Ένα ακόμη εμπόδιο αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση τόσο για τη προμήθεια νέων F-16 Viper όσο και του εκσυγχρονισμού μέρους του υφιστάμενου στόλου των τουρκικών F-16. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία αυξάνει σε μεγάλο ποσοστό τις πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ έως το τέλος του χρόνου. Η τροπολογία του Κρις Πάπας, που δεν επιτρέπει στον Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει το σχέδιο, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η πώληση θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Ένα 24ωρο νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απαρίθμησε τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

«Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, τεκμηριώνοντας τη θέση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.