Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IndoDefence 2018», τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen παρουσίασαν τη φρεγάτα Omega εκτοπίσματος 6.000 τόνων, εξέλιξη της γνωστής φρεγάτας LCF. Η Omega αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του κοινού, ολλανδικού και βελγικού, προγράμματος αντικατάστασης των τεσσάρων (4) φρεγατών Μ, αλλά και για τη διεκδίκηση του προγράμματος ναυπήγησης νέων φρεγατών της Ινδονησίας.

Το σύστημα πρόωσης των Omega αποτελείται από τέσσερις (4) πετρελαιοκινητήρες, εκ των οποίων δύο (2) θα χρησιμοποιούνται κατά την ταχύτητα πλεύσης και οι άλλες δύο (2) για την επίτευξη της μέγιστης ταχύτητας. Θα υπάρχουν επίσης και δύο (2) ηλεκτροκινητήρες Οι πετρελαιοκινητήρες διαχωρίζονται ανά δύο (2), στο τμήμα της πλώρης και προς την πρύμνη για αυξημένη επιβιωσιμότητα.

Ο οπλισμός είναι και αυτός διαχωρισμένος, στο ενδιάμεσο του πλοίου και στην πρύμνη. Στο ενδιάμεσο υπάρχει και μια καταπακτή με ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης φορτίου για πολλαπλές χρήσης (εφοδιασμός, διαχείριση σκαφών RHIB ή μη-επανδρωμένων σκαφών κ.ά.). Η καταπακτή στο ενδιάμεσο μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα εμπορευματοκιβώτια μήκους 6,1 μέτρων, ενώ αυτή της πρύμνης μπορεί να φιλοξενήσει δύο (2) εμπορευματοκιβώτια μήκους 6,1 μέτρων. Επιπλέον δύο (2) εμπορευματοκιβώτια ίδιου μήκους μπορούν να φιλοξενηθούν στο κατάστρωμα, δίπλα από τους εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου βασίζονται στην οικογένεια S/X της Thales: Ραντάρ SeaMaster 400 ζώνης συχνοτήτων S, μέγιστης εμβέλειας 450 χιλιομέτρων και το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών APAR Block.2 ζώνης συχνοτήτων X, τεχνολογίας νιτριδίου του γαλλίου. Το ραντάρ SeaMaster 400 ενδείκνυται για τον εντοπισμό μη-επανδρωμένων συστημάτων, εναέριων ή θαλάσσιων και κατευθυνόμενων πυρομαχικών και πυραύλων που πετάν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας ή εκτελούν επιθέσεις top-attack. Το ραντάρ APAR Block.2 ενδείκνυται για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, ενώ υποστηρίζει την ταυτόχρονη καθοδήγηση αντιαεροπορικών και βλημάτων κατά πλοίων.

Ο οπλισμός των Omega εξαρτάται από τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στην έκθεση «IndoDefence 2018» το πλοίο ενσωματώνει ένα πυροβόλο των 127 χιλιοστών της Leonardo, ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών, επίσης της Leonardo (πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου), ένα σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας (CIWS) Millennium, δύο (2) τηλεχειριζόμενους πύργους Hitrole της Leonardo, οκτώ (8) βλήματα κατά πλοίων NSM, τέσσερις εκτοξευτές αναλώσιμων MASS και 24 κάθετους εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων. Το μήκος των Omega είναι 144 μέτρα και απαιτεί πλήρωμα 122 ατόμων. Μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο και μη-επανδρωμένα αεροχήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *