Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΔΙΔΕΑΠ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ανακοινώνει τη διεξαγωγή Δημόσιας Διαβούλευσης, για τις Τεχνικές Προδιαγραφές του προγράμματος προμήθειας και εγκατάσταση ηλεκτροπτικών συστημάτων στα ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό € 28,9 εκατομμύρια (χωρίς ΦΠΑ) ή € 35,9 εκατομμύρια (με ΦΠΑ 24%), εκ των οποίων το ΥΠΕΘΑ θα καταβάλει το ποσό των € 4,2 εκατομμυρίων (χωρίς ΦΠΑ) ή € 5,2 με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης είναι η 27η Ιουλίου του 2018, ενώ ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος είναι τα 3 χρόνια.

Το αντικείμενο του προγράμματος αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και περιλαμβάνει: Την προμήθεια έως έξι Ηλεκτροπτικών (Η/Ο) συστημάτων για ισάριθμα S-70B-6 Aegena Hawk του ΠΝ, τα οποία θα εκτελούν έρευνα και διάσωση, καθώς και την προμήθεια συμπληρωματικού εξοπλισμού Έρευνας-Διάσωσης.

Τα Η/Ο συστήματα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα για τοποθέτηση και χρήση σε ελικόπτερα S-70B-6 με δυνατότητα πτήσεως με ταχύτητα μεγαλύτερη ή ίση των 180 κόμβων την ώρα. Έτσι τα S-70B-6 του ΠΝ θα αναλάβουν, πλέον των αποστολών στρατιωτικής φύσεως, και αποστολές Έρευνα-Διάσωση, αεροδιακομιδές ασθενών, έλεγχος μεταναστευτικών ροών κ.ά.

Ο Η/Ο αισθητήρας, αποτελεί σύστημα παρακολούθησης και υπόδειξης, προσδίδοντας στο ιπτάμενο μέσο δυνατότητες επιτήρησης, αναγνώρισης, παρακολούθησης, έγκαιρης προειδοποίησης και ναυτιλίας, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες στο σύνολο των αποστολών κοινωνικής προσφοράς και ασφάλειας ναυσιπλοϊας, που αναλαμβάνουν τα ελικόπτερα του ΠΝ.

Με την προμήθεια των Η/Ο συστημάτων, τα οποία θα τοποθετηθούν στα S-70B-6, θα δοθεί η δυνατότητα στο ΠΝ να ολοκληρώνει επιτυχώς τις ανατιθέμενες αποστολές υπό συνθήκες μέρας, χαμηλού φωτισμού, σκότους, χαμηλής νέφωσης, περιορισμένης ορατότητας, θαλασσοταραχής, από οποιοδήποτε υψόμετρο.

Τα συγκεκριμένα συστήματα θα βελτιώσουν τη δυνατότητα επιτήρησης θαλάσσιων περιοχών και εντοπισμού ανθρώπων που κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια. Ο στόχος της προμήθειας είναι η βελτίωση του επιπέδου της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και η αύξηση της αποτελεσματικότητας έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.