Η Ινδία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν δύο (2) αμυντικές συμφωνία για τη μεταφορά κρίσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας στην Ινδία, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας 114 νέων μαχητικών από το Νέο Δελχί, προϋπολογισμού τουλάχιστον $ 18 δισεκατομμυρίων, πρόγραμμα το οποίο διεκδικεί η Lockheed Martin με το F-21, έκδοση του F-16, και η Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet.

Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, το F-21 σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες της Ινδίας και εφόσον επιλεγεί θα κατασκευαστεί στην Ινδία από την Tata. Το F-21 μοιράζεται τεχνολογικά στοιχεία με το F-22 και το F-35, ενώ θα έχει ίδια εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης το F-21 θα έχει διάρκεια ζωής 12.000 ώρες πτήσης, έναντι των 8.000 ωρών του F-16 Viper, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει και 40% περισσότερο οπλικό φορτίο και ενσωματωμένα συστήματα IRST (Long-Range Infrared Search and Track (IRST) και TMLA (Triple Missile Launcher Adapter).

Οι συμφωνίες ISA (Industrial Security Annexure) και BECA (Basic Exchange and Cooperation Agreement) είναι η τρίτη και η τέταρτη στη σειρά συμφωνιών μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η συμφωνία LEMOA (Logistics Exchange Memorandum of Agreement), το 2016, και η COMCASA (Communications Compatibility and Security Agreement), το 2018.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ινδία έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ όπλα και οπλικά συστήματα συνολικής αξίας $ 18 δισεκατομμυρίων περίπου, μεταξύ των οποίων μεταφορικά αεροσκάφη C-17 και C-130J, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8, βλήματα Harpoon, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook, ρυμουλκούμενα πυροβόλα M-777 κ.ά.

Η συμφωνία BECA θα επιτρέψει στην Ινδία να χρησιμοποιεί αμερικανικής παραγωγής γεωεπισκοπικούς χάρτες, κάτι που θα αυξήσει την ακρίβεια των αμερικανικών όπλων. Επίσης η συμφωνία προβλέπει τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τη συμπαραγωγή αμερικανικών όπλων στην Ινδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *