Μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, σχετικά με την αξία των ηλεκτρονικών παρεμβολών στην αντιμετώπιση κατευθυνόμενων πυρομαχικών, έκανε ο Αμερικανικός Υποστράτηγος Antonio Aguto, Διοικητής του κοινού στρατηγείου SAGU (Security Assistance Group-Ukraine), του Αμερικανικού Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Πεζοναυτών. Όπως δήλωσε τα αμερικανικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά που έχουν σταλεί και χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχημένες ηλεκτρονικές παρεμβολές από τη Ρωσία. «Η παρεμβολές στις ικανότητες μας για προσβολές ακριβείας είναι πρόκληση», δήλωσε ο Antonio Aguto. Η υπηρεσία SAGU έχει ως αποστολή τον συγχρονισμό της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από διάφορες χώρες.
Σχετικά με τις παρεμβολές, ο Antonio Aguto έφερε ως παράδειγμα τις κατευθυνόμενες ρουκέτες GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System). Όπως είπε οι ρωσικές παρεμβολές ανάγκασαν τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να προχωρήσουν στην τροποποίηση των εκτοξευτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι Ρώσοι να τροποποιήσουν τα δικά τους συστήματα παρεμβολών. Αυτό που περιέγραψε ο Αμερικανός Υποστράτηγος είναι μια διαδικασία συνεχών τροποποιήσεων προκειμένου να διατηρηθεί το τακτικό πλεονέκτημα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα έγγραφα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει τα κατάλληλα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, με τα οποία παρεμβάλει τις κατευθυνόμενες βόμβες μέσω GPS, που οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τα ρωσικά συστήματα έχουν παρεμβάλει το σήμα GPS των συγκεκριμένων βομβών σε αποστάσεις έως και 15 χιλιόμετρα. Ομοίως, ουκρανικά μέσα συχνά αναφέρουν περιπτώσεις όπου οι Ρώσοι παρεμβάλουν με επιτυχία τα ουκρανικά UAV και περιφερόμενα πυρομαχικά (Loitering Munitions). «Πρέπει να βελτιώσουμε τα όπλα μας για να είναι αρκετά ανθεκτικά και ευέλικτα ώστε να μπορούν αυτό που κάνουν οι αντίπαλοι μας … Μέσα σε εβδομάδες ή μήνες από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσουμε κάτι στο πεδίο της μάχης, οι αντίπαλοι μας βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυνατότητες μας», δήλωσε ο Antonio Aguto.
H παραδοχή του Αμερικανού Υποστρατήγου θα πρέπει να μας προβληματίσει και επιτέλους να επενδύσουμε σοβαρά στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, ο οποίος θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει σχεδιάσει, αναπτύξει και εντάξει σε υπηρεσία αρκετά συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου. Η επένδυση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο είναι για την Ελλάδα κομβική υπόθεση. Η διάθεση και χρήση σύγχρονων συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου προκαλούν σύγχυση και αιφνιδιασμό στις εχθρικές δυνάμεις, υποβαθμίζουν το εχθρικό σύστημα διοίκησης, μειώνουν τη δυνατότητα ελέγχου πυρός του εχθρού και γενικά περιορίζουν τον αντίπαλο στο να έχει έγκαιρη προειδοποίηση και αξιόπιστη εικόνα της επικρατούσας κατάστασης.