Στην προμήθεια πέντε κορβετών τύπου Avante-2200 των ισπανικών ναυπηγείων Navantia προχώρησε η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων.

Συγκεκριμένα, το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε στα μέσα Απριλίου και αφορά στη ναυπήγηση των πλοίων στη Σαουδική Αραβία, έναντι συνολικού κόστους € 1,8 δις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ναυπήγηση των πλοίων θα ολοκληρωθεί το 2023 και θα παραδίδονται ένα το έτος αρχής γενομένης από το 2019.

Η κορβέτα Avante-2200 έχει μήκος 98,9 μέτρα και εκτόπισμα 2.500 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητα είναι της τάξεως των 28 κόμβων την ώρα (52 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι της τάξεως των 92 ατόμων.

Μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερα κλάσεως 10 τόνων και δύο λέμβους μήκους 5,5 μέτρων. Οι Avante-2200 έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν αποστολές επιτήρησης και προστασίας ΑΟΖ, ασφάλειας ναυσιπλοΐας, έρευνας και διάσωση, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (θαλάσσια μόλυνση κ.ά.) και αστυνόμευσης θαλάσσιων συνόρων (καταπολέμηση λαθρεμπορίου, παράνομης μετανάστευσης κ.ά.).

Ο τυπικός εξοπλισμός μάχης αποτελείται από δύο πυροβόλα των 76 και 35 χιλιοστών, δύο πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών, έναν οκταπλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών βλημάτων μικρού βεληνεκούς, δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων και δύο τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών.