Κατά τη διάρκεια της γαλλικής έκθεσης τεχνολογίας «DGA Innovations 2017» παρουσιάστηκε το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Pegasus, προϊόν γαλλογερμανικής συνεργασίας. Την έκθεση διοργανώνει η Γαλλική υπηρεσία εξοπλισμών (DGA). Το πρόγραμμα Pegasus ξεκίνησε το 1987 από την κοινοπραξία ISL (French-German Research Institute of Saint-Louis).

Το πρωτότυπο πλήρους κλίμακας ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 1997, ενώ το 2017 το σύστημα εμφανίστηκε στην πλήρη του μορφή επί τροχοφόρου οχήματος. Μάλιστα, το σύστημα πραγματοποίησε και βολή επίδειξης πυρομαχικού διαστάσεων 5 x 5 χιλιοστών, το οποίο ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα 120 μέτρων το δευτερόλεπτο (432 χιλιόμετρα την ώρα).

Το Pegasus αναπτύχθηκε ως ένα σύστημα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς (πάνω από 200 χιλιόμετρα) για χρήση από το έδαφος ή από πλοίο (η ναυτική έκδοση του πυροβόλου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό το 2018). Μια άλλη εξίσου σημαντική εφαρμογή για το πυροβόλο, εκτός φυσικά αυτής του πυροβολικού, θα είναι και η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα πολύ μικρού βεληνεκούς (δηλαδή ως σύστημα φιλοσοφίας C-RAM).

Η μεγάλη ταχύτητα του πυρομαχικού, η μεγάλη εμβέλεια και η απουσία οποιαδήποτε ύλης πυρίτιδας, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του πλήγματος. Σε τελική ανάλυση η ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τα ακριβά βλήματα τεχνολογίας cruise με πυρομαχικά πολύ μικρότερου κόστους, χωρίς να υπάρξει μείωση της μαχητικής ισχύος και της αποτελεσματικότητας των βολών.

Η παρουσίαση του Pegasus δεν σημαίνει και το τέλος της διαδικασίας έρευνας και τεχνολογίας. Το αντίθετο, το ISL ανακοίνωσε ότι αυτή τη χρονική στιγμή ερευνά και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες όπως μαγνητικά συστήματα παροχής ενέργειας, διακόπτες υπερηχητικής απόκρισης κ.ά.