Έπειτα από 25 και πλέον έτη το ΠΝ καθέλκυσε μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα κρούσης με ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» της ομώνυμης κλάσης των νέων φρεγατών του ΠΝ καθελκύστηκε στα ναυπηγεία της Λοριάν με κάθε λαμπρότητα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των συστημάτων όπως του PSIM και ακολούθως πραγματοποιήσει σειρά θαλάσσιων δοκιμών και ελέγχων.

Το ΠΝ με τη πρόσκτηση των φρεγατών FDI HN (έστω και από γεωπολιτικές συγκυρίες) έγραψε ιστορία και επιβεβαίωσε τη παράδοση που θέλει το ΠΝ τεχνολογικά πρωτοπόρο στις εξοπλιστικές του επιλογές. Αποτελεί δικαίωση και για τη πρώην ηγεσία του ΠΝ και τον πρώην ΑΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ο οποίος παρότι δέχθηκε σφοδρό και ανελέητο πόλεμο απο την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ εισηγήθηκε και επέμεινε στην απόκτηση των Γαλλικών φρεγατών παρότι το ΠΝ δέχονταν τεράστιες πιέσεις να αποκτήσει τα ακατάλληλα αμερικανικά πλοία LCS. Και αυτό είναι κάτι που θα το επισημάνουμε συνέχεια γιατί είναι μια πραγματικότητα. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ψέματα που διακινήθηκαν και γράφτηκαν περί δωρεάν παραχώρησης αμερικανικών πλοίων Arleigh Burke ή καταδρομικών Ticonderoga όταν το μοναδικό πλοίο το οποίο τελικώς πήρε από τις ΗΠΑ το ΠΝ ήταν τα περιπολικά ISLAND και μάλιστα σε κακή κατάσταση με εμφανή σημάδια παλαιότητας και απογύμνωσης των συστημάτων τους όπως προκύπτει από τις πρόσφατες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ιδιαίτερη μνεία όμως αξίζει να γίνει και στον πρώην ΑΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ επί ημερών του οποίου είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους. Τέλος αξίζει να τονίσουμε τη προσπάθεια δεκάδων άλλων επιτελών του ΠΝ που διαπραγματεύτηκαν σκληρά με τους Γάλλους και επέμειναν ώστε οι FDI HN να διαθέτουν συστήματα όπως CIWS όπως τα RAM.

Η ιστορία όμως δικαίωσε το ΠΝ και τους επιτελείς του για την επιλογή των Γαλλικών φρεγατών. Και στη κατεύθυνση αυτή συνηγορούν δυο κυρίαρχα γεγονότα: η ταχύτητα ναυπήγησης των πλοίων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία η οποία αναιρούσε την ανάγκη για τη προμήθεια πλοίων «ενδιάμεσης λύσης» καθώς η προθυμία των Γάλλων να δώσουν στο ΠΝ πλοία που επρόκειτο να ναυπηγηθούν για το γαλλικό ναυτική. Το ΠΝ υπέγραψε τη σύμβαση πρόσκτησης των Γαλλικών φρεγατών τον Μάρτιο του 2022 (24 Μαρτίου) και μόλις ένα χρόνο τον Οκτώβριο του 2023 καθελκύει μια νέα φρεγάτα η οποία τέλη του 2024 με αρχές του 2025 θα ενταχθεί και επίσημα στον ελληνικό στόλο.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναφορικά με την απόκτηση και της 4ης FDI ώστε το ΠΝ να διαθέτει στο δυναμικό του 4 υπερσύγχρονες φρεγάτες με ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής ικανές να επιχειρούν στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών το οποίο καρκινοβατεί και καθυστερεί δραματικά αντί άμεσα να είχε προχωρήσει δεδομένων των αναγκών για την ανανέωση του στόλου των μονάδων κρούσης επιφανείας.