Η προοπτική της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε μια σύντομη συζήτηση με τον ομόλογό του της Φινλανδίας, σημείωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να «αποκαταστήσει τις ισορροπίες» με δικά της μέτρα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία-σύμφωνα με τη Μόσχα-έχει μεταξύ άλλων στόχο να αποδυναμώσει τη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας και να την εμποδίσει να μετατραπεί σε προγεφύρωμα για ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, έχει κάνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να εξετάζουν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία-όπου ηγετικό ρόλο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας», είπε ο Πεσκόφ στο βρετανικό δίκτυο Sky News. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μια τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, και οι επακόλουθες συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και στρατιωτών, την καταστροφή οικισμών και ολόκληρων πόλεων, καθώς και μια σειρά από άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.