To Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει αδυναμία να προσκομίσει πλήρη κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί – όπως αναφέρει έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών – η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται την ίδια άποψη ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τις 17 Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι λόγοι που αυτό καθίσταται αδύνατο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι οι ακόλουθοι: 

1) Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ν.μ.. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου. 

2) Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων.

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 

Η κυριαρχία της Ελλάδας στον αέρα ασκείται εντός 10 ν.μ. από τις ακτές της (δυνάμει του Διατάγματος της 6ης Σεπτεμβρίου 1931, σε συνδυασμό με τους νόμους 5017/1931, 230/1936 και 1815/1988). Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, επέλεξε να ασκεί κυριαρχία στον αέρα μέχρι το όριο των 10 ν.μ. των χωρικών της υδάτων που όρισε το 1931, όσον αφορά τα ζητήματα αεροπορίας και αστυνομεύσεως αυτής, ενώ στη θάλασσα επέλεξε να ασκεί κυριαρχία μέχρι τα 6 ν.μ. (Ν. 230/1936 και Ν.Δ. 187/1973).

Comments

 1. …..ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;…….ΥΠΕΡΠΤΉΣΕΙΣ;;; Εκεί χρειάζονται τί για να τις καταδικάσουν και να κάνουν αναφορές;;;…να υποθέσω ότι λόγω αυτού….ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ αμάσητες ωσαν να είναι η ΚΑΜΗΛΟΣ του κόσμου τις παραβιάσεις εντος των 6 ν.μ αλλά ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ…
  ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ….Δώστε τους 5 δις….για το Ναυτικό…..
  Δώστε τους Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Σούδα….
  και πείτε μας ΚΥΡΙΟΙ, τί ζητήσαμε;;;;;;;;;;;;
  και πείτε μας ΤΙ ΛΑΒΑΜΕ…??
  Πέραν της βυθοκόρου,….και του παράμεσου δακτύλου…

  1. Στην απάντησή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία αναφορά, πέραν των 10 μιλίων. Δεν λένε δηλαδή «υπάρχει πρόβλημα με τα 10 μίλια ΚΑΙ με τις υπερπτήσεις». Προφανώς εκεί δεν έχουν πρόβλημα.

 2. Η Ελλάδα δεν έχει δίκιο εδώ. Αν πάει τα χωρικά ύδατα στα 10 ή στα 12 οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος θα αναγνωρίσουν 10 ή 12 μίλια εναέριο αντίστοιχα

  1. Συμφωνώ.

   Είναι λίγο παράδοξο και ακατανόητο να έχεις 6 μίλια στη θάλασσα και 10 μίλια εναέριο χώρο.

   Θα μπορούσε να λυθεί το όποιο θέμα πολύ εύκολα είτε με επέκταση στα 10 μίλια και έτσι να καλυφθεί ο εναέριος χώρος των 10 μιλίων είτε ακόμα καλύτερα επέκταση στα 12 μίλια και τελειώνουμε με τις τρελές «απαιτήσεις» των Τούρκων.

   Προφανώς αυτό μπορείς να το κάνεις όταν έχει ήδη εξοπλιστεί κατάλληλα για όλα τα ενδεχόμενα που πιθανώς θα προκύψουν.

   1. Προφανώς για το κεντρικό & ανατολικό Αιγαίο. Μπορείς όμως ενώ ετοιμάζεσαι να κάνεις σταδιακά βήματα
    πχ επεκετείνεις χωρικά ύδατα στη Κρήτη και στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα

 3. δεν έχουν υπογράψει ακόμα για τις φρεγάτες ;;; Να το σπρώξουμε για μα μας στηρίξουν για τα 10 παντού θάλασσα και αέρα ή και στα 12 .. Τώρα με τον Μπαιντεν θα αλλάξουν όλα 😂😂😂😂😂

 4. Να με συγχωρεις ΜΚ αλλα το πλεον λογικο και νομιμοφανες -χωρις να ερεθιστουν οσοι λενε για μαξιμαλισμους και εφοσον φοβομαστε το casus beli των 12νμ- ειναι να εξισωθουν ΕΧΥ και ΕΕΧ στα 10νμ και να τελειωνει το παραμυθι απαξ! Θα ειχε ενδιαφερον να βλεπαμε και ενα χαρτη με ΕΧΥ στα 10νμ.

   1. Γι’αυτο επιμενω στα 10 διοτι και καλα «χαριζεις» 4νμ (2 σε αερα και 2 σε θαλασσα) και αρουν το casus belli. Win-Win situation. Αλλιως παμε σε Χ.Υ. «κτενα» απο 12max εως 3min και ετσι μπουνταλαδες που ειναι οι δικοι μας θα εχουμε 12 μονο στα δυτικα και 3 σε ολο το Αιγαιο…

 5. Θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια ώστε να ταυτιστεί με τον εναέριο χώρο.

  Σύμφωνα με το Open έχει κλείσει η συμφωνία πακέτο για της νέες φρεγάτες από την Αμερική που περιλαμβάνει ενδιάμεση λύση άμεσα (οι δημοσιογράφοι προφανώς κάνουν λάθος λέγοντας φρεγάτες) αλλά κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε είτε για δύο Arleigh Burke είτε για δύο Tico με leasing προφανώς για αρχή!

  https://www.youtube.com/watch?v=BGMlocVaSkU

  Προτιμώ τα δύο Arleigh Burke όπως και όλοι φαντάζομαι.

  Αν η πρόταση των Αμερικάνων περιλαμβάνει ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke η πρόταση τους είναι καλή συνολικά.

  Ναι μεν η MMSC έχει κάποια θέματα που πιστεύω μπορούν να λυθούν με τις υποδείξεις του Πολεμικού Ναυτικού και από την άλλη τυχόν ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke καλύπτει και με το παραπάνω την απαίτηση και ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού για πλοία AAW.

  Η ισχύ πυρός των δύο Arleigh Burke είναι τεράστια!

  Αναμονή λοιπόν για τις λεπτομέρειες.

  1. Κράτα μικρο καλάθι αγαπητε φίλε.
   Η όλη στάση των συμμάχων και «συμμαχων» μας,μου θυμίζει την παροιμια: άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς.
   Εγώ πάντως θα ανάψω ένα κεράκι στον αϊ Νικολα,μηπως και γλιτωσουμε τις αλουμινοτρατες .

   1. Αγαπητέ φίλε C.p. είμαι υπέρ της Γαλλικής πρότασης εφόσον μιλάμε για τη σωστή διαμόρφωση στη σωστή τιμή την ενδιάμεση λύση δύο FREMM κτλ. αλλά τυχόν πρόταση των Αμερικανών για ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke με βάζει σε μεγάλο πειρασμό!

    Προς το παρόν αναμένουμε για τυχόν λεπτομέρειες.

  2. Καλά ας πούμε τα Arleigh Burke (αν φυσικά ποτέ έρθουν) αλλά να δικαιολογούμε την κυρίως αγορά των ακατάλληλων MMSC λόγω… ενδιάμεσης λύσης είναι το λιγότερο παράδοξο και ανορθολογικό.

   1. @spiral
    Αγαπητέ φίλε,η φόλα των αλουμινοτρατων δεν καταπιάνεται,ούτε χρυσονεται με τίποτα.
    Αλλά ας υποθέσουμε ότι μας δίνουν Α.Β.,έχουμε τα χρήματα να τα εξοπλισουμε και να τα διατηρήσουμε, σε επιχειρησιακή κατάσταση?έχουμε κάνει μελέτη κόστους?Αλλά άντε και παίζουμε όλοι μαζί το διαπλανητικο τζόκερ και κερδίσουμε τα χρήματα.πληρωματα θα βρούμε?
    Ας προσγειωθουμε. Μόνο η γαλλική λύση η` η ολλανδική αλλά με αστερ30αν γίνεται.

 6. Η παρελκυστική πολιτική των Αμερικανών θα συνεχίσει απαράλλαχτη …όπως τόσα και τόσα χρόνια.
  Μην έχει κανείς την ελάχιστη ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα πάψει να αποτελεί το παιδί και συγχρόνως το αποπαίδι της σύγχρονης γεωπολιτικής θεώρησής των ΗΠΑ για την ευρύτερη σφαίρα της ΝΑ Μεσογείου.
  Η Exxon και Noble προτιμούν έναν ισχυρό ήσυχο (Τουρκία) παρά ένα αδύναμο τσαμπουκά (Ελλάδα).
  Όλα προσμετρώνται στη βάση της ανάσχεσης του Ρωσικού παράγοντα στο Αιγαίο και στην Α. Mεσόγειο κι εκεί η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει σχεδόν τίποτα σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία μπορεί παίζοντας το ρόλο του »χρήσιμου ηλίθιου» και για τις δυο Μεγάλες Δυνάμεις.
  Θυμίζω ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα οργανώθηκε από την Τουρκία και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ με το πρόσχημα των Aραβικών Ανοίξεων που όλοι είδαμε που κατέληξε….
  Η σωτηρία μας είναι το Ισραήλ θέλουμε δε θέλουμε αφενός γιατί οι Πετρελαϊκοί δράκοι βασίζονται σε εβραϊκά κεφάλαια και κέντρα αποφάσεων κι αφετέρου γιατί η Τουρκία αποτελεί για το παρόν -και μόνο για αυτό- το κακό σπυρί για τους Ισραηλινούς.
  Η εκλογή Μπαϊντεν μας δίνει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας ίσως ενός έτους -ίσως και λιγότερο- να κλειδώσουμε ΑΟΖ & ΕΕΧ γιατί βασικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να βάλουν τη Τουρκία πάλι στο μαντρί με την σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ.
  Η πολιτική των αγωγών είναι τελείως ρασιοναλιστική και το συμφέρον του ενός κάλλιστα αλλάζει ή και ταυτίζεται με αυτό του »υποτιθέμενου εχθρού» σε χρόνο dt, αν αυτό» απαιτούν οι συνθήκες.
  Και ως τροφή για σκέψη….η αγαπημένη του Λευκού Οίκου Halliburton δεν έπαψε να σουλατσάρει στον Κόλπο και ειδικά στο Κατάρ ακόμη και σήμερα παρόλο που το κρατίδιο έχει γίνει το κακό παιδί της γειτονιάς.
  Και όλοι ξέρουμε ότι όπου εμφανίζεται η εν λόγω εταιρεία του κ. Τσέινι …..όμορφα πράγματα συμβαίνουν !!!

  1. συμφωνω σε ολα,ομως αν οτι εχεις το ειχες χρησιμοποιηση τις στιγμες που επρεπε να εισαι σιγουρος οτι δεν θα εισαι ενας αδυναμος τσαμπουκας…ΣΕ λαμβανουν υποψην αναλογος του πως συμπεριφερεσαι στις εκαστοτε προκλησεις που σου προκυπτουν…Οσο κανεις την στουθοκαμηλο και βαζεις το κεφαλι στην τρυπα πιστευοντας οτι θα γλυτωσεις τοτε θα συνεχισουν να σου συμπεριφερονται με τον ιδιο τροπο.

 7. Σε όσους δεν το παρατήρησαν, το ζουμί είναι στην δεύτερη παράγραφο. Οι ΗΠΑ δεν μας αναγνωρίζουν ούτε 6νμ χωρικά ύδατα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία. Τουλάχιστον για τα μάτια απέναντι από την Μικρά Ασία.

  Πόσοι βάζουν στοίχημα ότι η Τουρκία το προσεχές χρονικό διάστημα θα θέσει και ζήτημα μείωσης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 3νμ;

  Εάν αυτή η διατύπωση είναι ακριβής, μιλάμε για τεράστια αρνητική εξέλιξη και προετοιμασία διαλόγου εφ όλης της ύλης (της Τουρκίας).

  1. Οι ΗΠΑ δεν λένε κάτι παράλογο. Για να αναγνωρίσουν πρέπει 6νμ πρέπει να υπάρξει διευθέτηση εκεί που τα δικά μας 6 μίλια αλληλεπικαλύπτονται από τα δικά τους. Το αισχρό είναι ότι δεν βγάζουν κιχ για το casus belli και για το γεγονός ότι οι τούρκοι αρνούνται να διευθετηθούν τα συγκεκριμένα θέματα, προκειμένου να εφαρμόζουν το δίκιο του ισχυρού.

   Σε κάθε περίπτωση η επιλογή μας να προκρίνουμε τους Αμερικάνους έναντι των Γάλλων είναι καταστροφική.

 8. Για τα 10 μίλια πάντως, η απάντησή τους είναι εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο.
  Αν θέλουμε να είμαστε «εντάξη», είτε θα πρέπει να μαζέψουμε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στα 6 μίλια, είτε να επεκτείνουμε στα χωρικά ύδατα στα 10 μίλια, είτε να τα επεκτείνουμε όλα στα 12, όπως έχουμε δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο.

 9. Κ.Νικητα

  Μαλλον θα πρεπει να γραψετε ενα αρθρο(ισως ηδη βρισκεστε στην διαδικασια) μετα τις «πληροφοριες» που φανταζομαι διαβασαμε ολοι για την καινουργια «προσφορα» των Γαλλων για τα Bel.

  Οι «πληροφοριες» αυτες ειναι ακρως προβληματικες σε σημειο να μπορουν να χαρακτηριστουν εως και προσβλητικες τοσο για τους τους Γαλλους που τους παρουσιαζει(ως ηλιθιους) να ερχονται με προσφορα χειροτερη απο την αρχικη τους οσο και για την κοινη λογικη αφου τα στοιχεια που παρουσιαζονται δεν διασταυρωνονται απο καμμια αλλη πηγη.(Μαλιστα οι ιδιοι παραδεχονται πως ειναι η μοναδικη πηγη).

  Η συγκεκριμενη «διαρροη» κατω απο αυτες τις συνθηκες μονο τυχαια δεν μπορει να ειναι και μοιαζει περισσοτερο με προσπαθεια να παρουσιαστει η αντιπαλη προταση(MMSC) τοσο οικονομικα οσο και επιχειρησιακα καλητερη.

  Ελπιζω να μπορειτε να μας πληροφορησετε καλητερα αν ισχυει κατι τετοιο και αν οντως η «προσφορα» ειναι αυτη που παρουσιαζεται, κατι για το οποιο πολυ αμφιβαλλω.Εκτος και αν οι Γαλλοι εχουν παρει κατι αλλο(επιπλεον Rafale;;;;) και σαμποταρουν οι ιδιοι την υποψηφιοτητα τους.

  Στα υπολοιπα.

  Οσον αφορα την ερευνα της Ε.Ε για τα ναυπηγεια και τους Ελληνικους εξοπλισμους μην θεωρειτε οτι πισω απο αυτην κρυβονται μονο οι Γερμανοι.Φυσικα οι συγκεκριμενοι εχουν αποδειξει πολλες φορες τα φιλελληνικα τους αισθηματα αλλα με τις παλινωδιες της Ελληνικης κυβερνησης και το γενικοτερο αλλαλουμ στην σταση της, πισω απο αυτην την ενεργεια μπορει να κρυβονται και οι δυσαρεστημενοι Γαλλοι.Οι Γερμανοι μαλιστα γνωριζουν οτι αν κανουν περισσοτερες «φιλλεληνικες» κινησεις οπως αυτες που μας εχουν συνηθισει θα ανταμειφθουν με ακομα μεγαλητερη εχθροτητα απο το Ελληνικο κοινο πραγμα που δεν το θες αν προσπαθεις να φτιαξεις εστω και λιγο την εικονα σου.

  Οι Αμερικανοι απο την αλλη δεν ειπαν κατι καινουργιο.Η μονη χωρα παγκοσμιως με διαφορετικο ευρος χωρικων υδατων και εναεριου χωρου ειμαστε εμεις.Αυτο δεν σημαινει οτι αυτο πρεπει να το αναγνωριζουν ολοι.Αντιθετως μαλιστα δεν το αναγνωριζει κανεις.Το λαθος ειναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικο μας που δεν εχουμε προχωρησει ειτε στην εξισωση θαλασσιου και εναεριου χωρου με αυξηση στα 10 μιλια η στην επεκταση στα 12.

  Ομως οπως ειπε η κυβερνηση η κοκκινη γραμμη ΕΙΝΑΙ τα 6 μιλια.Οποτε οι Αμερικανοι επαναλαμβανουν αυτο ΑΚΡΙΒΩΣ, κατι που ειναι εξαιρετικα κακο προηγουμενο γιατι η συγκεκριμενη κυβερνηση συνεχως υποχωρει και παραχωρει παρα εξασκει τα δικαιωματα της.Και φυσικα εκδιδει αντι-navtex και δηλωσεις.Μεχρι εκει.

 10. Είναι λογικό όταν έχεις διαφορετικά μίλια για εναέριο και χωρικά,να μπερδεύεις παρά
  να γίνεσαι κατανοητός.
  Εξίσωση των δύο χώρων σε ένα,ανακοίνωση διεθνώς και ενημέρωση κάθε πρεσβείας
  στον κόσμο οτι αποτελεί casus beli η παραβίασή τους στο μέλλον

  Άλλωστε μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της αυτό θα είχε κάνει προ πολλού και μετά από κάθε
  παραβίαση, παλιοσίδερα θα στόλιζαν τον όμορφο βυθό του Αιγαίου (Το Αιγαίο ανήκει στα
  ψάρια του, κατά τους Διεθνιστές).

  Τουλάχιστον αφού δεν θέλουμε να είμαστε μια τέτοια χώρα,ας έχουμε κάτι ενιαίο και να μην
  το κάνουμε ‘λάστιχο΄ όπως γίνεται με το Oruc Reis: την μία είμαστε ΟΚ γιατί είναι εκτός 12νμ,
  μόλις περάσει τα 12¨έχει σχηματιστεί τείχος από το ΠΝ και παρακολουθείται και μόλις περάσει
  τα 6νμ στο Καστελόριζο, θα πούμε οτι δεν έδεσε και στο λιμάνι για να ανησυχούμε και οτι η φρουρά
  του νησιού το έχει εγκλωβίσει,μάλλον με τα G3

 11. Εδώ μας έχουν καταλάβει όλλοι, ότι από φοβικό σύνδρομο δε κάνουμε κίνηση και υποχωρούμε.
  Δίνουμε στους Αμερικανούς λιμάνια, βάσεις, ναυπηγία, από Πομπέο και Παϊάτ ακούμε μόνο όμορφα λόγια , ακριβοπληρώνουμε για Viper και ακατάλληλα πλοία και σήμερα μας κόβουν οι «φίλοι» Αμερικανοί τον εναέριο χώρο στα 6 νμ.
  Θέλουν όλλοι στη γειτονιά μας να μας φάνε, μαζί με την βοήθεια των μεγάλων και δεν το έχουμε ακόμη καταλάβει.
  Έ, δε γίνετε μια Ελλαδίτσα να μας το παίζει μάγκας και να έχει τόσα νησιά και θάλασσα.
  Γι’αυτό ότι χρήμα έχουμε και δεν έχουμε, πρέπει να μπεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και σε πραγματικούς συμμάχους που μας στηρίζουν, σε Γαλλία και ευρωπαϊκα προγράμματα.
  Οι Αμερική είναι Πόντιος Πιλάτος. Άφησαν τους στενότερους συμμάχους έναντι του ISIS τους Κούρδους και παρέδωσαν την βόρεια Συρία στους Τούρκους με τους ισλαμιστές. Ούτε κυρώσεις βλέπουμε για τους s-400, ούτε λέξη για την Αγιά Σοφιά ή το Καραμπάχ ακούμε.
  Άλλος στη θέση μας και με κώτσια θα είχε εκμεταλευτεί την όλλη κατάσταση. Θα πίεζε Ευρώπη, ΗΠΑ και δε θα έλεγε σε όλλα «ναι».
  Δε θέλουν, χτυπάμε και τηλέφωνο τον Βλαδίμιρ, αφήνουμε μετανάστες να τραβήξουν Ευρώπη. Αλλά εδώ θέλει κώτσια και δε θέλει παθητική και φοβική στάση, με αμέτρητα διαβήματα που τά έχουν οι απέναντοι γραμμένα στα παλιά τους και οι «σύμμαχοι» μας βαρέθηκαν να μας ακούνε.

 12. Τα έχουν πουλήσει τα 12 μίλια πρώτα απ΄ όλους οι ίδιες οι Ελληνικές κυβερνήσεις. Οι ΗΠΑ απλώς επικυρώνουν όσα βλέπουν και διαβάζουν κάτω από το τραπέζι. Δεν το έβγαλαν από την κούτρα τους, έχουν εγγυήσεις ότι το αποδέχονται όλες οι πλευρές.

  Ίσως για αυτό μας προσφέρουν περιπολικά και όχι φρεγάτες.

 13. Από τον Ιανουάριο του 2017,δηλαδή από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Ντόναλντ ΤΡΑΜΠ που η μισή του περιουσία βρίσκεται στην Τουρκία ( Κωνσταντινούπολη).

 14. Ο κυβερνήτης στη γέφυρα ενός πλοίου του ΠΝ όταν το πλοίο είναι στα 7 νμ από στεριά ελληνική είναι σε διεθνή ύδατα αλλά ο μηχανικος κάτω από τα ύφαλα είναι σε ελληνικά χωρικά ύδατα ·-)))))))

 15. Η Ελληνική ισχύς βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία εδώ και δεκαετίες, ανεξάρτητα από μικρές αναλαμπές κατά περιόδους που δεν έγιναν βάσει πλάνου αλλά μάλλον τυχαία και για την εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων. Με αυτό ως δεδομένο υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι η επέκταση της Ελληνικής κυριαρχίας στα 10-12 ν.μ ή αλλού θα μπορούσε ποτέ να είναι πετυχημένη? Η χώρα είναι στα όρια της γελοιότητας. Πρόσφατα ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι στη θάλασσα «το μεγάλο πλοίο, πάντοτε προσέχει το μικρό» [βλέπε και λινκ https://www.tanea.gr/2020/10/28/politics/plakiotakis-i-ellada-tha-zitisei-apozimiosi-gia-to-kallisto/%5D και ουδείς τον παρατήρησε ότι λέει χοντρές σαχλαμάρες…….

 16. Είναι γνωστό αυτό. Το έχουν ξαναπεί.
  Και μεταξύ μας, έχουν και δίκιο. Ποτέ δεν κατάλαβα για ποιό λόγο φτιάξαμε αυτό το καθεστώς. Απλά έδωσε το πάτημα στην Τουρκία να αρχίσει τις παραβιάσεις.

 17. Η ελλιπής άσκηση και εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους μας, δίνει λαβή για τέτοια σχόλια.
  Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης πρέπει να επεκταθεί άμεσα στα 10νμ με επιφύλαξη για περαιτέρω επέκταση στο μέγιστο επιτρεπόμενο εύρος των 12νμ.

 18. Παιδιά, σταματήστε τις χαζομάρες με τα χωρικά ύδατα.

  Ο χάρτης για τα 12 μίλια είναι ήδη έτοιμος.
  Και ξεκάθαρος στις περιοχές που η απόσταση μεταξύ των 2 ακτών (ελληνική και τουρκική) είναι κάτω από 24 μίλια.

  Καταθέτουμε αυτόν τον χάρτη και τελειώνει η ιστορία.
  https:// http://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/d798e629977790c007356dc918f44270_XL.jpg

  Και ορίζουμε και δίοδο ελεύθερης ναυσιπλοΐας (για να ηρεμήσουν οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας και κυρίως η Ρωσία).

  Οτιδήποτε λιγότερο από τα χωρικά ύδατα που δείχνει ο χάρτης είναι προδοσία.

 19. Κ.Νικήτα. Εμείς οι ποιό παλιοί γνωρίζουμε ότι ο φρυδάκιας πρωθυπουργός το 1974 απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του Ν.Α.Τ.0..διαπράττοντας ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη του.Οταν το κατάλαβε,άρχισε να παρακαλεί να επιστρέψει.Όμως η Τουρκία άσκησε βέτο.Έφθασε έτσι το 1980 και ο τότε υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α.Rogers ο οποίος εθεωρείτο φιλλέληνας,έπεισε τους τούρκους,που μέχρι τότε ζητούσαν την Άρτα και τα Γιάννενα για να συμφωνησουν ,να δεχθούν επιστροφή της Ελλάδας στο Ν.Α.Τ.Ο.με αποδοχή από μέρους της Ελλάδος,το ευρός του εναέριου χώρου της όσον αφορά το Ν.Α.Τ.Ο. να είναι ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟ ,και να καθοριστεί αργότερα με συνομιλίες με το Ν.Α.Τ.Ο ,πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.Η συμφωνία επανόδου είναι γνωστή ως συμφωνία Rogers -Mπίτσιου [ήταν υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος].Αυτά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και για να μην φταίνε πάντα οι ξένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *