Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση αμοιβαιότητας με την Boeing επί της προμήθειας οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική εταιρία θα πρέπει να επιστρέφει στο Ισραήλ, μέσω επενδύσεων, το 35% της αξίας των εξοπλιστικών συμβολαίων που υπογράφει με το Ισραήλ. Δεδομένου ότι το ύψος των οπλικών συστημάτων της Boeing που επιθυμεί να αγοράσει το Ισραήλ είναι τουλάχιστον $ 10 δισεκατομμύρια, η Boeing θα πρέπει να επενδύσει στο Ισραήλ ποσό ύψους $ 3,5 δισεκατομμυρίων, τουλάχιστον.

Το ποσό των $ 10 δισεκατομμυρίων δεν θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό του Ισραήλ, αλλά από την ετήσια δωρεάν οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα του περασμένου Ιουνίου η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την δωρεάν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ για τη δεκαετία 2019-2028, όπου συνολικά το Ισραήλ θα παραλάβει $ 38 δισεκατομμύρια ή $ 3,8 δισεκατομμύρια το έτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel», το Ισραήλ σχεδιάζει να δαπανήσει $ 10-11 δισεκατομμύρια, από τα $ 38 του συνόλου της αμερικανικής βοήθειας, για την προμήθεια οπλικών συστημάτων από την Boeing (μαχητικά αεροσκάφη F-15, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook και V-22 Osprey, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-767 κ.ά.).

Τα Chinook και τα Osprey (πιθανότατα σε αναλογία 12 + 12) θα αντικαταστήσουν τα 23 εν υπηρεσία CH-53 Sea Stallion, 8-12 KC-767 αναμένεται θα αντικαταστήσουν τα εννέα εν υπηρεσία Boeing-707, ενώ περί τα 25 F-15 αναμένεται να αντικαταστήσουν παλαιότερα F-15A/B.