Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν χθες Τετάρτη αυτόν που ονόμασαν στρατηγικό διάλογο για τη Ρωσία, με φόντο τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν τον πρώτο γύρο του «Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΗΠΑ-ΕΕ για τη Ρωσία» χθες Τετάρτη, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, ενώ την ευρωπαϊκή ο Ενρίκε Μόρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΥΕΔ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις.

Η συνάντηση ήταν επικεντρωμένη στους «στρατηγικούς στόχους και τον συντονισμό των πολιτικών με σκοπό να τερματιστεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», κατά το δελτίο Τύπου.

Οι δύο πλευρές καταδίκασαν αυτόν που αποκάλεσαν «απρόκλητο, αδικαιολόγητο και βάρβαρο πόλεμο του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας». Αξίωσαν να τερματιστούν αμέσως οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού εναντίον αμάχων.

Η κυρία Νούλαντ και ο κ. Μόρα εξήραν τον συντονισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων και μέτρων ελέγχου των εξαγωγών.

Συζήτησαν επίσης τη λήψη επιπλέον μέτρων για την απομόνωση της Ρωσίας από την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την επιβολή μεγάλου κόστους στη Μόσχα για τις ενέργειές τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ και της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι δύο διπλωμάτες υπογράμμισαν ακόμη την κοινή τους θέση ότι είναι σημαντικό η Κίνα να ταχθεί υπέρ του άμεσου τερματισμού της ένοπλης σύρραξης, της οργάνωσης ανθρωπιστικών διαδρόμων και της αποτροπής κάθε κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης.

Υπογράμμισαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν «να παροτρύνουν την Κίνα να μην παρακάμψει ούτε να υπονομεύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στην επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της ΕΥΕΔ.