους πυραύλους Teseo Mk2/E προσβολής ναυτικών και χερσαίων στόχων, ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας έκδοσης του Marte ER για χρήση από τα ελικόπτερα NH-90 και EH-101. Σοβαρή επένδυση ύψους € 556 εκατομμυρίων θα γίνει για την προμήθεια κατευθυνόμενων πυρομαχικών, όπως το DART και το Vulcano, και στην προμήθεια των νέων πυραύλων αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικής άμυνας Aster-30 Block.1NT. Στον τομέα των αμφίβιων πλοίων η Ιταλία θα αντικαταστήσει τα τρία εν υπηρεσία πλοία κλάσης «San Marco» εκτοπίσματος 8.000 τόνων με νέα πλοία και χρόνο παράδοσης το 2028-2030.

Στον τομέα των πλοίων υποστήριξης θα συνεχιστεί η ναυπήγηση των πλοίων κλάσης «Vulcano». Το δεύτερο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ναυπήγηση επιπλέον δύο πλοίων της κλάσης, ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστεί το πλοίο κλάσης «Etna». Επίσης, θα αποκτηθεί και νέο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων.  Νέες ναυπηγήσεις θα γίνουν και για την αντικατάσταση κι άλλων, μικρότερου εκτοπίσματος, πλοίων υποστήριξης.