Ο Αλί Σαμχανί, κορυφαίο στέλεχος των ιρανικών μηχανισμών ασφαλείας, υπέγραψε χθες Κυριακή στη Βαγδάτη συμφωνία για την «προστασία των συνόρων» του Ιράν και του Ιράκ, όπου έχουν τη βάση τους οργανώσεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο στόχαστρο της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ιρακινού πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού ανώτατου συμβουλίου ασφαλείας, υπέγραψε από κοινού με τον ιρακινό ομόλογό του Κάσεμ αλ Αράτζι συμφωνία που προβλέπει «συντονισμό στην προστασία των συνόρων» και ενίσχυση «της συνεργασίας σε διάφορους τομείς που άπτονται της ασφάλειας», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Η επίσκεψη καταγράφηκε την παραμονή της εικοστής επετείου της εισβολής στο Ιράκ στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Σήμερα, οι σχέσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και στην Τεχεράνη είναι στενότεροι παρά ποτέ και η κυβέρνηση του κ. Σουντάνι υποστηρίζεται από φιλοϊρανική συμμαχία κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Κάποιες δυτικές πρωτεύουσες όμως προειδοποιούν εναντίον της υπερβολικά μεγάλης επιρροής στο Ιράκ του γείτονά του, του Ιράν, που θεωρεί τις ΗΠΑ τον κυριότερο εχθρό του μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο κ. Σαμχανί καταφέρθηκε χθες εναντίον των «παράνομων δραστηριοτήτων» από πλευράς «αντεπαναστατικών και τρομοκρατικών στοιχείων στην περιοχή (του ιρακινού Κουρδιστάν) και στο βόρειο Ιράκ».

Τόνισε πως η συμφωνία που υπογράφτηκε χθες μπορεί να «βάλει πλήρως και θεμελιωδώς τέλος στις αμαρτωλές δραστηριότητες αυτών των οργανώσεων».

Οι παρατάξεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης που έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ βομβαρδίστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν στα τέλη του 2022, καθώς η Τεχεράνη τις κατηγόρησε πως παρεισφρέουν στην επικράτειά της για να διαπράττουν επιθέσεις και να ενθαρρύνουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τότε πως θα ανέπτυσσε εκ νέου την ομοσπονδιακή συνοριοφρουρά στην περιοχή για να μειωθούν οι εντάσεις.

Τότε το Ιράν συνταρασσόταν από το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε εξαιτίας του θανάτου τη 16η Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Ιράκ ήταν ένας από τους μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία, που είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2016 και ανακοίνωσαν ότι τις αποκαθιστούν τη 10η Μαρτίου. Ο Αλί Σαμχανί θεωρείται πως ήταν ο αρχιτέκτονας της αναθέρμανσης των σχέσεων από ιρανικής πλευράς.

Στην επίσκεψή του στη Βαγδάτη ο κ. Σαμχάνι συνοδευόταν από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, καθώς και από τον υφυπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με το IRNA.

Οι εμπορικές ανταλλαγές έχουν ζωτική σημασία και για τις δύο χώρες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Το Ιράκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο και τον ηλεκτρισμό που του προμηθεύει το Ιράν.