Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λιθουανίας ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμβόλαιο με την ισραηλινή Elta (θυγατρική της IAI) για την προμήθεια πέντε ραντάρ ELM-2026B επιτήρησης αέρος μικρού βεληνεκούς, τα οποία αναμένεται να εγκατασταθούν στις πόλεις Varėna, Švenčionys, Vilnius, Jurbarkas και Pagėgiai.

Δύο από τα ραντάρ χρηματοδοτούνται από τους επιχειρηματίες οι οποίοι επένδυσαν σε αιολικά πάρκα στις πόλεις Šilutė και Tauragė, η λειτουργία των οποίων δημιούργησε προβλήματα στα ραντάρ επιτήρησης αέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιθουανίας (η Λιθουανική νομοθεσία επιτρέπει σε ιδιώτες να συνεισφέρουν στις αμυντικές δαπάνες της χώρας).

Το συνολικό κόστος της προμήθειας, για τα πέντε ραντάρ, ανέρχεται στα € 4,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων € 2,8 εκατομμύρια θα καταβάλει το Δημόσιο και € 1,9 εκατομμύρια θα καταβάλουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Τα ραντάρ ELM-2026B επιλέχθηκαν λόγω κόστους και ιδιαίτερα λόγω κόστους υποστήριξης στο μέλλον. Οι παραδόσεις και η εγκατάσταση των ραντάρ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2019.

Το ELM-2026B είναι ένα τρισδιάστατο ραντάρ με ικανότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης 100 εναέριων στόχων σε μέγιστη απόσταση 25 χιλιομέτρων (η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού για στόχους επιπέδου μαχητικού αεροσκάφους είναι της τάξεως των 15 χιλιομέτρων).