Tα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ με τις μαζικές, ταυτόχρονες και ασύμμετρες επιθέσεις ρουκετών έχουν στο επίκεντρο το Iron Dome. Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα που απέδειξε για πολλοστή φορά την επιχειρησιακή του αξία απέναντι σε επιθέσεις κορεσμού από ρουκέτες καταγράφοντας πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.  

Η σημερινή αντιπυραυλική στρατηγική του Ισραήλ χωρίζεται σε τρία επίπεδα, το στρατηγικό επίπεδο, στο οποίο το Ισραήλ μέσω του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους που έρχονται εκ τας ανατολάς, το τακτικό επίπεδο, όπου μέσω των συστημάτων David’s Sling και Patriot διαμορφώνεται μία δεύτερη γραμμή τακτικής αντιπυραυλικής άμυνας υποβοηθώντας την λειτουργία της στρατηγικού επιπέδου, και τρίτον, το επίπεδο προστασίας των Ισραηλινών εδαφών από επιθέσεις μέσω βλημάτων χαμηλής τεχνολογίας τύπου Qassam.

Η ανάπτυξη του συστήματος Iron Dome ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 από την Ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems και μέσω αμερικανικής συγχρηματοδότησης κατέστη επιχειρησιακό το καλοκαίρι του 2010.

Τα τρία Ισραηλινά επίπεδα της αντιπυραυλικής στρατηγικής έναντι στόχων αέρος- εδάφους.

Το Iron Dome είναι ένα σύστημα αεράμυνας βραχέως βεληνεκούς (V-SHORAD) ικανό να προστατέψει μία γεωγραφική ζώνη από ρουκέτες, πυρά πυροβολικού και πυραύλους (C-RAM). Μία πυροβολαρχία αποτελείται από ένα Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου της εταιρείας mPrest, ένα ραντάρ πολλαπλών αποστολών EL/M-2084 MMR της οικογένειας AESA που κατασκευάζετε από την ELTA Systems και τρείς έως οκτώ εκτοξευτές με 20 πυροσωλήνες εφοδιασμένους με πυραύλους Tamir.

Το ραντάρ είναι ικανό να εντοπίζει και να ταξινομεί όλους τους τύπους των εναέριων απειλών και να δημιουργεί μια ενιαία εικόνα εναέριας κατάστασης (ASP) σε πραγματικό χρόνο.

Μέσω της λειτουργίας WLR (Artillery Weapon Location) ανιχνεύει εισερχόμενες ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και πάσης φύσεως όπλα καμπύλης τροχιάς, υπολογίζοντας την τοποθεσία της εχθρικής θέσης εκτόξευσης. Υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο το σημείο πρόσκρουσης των εχθρικών εισερχόμενων πυρομαχικών, αλλά και των φίλιων που εκτοξεύονται.

Έχει την ικανότητα για κάλυψη αζιμούθιου 120° ή περιστρεφόμενη 360° για σκοπούς εναέριας επιτήρησης. Όντας σε λειτουργία 120° μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες WLR. Τέλος μπορεί να παρακολουθήσει έως και 1.100 εναέριους στόχους ενώ ταυτόχρονα εκτελεί διεργασία WLR για 200 εξ’ αυτών. Αποτελείται από τρεις-οκτώ εκτοξευτές εκ των οποίων ο καθένας διαθέτει 20 πυροσωλήνες εφοδιασμένους με πυραύλους εδάφους-αέρος Tamir με ενεργό ραντάρ καθοδήγησης και εμβέλεια έως και 70 χιλιομέτρων.

O πύραυλος εδάφους-αέρος Tamir ζυγίζει 90 κιλά, διαθέτει ενεργό ερευνητή καθοδήγησης στην κεφαλή του ενώ κατά την διάρκεια πτήσης μπορεί να ανα προσαρμόζει την πορεία του.

Σύμφωνα με την Rafael Advanced Defense Systems η εκάστοτε πυροβολαρχία Iron Dome είναι ικανή να προστατέψει περίπου 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ μέσω δικτυοκεντρικής συνεργίας με προωθημένα μη επανδρωμένα αεροχήματα μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που βάλλονται από αποστάσεις από 80 μέχρι 20 χιλιόμετρα.

Η πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή του συστήματος έλαβε χώρα το 2011 όταν μία ρουκέτα Κατιούσα εκτοξεύθηκε από την Λωρίδα της Γάζας προς τα Ισραηλινά εδάφη. Το βλήμα Tamir κατέστρεψε την εισερχόμενη ρουκέτα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή της.

Nα σημειωθεί πως ακόμη και ο Αμερικανικός Στρατός διαθέτει το σύστημα Iron Dome. Όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας παρέδωσε, στον Αμερικανικό Στρατό, τη δεύτερη και τελευταία πυροβολαρχία Iron Dome. Η πρώτη πυροβολαρχία είχε παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2020.

Η τυπική σύνθεση κάθε πυροβολαρχίας, που παρέλαβε ο Αμερικανικός Στρατός, είναι ένα κέντρο διοίκησης, ένα ραντάρ, έξι εκτοξευτές και 240 βλήματα (δύο φόρτοι). Τα συστήματα θα δοκιμαστούν και αναμένεται να χαρακτηριστούν επιχειρησιακά το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο του 2021 αντίστοιχα. Η απόκτηση τους εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος IFPC (Indirect Fire Protection Capability) του Αμερικανικού Στρατού.

Comments

 1. Τυπικά αποτελείται όχι από ένα αλλά από περισσότερα ραντάρ ίδια αλλά το ένα είναι
  περιστρεφόμενο.
  Στην πράξη βάζουν δυο AESA Fixed Panel ένα περιστρεφόμενο.
  Με μέγιστη οικονομία αφού είναι κατά 90% ίδιο το ραντάρ.
  Αυτό που εγώ το προτείνω για τα πλοία μας.
  Έχει βγει έκδοση με 4 πάνελ.

  Έχει 450 χιλιόμετρα εμβέλεια και 100 για να εντοπίζει βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες.

  Δηλαδή με ένα ραντάρ κάνουν τα πάντα στο Ισραήλ!
  Το βάζουν για ανίχνευση 360 μοιρών.
  Για κατεύθυνση πυραύλων.
  Είναι ελαφρύ και αυτοκινούμενο.
  Μπαίνει σε πλοία.
  Με ένα ραντάρ καλύπτεις σχεδόν τα πάντα.
  Αν αγοράσεις από εκεί θες 60 ραντάρ +20 θα πάρεις τα πάντα και γραμμή παραγωγής και κωδικούς.

  Εδώ αγοράζουμε ότι μας πουλάνε οι ξένοι χωρίς σκέψη.

  1. To iron dome δεν κανει για εμας
   Ειναι καλο για ρουκετες απο την χαμας και μεχρι εκει.
   Τι εμβελεια εχει? 10χλμ?ενα αεροσκαφος ή ενα drone θα το διαλυσουν απο πολυ πιο μακρια
   Δεν ειναι αυτοκινούμενο και δεν μπορει να σταθει σε ενα πιο απαιτιτικο περιβαλλον μαχης.
   O doureios εχει ενα πολυ καλο αρθρο που αναφερει ολα τα μειονέκτηματα
   https://doureios.com/poso-katallilo-einai-to-iron-dome-gia-tin-ellada/

   1. Πράγματι στην ουσία με αυτή τη διαμορφώσω είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του Ισραήλ ….δηλαδή αντιμετώπιση απειλών χαμηλών δυνατοτήτων. Για τα ελληνικα δεδομένα μπορει να εχει πολλη περιορισμένη χρήση και σιγουρα με τα χρηματα του υπάρχουν πιο ενδιαφέροντες επιλογές.
    Μελλοντική διαμορφωσή του με αυξημένη εμβέλεια και υψηλότερες δυνατότητες. ….ισως να έχει περισσοτερο ενδιαφέρον για εμάς.
    Το Ισραήλ έχουν άλλα συστήματα που πραγματικά που κάνουν για εμάς.

 2. Έκανα ολόκληρο προσχέδιο μελέτης για να δω αν μπαίνουν στα παλιά μας πλοία.
  Σιγά το δύσκολο πια που έχουμε τρελαθεί άντε μην γράψω κάτι χειρότερο.

    1. Δεν κατάλαβα το είδος του γέλωτως;
     Για τα χάλια της πολεμικής μας βιομηχανίας γελάς;
     Γιατί παράγουν 140 οπλικά συστήματα οι απέναντι;
     Γιατί εσύ δεν παράγεις απολύτως τίποτα;
     Γιατί εσύ -εμείς αυτοί δεν κάναμε απολύτως τίποτα;
     Γιατί οι από πάνω κυνήγησαν όλους όσους είχαν ιδέες και λύσεις;
     Γιατί τους εξόντωσαν και τους έδιωξαν στο εξωτερικό;
     Γιατί έκλεισαν της πολεμικές βιομηχανίες;
     Για όλα αυτά γελάς λοιπόν για αυτό έχουμε αυτά τα χάλια.
     Για αυτό μας κάνουν ότι θέλουν οι ξένοι!

     Αφού τα διάβασες όλα αυτά γέλα ακόμα περισσότερο.
     Αν νομίζεις πως οι από πάνω ξέρουν από έλεος αυταπατάσαι οικτρά.

   1. Αγαπητέ νομίζεις πως θέλουν πραγματικά να κάνουν κάτι για την Ελλάδα;
    Περισσότερα θα γράψω για τον εκτοξευτεί ρουκετών σε άλλο ποστ.

 3. ο Iron Dom νομίζω ότι είναι μεγάλη παγίδα για εμάς.

  Το Ισραήλ έχει μήκος Βορράς-Νότος έχει 420χμλ περίπου όταν εμείς από Έβρο μέχρι Κρήτη 750χμλ.

  Το πυροβολικό μας έχει, σταθερούς ξεκάθαρους στόχους (εν αντιθέση με το Ισραηλ). Αν βληθούμε θα απαντήσουμε.

  Αντιβαλλιστική άμυνα για τα μεγάλα κέντρα, ενίσχυση της διασύνδεσης και αύξηση πυρός των Patriot, και αντικατάσταση των HAWK – OSA, νομίζω ότι είναι αρκετά.

  Το iron dom είναι πολύ εξειδικευμένο.

  1. Το iron dome είναι καλό για να προστατέψουμε κομβικά σημεία, εγκαταστάσεις, βάσεις, ναυσταθμούς, αεροδρόμια, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, μονάδες επιφάνειας, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαιοπηγές, νερό. Αν μπορεί να βλέπει και πάνω από 1000 βλήματα ταυτόχρονα είναι και εναντίων επιθέσεις κορεσμού μια αξιόπιστη λύση.

  2. Παίρνεις τα ραντάρ με φτηνό κόστος και βάζεις επάνω ότι θες!
   Θες ESSM II; Γίνετε!
   Ότι θα βάλεις στα πλοία.
   Η διαφορά είναι ότι βάζουν και Barak κάνουν τα πάντα με μια συστοιχία.

  3. To Iron Dom είναι η αντιβαλλιστική άμυνα για τα αστικά κέντρα που είναι πλησίον στον εχθρό. Εκτός από τα στρατόπεδα – που θα εκκενωθούν σε περίπτωση κρίσης (διασπορά) – υπάρχουν και πολίτες σ’αυτή τη χώρα.
   Αν η πόλη της Μυτιλήνης γίνει γήπεδο και εγκαταληφθεί από τους κατοίκους, δεν θα έχει νόημα να μιλάμε για κυριαρχία.
   To Iron Dom είναι η πρώτη (αυτόματη) αντίδραση της άμυνας, μέχρι να οργανωθεί η αντεπίθεση.

 4. @gk
  Καλά είναι εκεί στην Αθήνα ετσι;
  Άσε ταλλα κορόιδα να τα βγάλουν πέρα με εξοπλισμό του 50’. Τι λες…
  Εμείς εδώ στη χαβούζα 5μυρια μαζεμένοι ναμαστε καλά και η γραμμή να κόψει τον λαιμό της να μην περάσουν ….
  Είσαι δυνατός βλέπω.
  Με εκτίμηση και απέραντο σεβασμό σ’αυτους που είναι στημένοι στην γραμμή και περιμένουν έτοιμοι και καμία σαυτον που θέλει άλλος να καθαρίσει για να μη χαλάσει η ζαχαρένια του.

 5. Τις προηγούμενες φορές που ασχολήθηκα με το κόλλημα του αρθρογράφου σχετικά με την εμβέλεια των 70χλμ που έχει «ένα σύστημα αεράμυνας βραχέως βεληνεκούς (V-SHORAD)» όπως ο ίδιος γράφει, ήμουν πολύ ευγενικός.

  Αυτή τη φορά θα πω ότι όποιος δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει ή δεν έχει την λογική να κρίνει και να εξηγήσει αυτό που διαβάζει ή βαριέται να ψάξει περισσότερο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΘΡΑ και αν θέλετε το κόβετε το σχόλιο.

  The system is designed to intercept and destroy short-range rockets and artillery shells fired from distances of 4 kilometres (2.5 mi) to 70 kilometres (43 mi) away and whose trajectory would take them to an Israeli populated area.

  Τα «160 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης» που προστατεύει δεν είναι στην ευθεία, είναι ένα τετράγωνο με πλευρά 12,5χλμ περίπου, το οποίο καλύπτεται από συνήθως 4 εκτοξευτές διεσπαρμένους σε αυτή την περιοχή.
  Αυτά.

   1. Καλησπέρα, δεν υπάρχει κανένα μίσος, πραγματικά. Έχω μεγάλο σεβασμό στο site και τους συντελεστές του και γι’ αυτό μπαίνω στον κόπο να σχολιάσω.

    Απλά, πρέπει να γίνει κατανοητή και η 3η παράγραφος, η οποία αναφέρεται σε πάρα πολλές πηγές, και το έχω επισημάνει τουλάχιστον άλλες 3 φορές. Καμμία πηγή δεν λέει ότι ο Tamir (των 40.000$) έχει εμβέλεια μέχρι 70χλμ. Ούτε ο Stunner του David’s Sling έχει εμβέλεια μέχρι 250χλμ. Αυτές είναι οι εμβέλειες των επερχόμενων όπλων και έχουν σημασία ως προς την καμπύλη τροχιά που ακολουθούν τα όπλα. Οι Spyder SR (Short Range) και MR (Medium Range), που φαίνονται στο σχήμα, έχουν εμβέλειες 20χλμ και 40χλμ αντίστοιχα.

    Η αναφορά σε κάποιο λάθος στοιχείο είναι φυσικό να γίνει μια φορά, ακόμα και δεύτερη. Όταν όμως γίνονται τόσες επισημάνσεις σε διάφορα άρθρα (όχι μόνο από εμένα) και εξακολουθεί να γράφεται το ίδιο, χωρίς να περάσει καν από λογική κρίση, τότε το αποτέλεσμα ονομάζεται παραπληροφόρηση και με στεναχωρεί να προέρχεται από αυτό το site.

    1. Το διάβασα και την πρώτη φορά που το είπες, και τώρα. Ελπίζω να το κατάλαβαν όσοι δεν το κατάλαβαν με την πρώτη.

     Ο πύραυλος έχει εμβέλεια λίγα χιλιόμετρα απλά ως τώρα είχε ικανότητες να ρίχνει ρουκέτες που ριχνόταν από έως 70 χλμ μακριά (πχ σαν αυτές των MLRS μας ή των Σέρβικων κτλ), ενώ θα βελτιωθεί για να αναχαιτίζει και πυραύλους βελληνεκούς έως 250 χλμ που χρειάζεται άλλες κινηματικές κτλ δυνατότητες να τον αναχαιτίσει (πχ έναν αντίστοιχο του ATACMS).

     Είναι σαν να έχω ένα RAM πάνω σε τροχοφόρα και όλη η μαγκιά είναι το λογισμικό και το ραντάρ (και το χαμηλό κόστους του πυραύλου, πχ 1.000 Ταμίρ κόστισαν 50 εκατ ευρώ ενώ 1.000 Patriot θα κόστιζαν 2 δις ευρώ το λιγότερο

  1. Είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να διαβάζουν και το σημαντικοτερο να καταλαβαίνουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι είπατε με απλό τρόπο να καταλαβουν όλοι την πραγματικότητα . Ελπιζουμε και ο αρθρογράφος να το κατάλαβε και να κάνει τις διορθώσεις.

 6. Εκείνο που χρειαζόμαστε εμείς για να αντιμετωπίσουμε μια πολλαπλάσιας ισχύος επίθεση κορεσμού(σε συνδυασμό με αποβατική ενέργεια) του αντιπάλου είναι:
  Διασπορά των αεροναυτικών μας δυνάμεων.
  Προμήθεια αντιβαλλιστικών αντιπυραυλικών χερσαίων συστημάτων SAMP/T με ASTER 30.
  Προμήθεια φρεγατών με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Είτε μας αρέσει είτε όχι οι μόνες φρεγάτες με τέτοια δυνατότητα είναι οι FDI με τον συνδυασμό Seafire/Aster 30. Τέσσερις τέτοιες φρεγάτες διασκορπισμένες κατά μήκος της μέσης γραμμής του Αιγαίου μπορώ να προσφέρουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης,των επερχόμενων απειλών και στοχοποίηση τους,μεταδίδοντας τα δεδομένα μέσω της ψηφιακής ζεύξης και ενισχύοντας ταυτόχρονα το έργο των χερσαίων αντιαεροπορικών συστημάτων.
  Ενίσχυση του φορητού εξοπλισμού στις στρατιωτικές μονάδες του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου,όπως φάνηκε στην πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα βουνά του βόρειου Ιράκ,η οποία απέτυχε λόγω της εκτεταμένης χρήσης manpads από τους Κούρδους.
  Επακριβείς ρίψεις όπλων και πολεμοφοδίων στις βαλλόμενες στρατιωτικές μονάδες της παραμεθορίου και των νησιών από τα μεταφορικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας.

  1. Αυτην την στιγμή γράφω ένα προσχέδιο μιας προμελέτης που αφορά την θεωρητική τοποθέτηση 4 ραντάρ σε μια φρεγάτα S. Που σκοπός της προμελέτης είναι να αποδείξουμε πως δεν χρειάζεται το πανάκριβο ραντάρ AESA με τα 4 Fixed Panel στα πλοία με τον τεράστιο σε μέγεθος και βάρος ιστό. Η δουλειά που κάνει μπορεί να γίνει με φτηνότερο κόστος και με άλλους τρόπους. Με δυο περιστροφικά AESA ραντάρ και με δυο σταθερά AESA Fixed Panel με μηχανισμό μηχανικής σταθεροποίησης και δυνατότητα περιστροφής.

   Τρία ραντάρ ELM-2084 MMR ένα περιστροφικό που θεωρητικά μπαίνει στην θέση του LW-08 και δυο σταθερά πάνελ. Ένα ακριβώς κάτω από το παλιό LW-08 εκεί δηλαδή που είναι το Radar CIWS. Το άλλο θα μπει σε μια θέση στον ιστό πάνω από το STIR 1.8 εδώ απαιτείται μια αλλαγή του ραντάρ επιφανείας κλπ. Το ραντάρ ELM-2258 ALPHA θα το τοποθετήσουμε στην κεραία του ιστού, εκεί που είναι το ραντάρ ZW06.

   Η κίνηση των δυο σταθερών AESA Fixed Panel είναι μια τεχνική που την κάνουν τα σημερινά αεροσκάφη που γυρίζει η κεραία τους στης 110+ μοίρες για την παρακολούθηση στόχων. Με την μηχανική κίνηση μπορούμε να καλύψουμε 300 μοίρες με το ραντάρ του τοποθετείτε επάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου και 340 μοίρες με το ραντάρ που τοποθετείτε επάνω από την γέφυρα στον ιστό στο πρόστεγο δηλαδή. Η τεχνική είναι απλή έχουμε δυο πολύ καλά ραντάρ ένας μεγάλης εμβέλειας, το ένα τοποθετημένο όσο γίνετε ποιο ψηλά για να βλέπουμε χαμηλά ιπτάμενους στόχους. Μόλις εντοπιστεί στόχος τα άλλα δυο ραντάρ στρέφονται αυτόματα, δηλαδή κινούνται για να δουν και αυτά την απειλεί. Είτε σε μια, είτε σε δυο κατευθύνσεις και είναι αυτά που θα κατευθύνουν το κάθε ένα, από 4 πυραύλους εναντίων χαμηλά ή ψηλά ιπτάμενων στόχων.

   Με αυτήν την τεχνική που εξετάζουμε μπορούμε να ρίξουμε 4+4 πυραύλους εναντίων ψηλά, ή χαμηλά ιπτάμενων στόχων. Δηλαδή να ρίξουμε με κατεύθυνση από δυο ραντάρ και από δυο διαφορετικά τοποθετημένα κελιά στο πλοίο 4+4 πυραύλους εναντίων 8 επερχόμενων πυραύλων επιφανείας. Αν ξέρατε την απόσταση εντοπισμού ενός πυραύλου επιφανείας, βάση της τοποθέτησης του ραντάρ σε πόσο ύψος είναι τοποθετημένο. Θα καταλαβαίνατε το πόσο σημαντικό και κρίσιμη είναι αυτή η δυνατότητα για να επιβιώσει ένα πλοίο.
   Η τοποθέτηση είναι θεωρητική θα ακολουθούσουν λίγο μεγαλύτερα πλοία σε μέγεθος. Σκοπός είναι να εξετάσουμε όλα τα προβλήματα, να δώσουμε λύσεις και να δούμε όλα συνολικά τα αποτελέσματα της μεθόδου, αν αξίζει δηλαδή ναι ή όχι.

   Κάνουμε το προ σχέδιο της μελέτης γιατί θέλουμε να πετύχουμε χαμηλότερο κόστος, περισσότερη βιομηχανική συμμετοχή, μεγαλύτερη παραγωγή συστημάτων, περισσότερες δυνατότητες που τα έχουμε γράψει αυτά στην αρχή. Μας ενδιαφέρουν όμως τρία σημεία: η τοποθέτηση των δυο ιστών μπορεί να γίνει και σε μικρότερου μεγέθους πλοία πχ κορβέτες με διαφοροποίηση των ραντάρ. Ο ένας ιστός με τα δυο ραντάρ μικρότερου μεγέθους όμως, μπορεί να μπει και σε πυραλακάτους. Οι δυνατότητες που θα δώσουν σε μικρότερου μεγέθους πλοία, είναι και ο λόγος αυτού του προσχεδίου. Η δυνατότητα να βάλεις σε μικρού εκτοπίσματος πλοία πυραύλους ΑΑ με εμβέλειες τα 100 χιλιόμετρα που δεν γίνετε τώρα γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο ραντάρ για να το κάνεις.

   Είχαμε μια ιδέα που έχει περαιτέρω προοπτικές αξιοποίησης και δεν είναι μονοδιάστατη. Στα μικρά πλοία το βάρος του ραντάρ τοποθετημένο στον ιστό, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την σχεδίαση. Η τοποθέτηση ενός ακόμα ή δυο ραντάρ AESA Fixed Panel ακόμα φαίνεται σαν ένα τεράστιο πρόβλημα. Αν και τοποθετούνται χαμηλά λύσεις υπάρχουν και εδώ. Σε σχετικά πολύ μικρά πλοία το ραντάρ με το πάνελ μπαίνει πίσω από τον ιστό στο κέντρο του πλοίου. Σε πλοία μεγέθους των 1.000 τόνων μπορούν να μπουν τρία ραντάρ το κλασικό περιστρεφόμενο που τώρα είναι AESA και δυο ακόμα σταθερά εκατέρωθεν του ιστού που περιστρέφονται για την παρακολούθηση του στόχου. Αυτή η λύση αλλάζει τον σχεδιασμό όλων των πολεμικών πλοίων στο μέλλον. Πας να χτυπήσεις μια πυραυλάκατος και δεν μπορείς να το κάνεις, γιατί έχει πυραύλους με εμβέλεια τα 100 χιλιόμετρα. Δεν έχει σημασία το είδος του πυραύλου αλλά το βάρος του που να είναι κάτω από 400 κιλά ή 200 κιλά. Τώρα πια υπάρχουν πύραυλοι με ικανότητες ή μπορούν να τροποποιηθούν άλλοι για χρήση σε μικρού μεγέθους πλοία. Η αγκυλώσει ορισμένων κρατών και βιομηχανιών φταίει για τα λάθη που κάνουν.
   Αν δεν μας αφορά θα δώσουμε ένα παράδειγμα: ο MICA NG VL θα έχει εμβέλεια τα 40 χιλιόμετρα και αν του βάλω έναν δεύτερο όροφό, έναν προωθητή δηλαδή με μικρό βάρος και όγκο θα ξεπεράσει τα 80+ χιλιόμετρα σε εμβέλεια.

   Τα δυο περιστρεφόμενα AESA ραντάρ που αναφέραμε, μπορούν να μπουν στα πλοία που έχουμε. Στους δυο ιστούς που έχουν, θα το εξετάσουμε και θα δώσουμε το κόστος. Οι τιμές θα δοθούν για το ραντάρ ELM-2084 MMR από την είδηση πως 17 ραντάρ αγόρασε η Σλοβενία με 8,7 εκατομμύρια το ένα. Το ραντάρ ELM-2258 ALPHA κοστίζει 7 εκατομμύρια ευρώ βάση των δυνατοτήτων του.

   Φρεγάτες ΜΕΚΟ υπολογισμός κόστους: τα δυο ραντάρ μας κάνουν 9+7+1 η τοποθέτηση των ραντάρ στο πλοίο 17 εκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε για έναν βασικό φόρτο πυραύλων 16 ESSM II ένας για κάθε εκτοξευτή με 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο κάθε ένας μας κάνουν 24 εκατομμύρια ευρώ. Χρειαζόμαστε 2 εκατομμύρια ευρώ για την τροποποίηση των εκτοξευτών για να ρίχνουν τους πυραύλους. Αν εδώ συνυπολογίσουμε τα 17 εκατομμύρια για τα ραντάρ φτάνουμε σε κόστος τα 43 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα πλοίο. Για τα 4 πλοία που έχουμε θέλουμε 172 εκατομμύρια ευρώ.
   Πριν διαφωνήσετε με το κόστο
   ς ξέρω πως χρειάζονται και αλλά πράγματα στο πλοίο. Εδώ βάζω μόνο τα ραντάρ η τοποθέτηση τους και οι πύραυλοι.
   Φρεγάτες S υπολογισμός κόστους: τα 17 εκατομμύρια για τα ραντάρ και για τους 8 πυραύλους ESSM II χρειαζόμαστε 12 εκατομμύρια ευρώ. Συν την τροποποίηση του εκτοξευτή ΜΚ-29 για να μπορεί να ρίξει τους πυραύλους 1 εκατομμύριο ευρώ. Φτάνουμε σε κόστος τα 30 εκατομμύρια ευρώ για την κάθε μια φρεγάτα για τα 6 πλοία που έχουν εκσυγχρονιστεί θέλουμε 180 εκατομμύρια ευρώ.

   Το πρώτο συνολικό κόστος είναι τα 172 εκατομμύρια ευρώ για της ΜΕΚΟ και τα 180 εκατομμύρια ευρώ για της S. Δηλαδή συνολικά απαιτούνται 352 εκατομμύρια ευρώ για 10 πλοία. Αν εδώ συνυπολογίσουμε τα υπόλοιπα που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουν τα πλοία. Είμαστε στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

   Αν βάλουμε στης φρεγάτες S, 2 ορφανά κελιά των 4+4 πυραύλων ESSM II υπάρχει ο χώρος, έχουμε ένα επιπλέον κόστος από 2 εκατομμύρια ο κάθε ένας εκτοξευτής. Προσοχή δεν αναφερόμαστε στην κατασκευή του ΜΚ-41, αλλά τοποθετούμε μόνο αυτό που είναι μέσα του. Στην περίπτωση αυτή έχουμε ένα κόστος για κάθε μια φρεγάτα S 17 εκατομμύρια για τα ραντάρ 4+1 εκατομμύρια για τα επιπλέον κελιά συν την τοποθέτηση στο πλοίο και 24+1 εκατομμύρια για τους πυραύλους και την τροποποίηση του ΜΚ-29. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση ανέρωτε στα 47 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ για το κάθε ένα πλοίο.

   Με κόστος τα 500 εκατομμύρια ευρώ μπορούμε να βάλουμε από δυο καινούργια ραντάρ, την τοποθέτηση τους και 16 πύραυλους ESSM II σε 10 μας πλοία.

   Θα μπορούσαμε να πάρουμε της δυο φρεγάτες L και να κάνουμε το ίδιο με της φρεγάτες S. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειαζόμαστε να προσθέσουμε τους επιπλέον εκτοξευτές γιατί ο ΜΚ-29 έχει σύστημα ξανά γεμίσματος. Κόστος και εδώ τα 50 εκατομμύρια 43 συν την αφαίρεση του εκτοξευτή στην πρύμνη και την τροποποίηση για να ξανά γίνει υπόστεγο ελικοπτέρου στο πλοίο.

   Με 12 πλοία χρειαζόμαστε 600 εκατομμύρια ευρώ να διαθέσουμε που αυτό δεν είναι το τελικό κόστος. Οι Σουηδοί μας προτείνουν να εκσυγχρονίσουν της ΜΕΚΟ με κόστος τα 40 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα πλοίο, εδώ όμως τα ραντάρ τα αλλάξαμε. Με 25 εκατομμύρια εκσυγχρονίζουμε άνετα την κάθε μια φρεγάτα MEKO. Με το ποσό των 12,5 εκατομμύρια ευρώ κάνουμε ένα μικρό εκσυγχρονισμό στης 6 φρεγάτες S και στης 2 φρεγάτες L. Στην περίπτωση αυτή χρειαζόμαστε ακόμα 200 εκατομμύρια ευρώ.

   Δηλαδή με 800 εκατομμύρια ευρώ θα έχουμε 12 πλοία που θα μπορούν να ρίξουν όλα 16 πυραύλους ESSM II που δεν είναι ένα τεράστιο ποσό που δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε. Πόσα θα δώσουμε για να εκσυγχρονίσουμε της 4 ΜΕΚΟ; 400 εκατομμύρια ευρώ που είναι τα διπλάσια από αυτά που γράφω. Λάθος αν αφαιρέσουμε το κόστος των 192 πυραύλων ESSM II που είναι 300 εκατομμύρια ευρώ βρισκόμαστε στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

   Συμπέρασμα με τεράστιο κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε 12 πλοία και με 800 εκατομμύρια ευρώ να έχει το κάθε ένα πλοίο μας 16 σύγχρονους πυραύλους ESSM II.!

   Για τον εξυχρονισμό των πλοίων ΜΕΚΟ που θα είναι για τι κάθε ένα διαρκείας 6 μηνών διαφωνώ ριζικά. Τρεις μήνες είναι αρκετοί για το κάθε ένα πλοίο δυο για της S. Βάζεις μεγαλύτερο αριθμό εργατών-τεχνιτών σε κάθε πλοίο. Για να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα-λύση, πρώτα αγοράζεις και συγχρονίζεις της δυο L και μετά προχώρα με γρήγορους ρυθμούς. Με δυο πλοία εκτός και όχι ένα, το πώς θα γίνει αυτό θέλει πολλές σελίδες για να τα γράψω.
   Γεώργιος Δικαίος ο γνωστός Μικρός Ήρωας.

 7. H μελέτη έχει ολοκληρωθεί τα στοιχεία είναι τα εξής:
  Δυο περιστρεφόμενα και δυο πάνελ που θα περιστρέφονται για να δουν τον στόχο. Το έκανα για τους εξής λόγους:
  Τα πλεονεκτήματα:
  1) το ένα μικρό περιστρεφόμενο ραντάρ θα μπει ψηλά για να εντοπίζει στόχους που πετούν σε επίπεδό θαλάσσης στα 35-40 χιλιόμετρα.
  2) η εμβέλεια του μεγάλου περιστρεφόμενου ραντάρ είναι τα 450 χιλιόμετρα. μας χρειάζονται τόσο μεγάλες εμβέλειες; Ναι γιατί χοντρικά η εμβέλεια ενός ραντάρ μειώνετε στο 35-65% σε συνθήκες έντονων παρεμβολών. Για να έχουμε δηλαδή μια πρακτική εμβέλεια γύρω στα 250-150 χιλιόμετρα.
  3) με τα δυο πάνελ ραντάρ έχουμε την μέγιστη υπολογιστική ισχύ σε κάθε ένα ραντάρ χωριστά. Δηλαδή μπορούν να κάνουν στοχοποίηση σε μεγαλύτερο αριθμό στόχων και τερματική καθοδήγηση πάλι σε μεγαλύτερο αριθμό στόχων.
  4) μπορούμε να εκτοξεύσουμε πυραύλους και με τα περιστρεφόμενα ραντάρ.
  5) βάζουμε από δυο ραντάρ σε δυο ξεχωριστούς ιστούς οπότε αν καταστραφεί ο ένας δεν χάνουμε τίποτα από την μαχητική ισχύ του πλοίου.
  6) έχουμε μεγαλύτερη αντίδραση σε περιβάλλον αυξημένων παρεμβολών.
  7) αν πάθει βλάβη ένα ραντάρ δεν χάνουμε σχεδόν τίποτα από την περιμετρική αντίληψη των απειλών.
  8) με τα 4 ραντάρ έχουμε την δυνατότητα εντοπισμού βλημάτων πυροβολικού και να τα καταστρέψουμε.
  9) μπορούμε να κατευθύνουμε και άλλα όπλα με τα 4 ραντάρ όχι μόνο πυραύλους.
  10) δεν χρειαζόμαστε έξτρα μικρά ραντάρ για να καλύπτουν τα κενά.
  11) με την ηλεκτρονική σταθεροποίηση και την μηχανική με σερβομηχανισμούς μπορείς να επιτύχεις να έχεις λειτουργικά τα ραντάρ σε έντονο κυματισμό. Προσοχή όχι όπως γινόταν παλιά νέες πατέντες.
  12) το κόστος είναι ίδιο για τα 4 ραντάρ με το ένα που μπαίνει στον τεράστιο ιστό με τα 4 πάνελ γιατί στοιχίζει ακριβά η τοποθέτηση και ο ιστός.
  13) το κόστος είναι μικρότερο αν βάλεις και ένα ραντάρ περιστροφικό μεγάλης εμβέλειας πίσω.
  14) οι εμβέλειες των ραντάρ είναι μεγαλύτερες από τα πάνελ που έχουν τοποθετηθεί σε πλοία.
  Μειονεκτήματα της μεθόδου:
  Ένα μόνο μειονέκτημα έχουμε που έχει να κάνει με την μοίρες της περιστροφής και του τόξου κάλυψης του πλοίου, των δυο AESA Fixed Panel ραντάρ που είναι διαφορετικήo για το κάθε ένα. Αυτό θα το αναλύσουμε περαιτέρω αμέσως παρακάτω.

  Συνοπτικά περί της μεθόδου περιστροφής το εμπρός τοποθετημένο ραντάρ καλύπτει ένα τόξο
  των 340 μοιρών. Δηλαδή όσο είναι ο ιστός οι 20 μοίρες που χάνουμε.
  Το πίσω τοποθετημένο ραντάρ λόγο της γέφυρας είναι τοποθετημένο πιο χαμηλά
  καλύπτει ένα τόξο 315 μοιρών που μπορεί να ανέβει σε μοίρες.
  Το μείον είναι πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί οπλισμός στο πισώστεγο.
  Αυτό εξαρτάτε από το ύψος τοποθέτησης των ραντάρ.

  Δεν θα βάλω άλλα κομμάτια έχω υπολογίσει τα πάντα που τα μπει ο οπλισμός κλπ.

 8. @παπαφλεσα μου, εδω εχουν ολοκληρη ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ να σαπιζει χωρις κανεις να παιρνει μια αποφαση να την διαθεσει σε καποιον ιδιωτικο ή εστω δημοσιο φορεα για δοκιμες σε ολα αυτα που προτινεις. Δεν ειναι οτι δεν μπορουν ή δεν το σκεφτηκαν -κουτοι δεν ειναι-, απλα ΔΕΝ θελουν οι ανθρωποι…

  1. ¨Έχεις την εντύπωση ότι αυτές οι γραφικότητες και το ακατάσχετο σπαμάρισμα, έχουν την παραμικρή σχέση με σοβαρή επιστημονική μελέτη? Οι μελέτες θέλουν υπολογισμούς, προσομοιώσεις , δοκιμές υπό κλίμακα κτλ δεν είναι έκθεση να γράφεις ό,τι σου έρχεται.

   Από το καταλαβαίνω πως λειτουργεί κάτι, μέχρι το σχεδιάζω κάτι από το μηδέν υπάρχει χαοτική απόσταση.

   1. Αν διάβαζες αυτά που έγραψα για τους πυραύλους δεν θα το έλεγες αυτό τώρα;
    Δεν ξέρεις ούτε από ραντάρ, ούτε από ερευνητές ενεργής κεφαλής, ούτε πως και που
    κινούνται οι πύραυλοι.
    Τι να σου γράψω ακόμα;
    Δεν με διαβάζεις στην Πτήση; Εδώ;
    Άλλο καταλαβαίνω άλλο ξέρω έχει διαφορά.
    Ηλεκτρονικός είμαι λες να μην ξέρω να βάλω ραντάρ σε ένα πλοίο;

    1. Προσοχή ένα έτοιμο ραντάρ ΄όχι
     ένα δικό μου.
     Πόσο δύσκολο νομίζεις πως είναι αυτό;

     1. Αφού αγαπητέ Γεώργιε μας αποκάλυψες πως
      έχεις και κατέχεις γνώσεις θα σε ρωτήσω κάτι;

      Τα Αγγλικά αντιτορπιλικά Τ-45 τι ραντάρ
      χρησιμοποιούν και πως δουλεύουν;

    2. Δεν είναι ζήτημα γνώσεων, αλλά πολυπλοκότητας του προβλήματος. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα πλοίο μπορεί να επηρεάσει δεκάδες πράγματα.

     Το γεγονός ότι κάποιος νομίζει ότι είναι σε θέση να κάνει κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να κάνει κάτι. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί γνώσεις από πολλές διαφορετικές ειδικότητες (μηχανολογικές, ναυπηγικής κτλ), για αυτό τον λόγο υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που συνεργάζονται, ο καθένας με ειδικές γνώσεις για να βγει ένα εγγυημένα σωστό αποτέλεσμα. Δεν ζούμε το 1900 όπου ένας άνθρωπος κάνει τα πάντα.

    3. Ηλεκτρονικός είναι και ο άνθρωπος που έχει ένα μαγαζάκι και επισκευάζει τηλεοράσεις και πιστολακια για τα μαλλια. Αυτό σημαίνει ότι ξέρει από πλοία, αεροσκάφη και ρανταρ και πυραύλους και διάφορα άλλα που γράφεις κατά καιρούς;;;

     1. Ασχολούμαι με τα οπλικά συστήματα από 16 ετών δεν ξεκίνησα χθες.
      Το 1982 έκανα την πρώτη μου μελέτη.

      Σας έκανα μια ενημέρωση γιατί δεν μπορεί ο Αστερ 30 να
      χτυπήσει πυραύλους επιφανείας.
      Σας εξήγησα πως χτυπάει ένας αντιεροπορικός πύραυλος
      έναν πύραυλο επιφανείας πως κινείται.
      Εξήγησα γιατί κάνει άνοδο ο πύραυλος επιφανείας και χτυπά
      το πλοίο από ύψος με βύθιση.
      Γράφω για τα ραντάρ πράγματα που δεν τα ξέρει κανείς!

 9. Αγαπητέ εδώ δεν διέθεσαν τόσες χιλιάδες άχρηστους πυραύλους
  να τους διαλύσουν να τους εκτοξεύσουν και να μάθουν οι νέοι.

  Με μόνο το εργοστάσιο παραγωγής ρουκετών που μας πρότειναν οι Αμερικάνοι.
  Θα μπορούσαμε να βγάλουμε μια βελτιωμένη έκδοση του τίμιος Τζών στα 65+ χιλιόμετρα.
  Οι τουρκοί είπαν αμέσως ναι εμείς όχι.
  Μετά λέμε οι Τούρκοι φτιάχνουν!
  ΥΣ τα υλικά των ρουκετών είναι καλύτερα από αυτά που είχε ο πύραυλος.
  Προσοχή όχι ίδιος διαφορετικός.,

 10. Το συστημα ειναι κομμενο και ραμμενο στις αναγκες αντιδρασης εναντιον μαζικων απειλων βαλλιστικου χαρακτηρα κυριως , με κυριο προτερημα το χαμηλο κοστος.Με κοστος ανα βολη μερικες δεκαδες χιλ.δολ αποτελει αναμφιβολλα ενα ισχυρο χαρτι απεναντι σε απειλες τετοιου ειδους που σε διαφορετικη περιπτωση θα ηταν αναγκασμενοι να βασιστουν σε συστηματα πολλαπλασιου κοστους και περιορισμενης ικανοτητας απο πλευρας διαθεσιμων προς εκτοξευση βληματωνΑν δεν υπηρχε το iron dome σημερα θα μιλουσαμε για μια διαφορετικη κατασταση, με εκατομβες νεκρων Εβραιων, και κατεστραμμενων υποδομων, αλλα και την πιθανοτητα πλεον εμπλοκης με ολα τα βαρια χαρτια, θυμιζοντας μερες 73….

 11. Παίδες ωραία όλα αυτά αλλά το iron dome αντιμετωπίζει πρωτόγονες ρουκέτες κατιούσα αραιά και που σε ένα περιορισμένο μέτωπο απο μη τακτικό στρατό. Για τις ανάγκες του Ισραήλ είναι μια χαρά. Εμείς όμως θα αντιμετωπίσουμε εκατοντάδες πυραύλους και ρουκέτες, βληματα πυροβολικού, αντίπαλη αεροπορία, drones, επιθετικά ελικόπτερα κλπ. Δεν γίνεται να βασιστούμε σε στατικά συστήματα γιατί θα πάνε άκλαφτα. Μια άμυνα με χερσαία ciws, αναβαθμισμένα Tor, ένα αυτοκινούμεννο σύστημα μέσου βεληνεκούς σε στυλ BUK, αναβαθμισμένα S-300 και φυσικά νέα ρανταρ ταιριάζουν στην περίπτωση μας. Στη Σαουδική Αραβία πάντως ανάλογο σύστημα δεν τα πήγε καθόλου καλά.

  1. Από το στόμα μου το πήρατε. Δεν είμαι ειδικός στο συγκεκριμένο τομέα αλλά απ’όσο γνωρίζω από αυτά που έχω διαβάσει, το σύστημα αντιμετωπίζει πρωτόγονες ρουκέτες που τις φτιάχνουν στα σπίτια τους οι Παλαιστίνιοι και όχι τίποτα εξελιγμένες απειλές. Επίσης το γεγονός ότι είναι ένα στατικό σύστημα το κάνει εύκολο στόχο σε μια επίθεση κορεσμού πχ από καμικάζι ντροουν, bayraktar και som εκτοξευόμενους από f16 κάτω από καθεστώς σκληρού ΗΠ. Άρα για το Ισραήλ είναι μια χαρά αλλά για την Ελλάδα αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να δώσει πολλά ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα.

   1. @Ένας Τυχαίος & Χρήστος
    Πρόκειται όντως για πρωτόγονες ρουκέτες που χρησημοποιεί η Χαμάς που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα διάφορα σύγχρονα εξελιγμένα συστήματα πυροβολικού που χρησημοποιεί μια Τουρκία και άλλες χώρες. Επίσης δεν υπάρχει ο παράγοντας SEAD στην περίπτωση της Χαμάς που θα ανάγκαζε
    τους Ισραηλινούς να σβήνουν το ραντάρ χωρίς το οποίο το σύστημα δεν θα είχε στοιχεία για την αντιμετώπιση των ρουκετών που εκτοξεύουν οι Παλαιστίνιοι απο την λωρίδα της Γάζας.
    Στον πόλεμο με το Ιράκ όπου χρησιμοποιήθηκαν και πύραυλοι SCUD σε αυθόρμητες επιθέσεις κατά του Ισραήλ(που δεν ήταν συντονισμένες επιθέσεις με άλλα μέσα) που ήταν πιο εξελιγμένοι απο τις ρουκέτες Qassam* της Χαμάς, τα αποτελέσματα αντιπυραυλικών συστημάτων δεν ήταν ικανοποιητικά αλλά ακριβώς το αντίθετο, σύμφωνα με αναφορές που επισημαίνονται στο παρακάτω απόσπασμα (Israel’s Higher Standard) άρθρου* στο Airforce Magazine.
    Επομένως θα συμφωνήσω ότι επιβάλλεται όντως μια επιφύλαξη και προσεκτική μελέτη για την αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος απέναντι σε εξελιγμένα συστήματα πυροβολικού που δεν συγκρίνονται με τα (αυτοσχέδια) σίδερα που ρίχνει σήμερα η Χαμάς στο Ισραήλ.
    Όσο παράξενο και να ακούγεται, οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες μάρκας Self made είναι προφανώς ευνοϊκές για το μάρκετινγκ της εταιρίας που παράγει το σύστημα ID αλλά δεν προσφέρονται για εξαγωγή ασφαλή/αξιόλογων συμπερασμάτων για την πραγματική απόδοση του συστήματος απέναντι σε προηγμένα/εξελιγμένα συστήματα και σε συνδιασμό με άλλα μέσα που απειλούν η παρεμβάλλουν τα ραντάρ του συστήματος.

    https://cdn.prod.www.spiegel.de/images/8bd264ca-0001-0004-0000-000000427580_w1280_r1.77_fpx65.34_fpy50.jpg

    https://www.airforcemag.com/article/0492scud/

    1. Το ΙD, δεν είναι για πάσα νόσο.
     Όμως και εμείς κατά 90% θα δεχθούμε κορεσμό από συνήθη πυρά πυροβολικού που διαγράφουν συγκεκριμένη τροχιά. Οι δίπλα δεν είναι ούτε Αμερική, ούτε Ρωσία να έχει 100αδες εξελιγμένους πυραύλους. Μερικές δεκάδες έχει, με αμφίβολης ευστοχίας ιδίως σε περιβάλλον ηλ. πολέμου, πόσο μάλλον που να διαγράφουν παράξενες απότομες τροχιές. Επιπλέον το ID Portable, κυκλοφορεί σε όχημα και με δικό του ραντάρ, οπότε στοχοποιείται και πάρα πολύ δύσκολα.
     Δεν είναι ένα τέλειο σύστημα. Δεν υπάρχει τέτοιο. Καλύτερα να το έχουμε παρά να μην το έχουμε.

  2. Το iron dome είναι το καταλληλότερο και φθηνότερο σύστημα (50 εκατ. η πυροβολαρχία) για να αντιμετωπιστούν οι εκατοντάδες πυραύλοι και ρουκέτες, βληματα πυροβολικού, drones αυτοκτονίας, κλπ.που αναφέρεις και να σώσουμε πολίτες και υποδομές που βρίσκονται στα νησιά.
   Τα Tor, BUK, S-300, Patriot, Hawk, κλπ, είναι αμιγώς Α/Α συστήματα και στοχεύουν την αντίπαλη αεροπορία και είναι και ακριβά.
   Σε διπλανό άρθρο αναφέρεται ότι «ο σχεδιασμός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προβλέπει την απόκτηση νέων σύγχρονων κινητών ραντάρ», ας πάρουν Ισραηλινά με μπόνους τους εκτοξευτές! Το ELM-2311 C-MMR είναι λίγο μικρότερο από το EL/M-2084 MMR, αλλά πλήρως αυτοκινούμενο και το επέλεξε και η Φινλανδία μετά από διαγωνισμό.

 12. @Χρηστος
  Ρε φίλε Χρήστο τι πρωτόγονες και περιορισμένη έκταση ,θα με τρελαίνεται σήμερα μερικοι έδω μέσα.Τηλεοραση έχετε η μας κάνετε πλακα;
  Μιλάμε για βροχή μετάλλου τις τελευταίες μέρες !Ποιος σας είπε ότι είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις τέτοιο κορεσμό ;
  Ποιο ήταν το σύστημα στην ΣΑ που απέτυχε;
  Δεν είμαι εβραιοφιλος ούτε εβραιοφοβικος
  αλλά τα μάτια μου βλέπουν ένα σύστημα να ρίχνει κατά ριπάς τους πυραύλους στον αέρα.
  Οι αμερικανοί που παράγουν αντιβαλιστικα και αντιαεροπορικά γιατί το πήραν;
  Έχεις και μερικούς να λένε ότι δεν μας κάνει για την πρώτη γραμμή νησιά και Έβρο και
  άλλες μ@λ@κι@ες αλλά τοχουν οι Εβραίοι που είναι ο ένας πάνω στον άλλο για προστασία των πόλεων τους !

  1. Οι ρουκέτες της Χαμάς είναι πράγματι πρωτόγονες χωρίς την παραμικρή δυνατότητα ελιγμών στον αέρα με σχετικά εύκολα ανιχνεύσιμο RCS, που κάνουν βαλιστικη τροχαιά και μπορείς εύκολα να βρείς που θα τις αναχαιτήσεις. Αυτό που δυσκολεύει πάρα πολύ ένα σύστημα αναχαίτησης είναι οι ελιγμοί του στόχου, το χαμηλό ύψος πτήσης τα stealth χαρακτηριστικά του. Αυτά τα είχαν τα ιρανικά drones στην Σαουδική Αραβία. Η Χαμάς(ευτυχώς) δεν έχει φτάσει(ακομα?) σε αυτό το επίπεδο. Να αναφέρω χαρακτηριστικά των πιό (ίσως) εξελιγμένο Anti-Ship missile τον NSM ο οποίος είναι υποηχητικός αλλά με ισχυρά stealth χαρακτηριστικά(composite outer shell, IR seeker) δυνατότητα βίαιων ελιγμών πρίν την πρόσκρουση, χαμηλό IR ίχνος(turbojet και όχι πυραυλοκινητήρα).

   1. @John Doe
    Φίλε John Doe πρωτόγονες ξε πρωτόγονες είναι εκατοντάδες και τις βάλλουν ασταμάτητα τη μια δίπλα και μετά την αλλη!
    Πολλές φορές θα γράψω την άποψη μου επανειλημμένα και μονότονα γιατί δεν μπορώ να γράψω περισσότερα για να επιχειρηματολογήσω γιατί όπως αντιλαμβάνεστε θα πρεπει να μιλήσω για κενά η αδυναμίες .
    Αν δεν υπήρχε το σύστημα αυτό τις τελευταίες μέρες το Ισραήλ θα πλήρωνε βαρύ τίμημα σε ανθρώπους και υποδομές…
    Ποιοι αυτοί που είναι μόνιμα έτοιμοι.
    Δες μόνο την οργάνωση της πολιτικής προστασίας ,των καταφυγίων των πρώτων βοηθειών κτλ
    Είναι ένα ιδανικό σύστημα για νησιά και Έβρο πλαισιωμένο με αλλά ειδικά τις πρώτες ώρες της αιφνίδιας επίθεσης του εχθρού!Θα δωσει παράθυρο στον χρόνο για οργάνωση της άμυνας.
    Με εκτίμηση

    1. @Fylax1970
     Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου όσων αφορά το σκέλος για το Ισραήλ, το Iron Dome και τις ρουκέτες της Χαμάς. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ λαμβάνει δωρεάν βοήθεια ~$4billions και $500mil μόνο για πυραυλική έρευνα ενώ έχει την αμέριστη τεχνική βοήθεια των αμερικανικών αμυντικών(και όχι μόνο)εταιριών.
     Απλά εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για την αποτυχία του συστήματος αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας όπου εκεί πιστεύω είναι μία εντελώς άλλη περίπτωση αλλά πιό κοντά στο τι θα αντιμετωπίσουν στα νησιά ο ΕΣ και το ΠΝ.
     Σε τέτοιου είδους σενάρια δεν έχω κάποια πληροφόρηση για την απόδοση του Iron Dome(low level saturation attacks with/and suicide drones).

     1. Έφτιαξαν κάτι φτηνό χωρίς έξωθεν βοήθεια που μπορεί
      να αντιμετωπίσει ρουκέτες, πυραύλους και βλήματα πυροβολικού.
      Βασίζετε στο ραντάρ και στον υπολογισμό της τροχιάς του στόχου.
      Την μεγαλύτερη δουλειά την κάνει το ραντάρ και εκτοξεύει δυο
      σε κάθε στόχο.
      Κάνεις δεν περίμενε πως θα τα κατάφερναν!
      Οι αμερικάνοι ειδικά δεν το περίμεναν με τίποτα!
      Μετά το 2019 δοκίμασαν το ραντάρ και έπαθαν την πλάκα της ζωής τους!
      Τους το κουβάλησε η L/M που έκανε συνεργασία παραγωγής μαζί τους.
      Δεν χρησιμοποίησαν αυτόματα πυροβόλα όπως τους έλεγαν ούτε
      πανάκριβους πυραύλους.
      Το θέμα έχει να κάνει με την καμπύλη του βλήματος-ρουκέτας-πυραύλου.
      Το δυσκολότερο είναι να εντοπίσεις το βλήμα όταν εκτοξευθεί.
      Ο χρόνος δηλαδή είναι περιορισμένος για να αντιδράσεις.

     2. Αντιμετωπίζει βλήματα καμπύλης τροχιάς όχι UAV.
      Έχουν τελείως διαφορετικό προφίλ πτήσης.

 13. Στην γραμμή του Έβρου και στα νησιά της γραμμής πρεπει να φτιαχτεί πολυστρωματικη δικτυοκεντρικη αντιαεροπορικη,αντιβαλλιστικη,αντιdrone,αντί πυροβολικη αμυνα.Μας αρέσει δε μας αρέσει αυτό πρεπει να γίνει!
  Συστήματά που το ένα θα καλύπτει το άλλο και όλα θα δουλεύουν μεταξύ τους.
  Ότι θα κοστίσει ακριβά είναι φυσικό επόμενο
  πρεπει ομωσ να γίνει.
  Δεν θα επέμενα αν δεν ήξερα δυνατότητες,οργάνωση,ταχύτητες,επανδρώσει κτλ…
  Αν έβλεπα να δουλεύουν όλα γρήγορα ,αυτοματοποιημένα,να δοκιμάζονται χρόνοι,δυνατότητες,απίθανα σενάρια με ανατροπές δεν θα μίλαγα.Οπως στην πιθανότητα αλλαγής του g3 έγραφα ότι είναι πεταμένα λεφτά χωρίς ουσία…
  Έχω τσακωθεί με διοικητές επανειλημμένα για αυτά τα θέματα ….
  Αν θελουμε να παραμείνουν ασφαλείς και δικά μας.Αν δεν…ας συνεχίσουν να κοιμούνται όρθιοι.
  Κάποιοι ρομαντικοί,πατριώτες,ψυχοπαθεις(εδώ ανήκω) θα τους πολεμήσουμε παντού!Απο ταράτσες ,μπαλκόνια,δρόμους,βουνά,ποτάμια και ακτές!Ισως βρουν λίγους,κάποιας ηλικίας αλλά θα βρουν γίγαντες!
  Ετοιμάζομαι,Σε διαβάζω,Σε περιμένω.
  Ο Φύλακας θάναι πάντα εδώ.
  Εσσεται Ημαρ
  Με εκτίμηση

  1. ……»Στήν γραμμή τοῦ Ἔβρου καί στά νησιά τῆς γραμμῆς πρέπει νά φτιαχτεῖ πολυστρωματική δικτυοκεντρικη ἀντιαεροπορική,ἀντιβαλλιστική,ἀντιdrone,ἀντί πυροβολική ἄμυνα.Μᾶς ἀρέσει δέ μᾶς ἀρέσει αὐτό πρέπει νά γίνει!»

   Δουλειά μέρα-νύκτα

  2. @ Fylax1970

   Εθνοφυλακα, εχεις αδικο.
   Το Iron Dome ειναι πεταμενα λεφτα. Δες τι γραφω παρακατω.
   Eσυ νομιζεις οτι αν οι Τούρκοι ειχαν Iron Dome, θα μπορουσαν να προστατευσουν πχ την Αδριανούπολη απο τα πυρα του ελληνικου Πυροβολικου; Τι να προστατευσουν, οταν μια μονο συγχρονη μοιρα Α/Κ ΠΒ μπορει να ριξει το λιγοτερο 1500 οβίδες την ωρα; Θα τους τςλείωβαν οι Tamir σε λιγοτερο απο μια ημερα. Ο Ελληνικος Στρατός (οπως και ο τουρκικος) δεν ειναι Χεζμπολάχ.

   «Αντιπυροβολικη ασπιδα» υπαρχει ηδη. Δεν εχουμε ραντάρ αντιπυροβολικου στον Εβρο, ωστε να επισημανουμε τις θεσεις του αντιπαλου Πυροβολικου; Δεν εχουμε συγχρονα πυροβολα ικανα να,εκτελεσουν βολη αντιπυροβολικου; Δεν εχουμε επιθετικα ελικόπτερα; Δεν εχουμε Αεροπορία;
   Εχεις τη λογικη του κατενάτσιο. Δεν θα κατσουμε να περιμενουμε τον εχθρό να μας χτυπησει το πεναλτυ ελπιζοντας οτι θα το πιασουμε. Θα παμε εμεις να του βαλλουμε γκολ.

   1. Εντάξει δεν είναι έτσι απλό.
    Το ID, στοχοποιεί εκείνες τις βολές που κατευθύνονται εκεί ακριβώς που δεν θέλεις. Δεν πρόκειται να βομβαρδιστούν πόλεις, αλλά στρατιωτικοί στόχοι. Και αυτούς, μια χαρά μπορεί να τους προστατέψει. Εκτός και έχουμε εμείς κανένα άλλο σύστημα καλύτερο να αποκρούσει αυτά τα πυρά και δεν το ξέρω.

 14. Το Iron Dome είναι ότι καλύτερο για αυτό που χρειαζόταν οι Ισραηλινοί. Δυστυχώς παρά το ότι είναι εξαιρετικό σύστημα, σε εμάς δεν μας χρησιμεύει σε κάτι. Σε παλιότερο post μου έλεγα ότι πιθανά να χρειαζόταν πχ στα μεγάλα νησιά που είναι πλησίον της Τουρκίας, αλλά ακόμη και εκεί, οι απειλές από αέρος θα έρθουν άπό αεροπλάνα και drones, τα οποία όμως θα είναι έξω από την εμβέλεια του Iron Dome η δουλειά του οποίου είναι να αναχαιτίσει πυραύλους σε κοντινή απόσταση. Είναι καλό πχ για μια πολεμική βάση κτλ.

  Επίσης για τους Ισραηλινούς είμαι περίεργος πότε θα κάνουν το επόμενο βήμα, νομίζω είναι ηλίου φαεινότερο ότι το επόμενο βήμα θα είναι να καταργηθεί στο Iron Dome ο πύραυλος Tamir και να αρχίσει να χρησιμοποιεί λέηζερ. Όταν λέω ηλίου φαεινότερο, νομίζω ότι όταν φτάνεις να σου πετάνε 1.500 ρουκέτες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πρέπει σιγά σιγά να πάς σε κάτι που μπορεί να αναχαιτίζει αλλά και το οποίο να είναι ανεξάντλητο για να μην χρειάζεται να παραγγέλνουν πυραύλους κατά χιλιάδες. Νομίζω ότι λόγω πιεστικής ανάγκης θα είναι οι πρώτοι που θα προοδεύσουν ταχύτερα από άλλους τεχνολογικά σε αυτό το πεδίο και θα το εφαρμόσουν πρώτοι.

 15. Εξαιρετικό σύστημα και άμυνα στόχων υψηλής αξίας απο βαλλιστικους πυραύλους.
  Για κατευθυνομενα όπλα δεν είμαι σίγουρος.

  Βέβαια για να το βάζουν σε πλοία κάτι θα ξέρουν, αλλά και πάλι δεν είναι 100% σίγουρο ότι είναι καλύτερο απο RAM.

 16. To συστημα αυτο ΔΕΝ κανει για εμας.
  Ειναι ακριβό.
  Δεν ριχνει αεροπλανα, ή τηλεκατευθυνομενους βαλλιστικους πυραύλους.
  Ριχνει πραγματα οπως οβίδες πυροβολικου, ολμους, και μη κατευθυνομενες ρουκετες μικρου βεληνεκους.
  Για το Ισραήλ ειναι οτι πρεπει. Εχει στρατιωτικο προϋπολογισμο 13 δισ. $$, (τριπλασιο απο εμας) , εχει μεγαλα αστικα κεντρα και κρισιμες υποδομες σε αποσταση αναπνοης απο τις θεσεις της Χαμάς και τις Χεζμπολάχ, τα οποια πρεπει να προστατευσει απο μια ασυμμετρη απειλη και εναν αντιπαλο με σχετικως περιορισμενες δυνατοτητες σε οτι αφορα το αποθεμα πυρομαχικων και τον ογκο πυρος που μπορει να εκτοξευσει. Eχει λογικη να διαθετει ενα τετοιο συστημα.
  Η Τουρκία δεν ειναι παλαιστινιακη ενοπλη οργανωση, εχει απεριοριστο αποθεμα απο φθηνα βληματα πυροβολικου, ολμων, ρουκετών, και δυνατοτητα εκτοξευσης πολυ μεγαλου ογκου πυρών, συνεπως μπορει να προκαλεσει ευκολα ειτε τον κορεσμο του συστηματος, ειτε την ταχυτατη εξαντληση των πανακριβων πυρομαχικων του. Οταν ο Τούρκος ριχνει οβιδες πυροβολικου των 1000 $$, ή ρουκετες των 20.000 $$, και εμεις προσπαθουμε να τις ριξουμε με βληματα Τamir των 200.000 $$, ποιός νομιζετε οτι θα ξεμεινει πρωτος απο πυρομαχικα;
  Eπιπλεον, το Ισραήλ ειναι μια ενιαια στενη, συνεκτικη λωριδα γης με εκταση 22.000 km2, λιγο μεγαλυτερο απο την Πελοπόννησο. Πόσα τετοια συστηματα ειπαμε οτι χρειαζονται για να καλυφθει η γραμμη απο τον Εβρο μεχρι τη Ρόδο;
  Η πραγματικη αμυνα σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι αυτη που ηταν παντα: η εκκενωση των παραμεθοριων αστικων κεντρων, η καλυψη-αποκρυψη-παραλλαγη-διασπορα, η δυνατοτητα βολων αντιπυροβολικου (οπερ προϋποθετει ρανταρ αντιπυροβολικου, Α/Κ ΠΒ, υψηλη εκπαιδευση), και βεβαια ο εντοπισμος και η προσβολη των θεσεων εκτοξευσης απο την Αεροπορία και τα επιθετικα ελικοπτερα.

  Σταματηστε να θαμπώνεστε απο πανακριβα hi tec παιχνίδια, ο πολεμος στη θεμελιωδη φυση του δεν αλλαζει και δεν ειναι video game, οι δε οικονομικοι περιορισμοι ειναι κρίσιμης σημασιας
  .

    1. @NF
     Το διάβασα.Οπως και εσυ και άλλοι αγαπητοι φίλοι έχετε με ψυχρή λογική δίκιο στην ανάλυση σας….Αυτό το έχω γράψει ήδη…
     Αυτό που δεν μπορώ να γράψω ούτε σε εσένα ούτε στον Δούρειο Ίππο είναι γεγονότα και μια πραγματικότητα που δεν έχει λογική …Και όσο κιαν τσιγκλιζομαι να το κάνω δεν γίνεται δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου!
     Θα επαναλάβω ότι θα χρειαστούμε στην περίπτωση της αιφνιδιαστικής επίθεσης συστήματά που θα μας δώσουν ένα παράθυρο χρόνου κάποιων ωρών στο αρχικό στάδιο του κομφούζιου.
     Χρησιμοποίησες φράση δίκη μου με το πέναλτι και τον τερματοφύλακα και δεν σου απάντησα από σεβασμό στο πρόσωπο σου ότι εγώ σκέφτομαι αμυντικά κτλ.
     Εγώ και άλλος ένας είμαστε αυτοί που δεν έχουν επιστράτευση τα οχήματα τους γιατί δεν χωράνε αυτά που έχουμε για εκείνη την ώρα!
     Ένα λάθος λοιπόν το κρατούμενο .
     Δεύτερο λάθος το κρατούμενο.
     Γράφεις εκκένωση αστικών κέντρων σαν λύση.Στο σχόλιο αναφέρεις την Ρόδο πχ έχει 80χιλ περίπου κατοίκους .Εχεις ιδέα πόσες ώρες χρειάζονται ,έχεις ιδέα τι θα γίνει,έχεις ιδέα ποσά θα δυσκολέψει η κίνηση αυτή το δικό μας έργο τις πρώτες ώρες;Έχεις δει το ξύλο πατέρα με πατέρα στο σούπερ μάρκετ για μια κούτα γάλατα,μάνα με μάνα για ένα πακέτο μακαρόνια!!!!!!
     Ξέρεις εσυ η ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ λεπτομέρειες για μεταφορά πυρομαχικων ,έλεγχο πλήθους,
     συλλήψεις εχθρικού πληθυσμού,συνεργασία με πολιτική προστασία;
     Ήταν για αλλη μια χαρά μου να έχω διάλογο μαζί σου!!Σε θεωρώ τον ιστορικό του φόρουμ ,δυνατό μυαλό,Μα πάνω από όλα ψυχωμένο Πατριώτη.!Ο θεός να σ έχει καλά και να συνεχίσεις Νασαι Φύλακας!
     Σε ευχαριστώ.!
     Με μεγάλη Εκτίμηση

  1. Δεν είναι καθόλου έτσι. Τα ραντάρ αντιπυροβολικού ξέρεις, βρίσκουν σε αρκετά χλμ. τη θέση εκτόξευσης. Και για να εκτοξεύσουν χιλιάδες όπως λες π/μ, πρέπει να μείνουν πολλή ώρα στάσιμα. Με λίγα λόγια, χωρίς αεροπορική υπεροχή που δεν έχουν ή δεν θα έχουν οι δίπλα, θα τα κάνεις κόσκινο γρήγορα.
   Εκτός και η λύση είναι να μείνουμε όπως ήμαστε και ότι έρθει από επάνω να το αφήσουμε να σκάσει στο κεφάλι μας.

   1. @gdmast

    Εδωσα link παραπανω με αναλυση του εγκυρου «Δούρειου» για το θεμα, διαβασε το.

    Για εμας το Iron Dome θα ηταν πεταμενα λεφτα.

    E, αφου «θα τα κανουμε κοσκινο γρηγορα» δεν εχουμε αναγκη το Iron Dome.

   2. @NF
    Το διάβασα.Οπως και εσυ και άλλοι αγαπητοι φίλοι έχετε με ψυχρή λογική δίκιο στην ανάλυση σας….Αυτό το έχω γράψει ήδη…
    Αυτό που δεν μπορώ να γράψω ούτε σε εσένα ούτε στον Δούρειο Ίππο είναι γεγονότα και μια πραγματικότητα που δεν έχει λογική …Και όσο κιαν τσιγκλιζομαι να το κάνω δεν γίνεται δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου!
    Θα επαναλάβω ότι θα χρειαστούμε στην περίπτωση της αιφνιδιαστικής επίθεσης συστήματά που θα μας δώσουν ένα παράθυρο χρόνου κάποιων ωρών στο αρχικό στάδιο του κομφούζιου.
    Χρησιμοποίησες φράση δίκη μου με το πέναλτι και τον τερματοφύλακα και δεν σου απάντησα από σεβασμό στο πρόσωπο σου ότι εγώ σκέφτομαι αμυντικά κτλ.
    Εγώ και άλλος ένας είμαστε αυτοί που δεν έχουν επιστράτευση τα οχήματα τους γιατί δεν χωράνε αυτά που έχουμε για εκείνη την ώρα!
    Ένα λάθος λοιπόν το κρατούμενο .
    Δεύτερο λάθος το κρατούμενο.
    Γράφεις εκκένωση αστικών κέντρων σαν λύση.Στο σχόλιο αναφέρεις την Ρόδο πχ έχει 80χιλ περίπου κατοίκους .Εχεις ιδέα πόσες ώρες χρειάζονται ,έχεις ιδέα τι θα γίνει,έχεις ιδέα ποσά θα δυσκολέψει η κίνηση αυτή το δικό μας έργο τις πρώτες ώρες;Έχεις δει το ξύλο πατέρα με πατέρα στο σούπερ μάρκετ για μια κούτα γάλατα,μάνα με μάνα για ένα πακέτο μακαρόνια!!!!!!
    Ξέρεις εσυ η ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ λεπτομέρειες για μεταφορά πυρομαχικων ,έλεγχο πλήθους,
    συλλήψεις εχθρικού πληθυσμού,συνεργασία με πολιτική προστασία;
    Ήταν για αλλη μια χαρά μου να έχω διάλογο μαζί σου!!Σε θεωρώ τον ιστορικό του φόρουμ ,δυνατό μυαλό,Μα πάνω από όλα ψυχωμένο Πατριώτη.!Ο θεός να σ έχει καλά και να συνεχίσεις Νασαι Φύλακας!
    Σε ευχαριστώ.!
    Με μεγάλη Εκτίμηση

 17. Iron dome θα έπρεπε ήδη να έχει αγοραστεί αντί να κλείνουν κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Επείγουν αλλά πράγματα. Επίσης μαζί με dome αγορά alas-b, aleksandar σε μεγάλες ποσότητες για Έβρο και νησιά. Τέλος επείγει η αναβάθμιση s-300, tor-m1 και patriot. Ενώ εκτός από φρεγάτες θα έπρεπε να κοιτάξουμε την συμπαραγωγή κορβέτας Saar. Τέλος για μένα το πλέον στρατηγικό όπλο είναι οι πυροβολαρχίες aster 30. Γενικά έχει μείνει πίσω ο στρατός με υπαιτιότητα των πολιτικών. Πρέπει επειγόντως να αντικατασταθούν τα παλαιά υποβρύχια με τύπου scorpene που θα φέρουν scalp και να αγοραστούν scalp και για rafale και mirage. Οι mica, Exocet είναι σημαντικοί αλλά ο scalp θα αποτελέσει πραγματική αποτροπή για τους απέναντι.

 18. Θα συμφωνησω με οσους λενε οχι η κρατανε μια πιο προσεκτικη προσεγγιση στο θεμα του συστηματος αυτου.

  Τετοιου ειδους συστηματα προυποθετουν την ικανοτητα αυτονομης παραγωγης των πυρομαχικων σε μεγαλους αριθμους.Οι Ισραηλινοι ειναι μαλλον απιθανο να δωσουν δυνατοτητα παραγωγης των Tamir στην Ελλαδα(και οπουδηποτε.Χαζοι ειναι; NoTamir No Iron Dome) και ακομα και αν την δωσουν ειναι σχεδον 100% σιγουρο οτι δεν θα καταφερουμε να παραγουμε τους αριθμους που χρειαζομαστε χωρια οτι θα γινει το «τρελο» παρτυ και θα πεσει «τρελη» μασα.

  Αν ειδαμε κατι απο τα video ειναι οτι το συστημα ειναι καλο μεν αλλα πανακριβο δε.Και αν δεν υπαρχει μεγαλο(βασικα τεραστιο) αποθεμα πυραυλων το συστημα συντομα θα μεινει «νεκρο».Και αυτο ειναι κατι πολυ ευκολο να γινει.Αν οι Παλαιστινιοι εκτοξευουν πανω απο 1000 χαζες ρουκετες σε δυο μερες μια ολοκληρη χωρα σαν την Τουρκια ποσες μπορει να ριξει; Και μιλαμε για χαζες φθηνες ρουκετες.

  Οικονομικα το συστημα δεν ειναι βιωσιμο και στρατιωτικα μη επιβιωσιμο τουλαχιστον για μια χωρα σαν και την δικη μας.

  Σιγουρα οι Ισραηλινοι δουλευουν πανω στην εξελιξη του ως οπλο laser το οποιο ειναι και το πλεον λογικο οπως γραφει και ο agnostosependytis.

  Οποτε καλητερα να περιμενουμε να δουμε την εξελιξη του παρα να τρεξουμε να αγορασουμε κατι που πολυ συντομα μπορει και να ξεπεραστει απο τον ιδιο τον κατασκευαστη του.

  Καλητερα να επικεντρωθουμε στο πως θα κατασκευασουμε και εμεις μερικες χιλιαδες «χαζες» ρουκετες των 120 χιλιομετρων που κατασκευαζουν οι νοικοκυρες της Χαμας για να βρουν και κατι να δουλεψουν(εξελιξουν) και αυτοι εκει στην ΕΑΒΙ που το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να παραπονουνται και να ζητανε «κομματια» απο την πιτα αλλα απο απτα εργα «παπαλα».

 19. Έχοντας ζήσει 2επιστρατευσεις και μια κλήση αναμονής ,θέλω αγαπητοι φίλοι να σας πω ότι χρειάζεται ένα παράθυρο στον χρόνο ειδικά τις πρώτες ώρες.
  Κάποιοι αγαπητοι φίλοι γραφουν λογικά επειδή δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες η δεν έχουν ζήσει ανάλογες καταστάσεις….
  Δεν θα επιχειρηματολογήσω γιατί δεν πρεπει και δεν γίνεται από εδώ.
  Για όσους θέλουν να έχουν κάποια βασικά εφόδια ,φτάνει να μελετήσουν στο διαδίκτυο ρωτώντας και απίθανα πράγματα ακόμα ,για να αποκτήσουν κάποια γνωση ,και να οργανώσουν τα σπίτια και τις οικογένειες τους.
  Με εκτίμηση

 20. Ότι θέλουν ευχαρίστως να τους τα πούμε αναλυτικά.
  Τι πρέπει να αγοράσουν;
  Αν αγοράσουν καραμπίνα πια να πάρουν;
  Αν αγοράσουν βαλίστρα πια είναι η κατάλληλη;
  Να τους δώσουμε συμβουλές και να μην πάρουν άχρηστα πράγματα
  που δεν θα μπορούν να τα κουβαλήσουν.
  Μόνο ότι έχεις επάνω σου θα έχεις σε περίπτωση πολέμου.
  Τεράστια σακίδια και πεταμένα χρήματα να μην το κάνετε.
  Μην ξεχνάτε το βάρος όπλων, γεμιστήρων, εξάρτησης, νερού, εφεδρικών πυρομαχικών.
  Ένα βάρος από 15-20 κιλά!
  Να τους πούμε πως φτιάχνεις φαρμακείο μάχης και τι βάζεις μέσα.

  Απαραιτήτως μαζί: κουβέρτα επιβίωσης, αδιάβροχο βυνιλίου, σάκος επιβίωσης, υπνόσακος επιβίωσης,
  ταμπλέτες χαλαζία, τροφή επιβίωσης, δεύτερο τζόκευ, ένα πλατήγυρο καπέλο και ειδικό αντιανεμικό αδιάβροχο σε χρώμα παραλλαγής με βάρος κάτω από 500 γραμμάρια.

 21. https://www.alpin.com.gr/component/hikashop/product/cr-0133ba-redarrow

  Αυτή είναι μια καλή και φτηνή σχετικά βαλλίστρα έχει μοχλό όπλισης.
  Θα την βρείτε και αλλού με 680 ευρώ.
  Προσοχή μην αγοράσετε της απλές γιατί είναι αδύνατον να της οπλίσετε και να ρίξετε σε ώρα μάχης.
  Με αυτήν την βαλλίστρα μπορείτε με συνεχή εκπαίδευση να ρίχνετε ένα βέλος κάθε 5-6 δευτερόλεπτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *