Στις 13 Ιανουαρίου η ισραηλινή Elbit ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της, IMI Systems, επιλέχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Φιλανδίας, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, για την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χιλιοστών, τύπου M-339, υψηλής εκρηκτικότητας. Τα πυρομαχικά θα εφοδιάσουν τα 100 εν υπηρεσία, μεταχειρισμένα, πρώην ολλανδικά Leopard-2A6, η παραλαβή των οποίων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Το M-339 αποτελεί εξέλιξη του Μ-325. Πρόκειται για ένα πυρομαχικό πολλαπλού ρόλου, για προσβολή θωρακισμένων στόχων, αλλά και για προσβολή προσωπικού, η εξουδετέρωση των οποίων επιτυγχάνεται όχι με άμεση βολή, αλλά μέσω θραυσμάτων που παράγονται από την έκρηξη του βλήματος. Το βλήμα, κατά τη διάρκεια της εξόδου του από την κάννη, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 900 μέτρων το δευτερόλεπτο (από κάννη κατηγορίας L44), ενώ το μέγιστο βεληνεκές του είναι 5 χιλιόμετρα.

Το βάρος του είναι 27 κιλά, εκ των οποίων τα 2,3 κιλά είναι το βάρος της εκρηκτικής ύλης CLX-663 (το M-325 ενσωματώνει 1,8 κιλά εκρηκτικής ύλης Composition B). Έκδοση του M-339 είναι και το μη-θανατηφόρο βλήμα M-337 STUN για χρήση σε χαμηλής έντασης εμπλοκές. Το πυρομαχικό είναι κρότου-λάμψης, ενώ δημιουργεί και ισχυρό ωστικό κύμα.

Για τις ανάγκες του ΕΣ σε σύγχρονα πυρομαχικά αρμάτων μάχης και τις διαθέσιμες επιλογές μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: