Η επίσκεψη του Α/ΓΕΝ όπως αυτή αναφέρθηκε σε προηγούμενο μας άρθρο μόνον τυχαία δεν ήταν. Οι Ισραηλινοί επιτελείς εν όψει των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο προωθούν επίμονα την ενίσχυση του Ισραηλινού Ναυτικού όχι μόνον σε επίπεδο νέων μονάδων κρούσεως αλλά κυρίως σε θέματα τεχνικών και τακτικών σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων. Εκεί δηλαδή που το Π.Ν πρωτοπορεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ισραηλινοί ζητούν ενεργότερη συμμετοχή και κοινές ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραηλινό Ναυτικό μολονότι διαθέτει σύγχρονες μονάδες κρούσεως παραμένει σε πρώιμο επίπεδο από πλευράς εκπαίδευσης και τακτικών. Κι αυτό γιατί οι απειλές κατά του Ισραήλ είναι πρωτίστως χερσαίες και δευτερευόντως ασυμμετρικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτων, οι Ισραηλινοί θα συμμετέχουν στην άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 17» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Η ενίσχυση του Ισραηλινού Ναυτικού σε υποβρύχια με τις παραλαβές των κορυφαίων τεχνολογικά Dolphin II δίνει το ποιοτικό προβάδισμα αλλά το Ελληνικό Ναυτικό είναι αυτό που γνωρίζει ΑΡΙΣΤΑ την τακτική χρησιμότητα των υποβρυχίων. Άλλωστε το Ελληνικό ναυτικό αξιοποίησε επιχειρησιακά πρώτο την τεχνολογία του συστήματος αναερόβιας πρόωσης (AIP) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτό και επιμένουν σε συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις είτε ανθυποβρυχιακού ρόλου είτε εναντίον στόχων επιφανείας. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν καλά τις επιδόσεις των Ελληνικών υποβρυχίων που κυριαρχούν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και αντιλαμβάνονται πως στις συνεκπαιδεύσεις με τα ελληνικά υποβρύχια μόνον κερδισμένοι θα βγουν.

Δευτερευόντως, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Οι Ισραηλινές εταιρείες στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας προσφέρουν δελεαστικά πακέτα εκσυγχρονισμού των πλοίων με σύγχρονα συστήματα που ήδη αξιοποιούνται και παραμένουν στην αιχμή της τεχνολογίας. Δεσμευόμαστε να τα παρουσιάσουμε σε προσεχές μας άρθρο. Στην επίσκεψη του ο Έλληνας Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε Ισραηλινές εταιρείες και του παρουσιάστηκαν οι επιλογές για τη διαμόρφωση του εκσυγχρονισμού.