Σύμφωνα με αναρτήσεις σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αναπαράχθηκαν από δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα, η Κίνα φαίνεται ότι αναπτύσσει ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο και μάλιστα πραγματοποιεί σχετικές δοκιμές επί του αποβατικού πλοίου Haiyangshan (Type-072III), όπως δείχνει η φωτογραφία, η οποία δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα πιθανολογούν ότι στόχος της Κίνας είναι η ενσωμάτωση του ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου στα υπό ναυπήγηση αντιτορπιλικά Type-055 (τέσσερα πλοία υπό ναυπήγηση, με το πρώτο να παραδίδεται εντός του 2018). Εφόσον η υπόθεση αυτή αποδειχθεί αληθείς τότε η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εντάξει σε υπηρεσία ηλεκτρομαγνητικά ναυτικά πυροβόλα, κάτι που τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα χαρακτηρίζουν ως «game-changing development».

Είναι γνωστό ότι η Κίνα άρχισε να ασχολείται με την ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία στη δεκαετία του 1980. Τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα δεν χρησιμοποιούν πυρίτιδα, αλλά ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να εκτοξεύσουν το πυρομαχικό, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μεγάλη ταχύτητα (περίπου 100 με 150 μέτρα το δευτερόλεπτο) και εμβέλεια (περίπου 200 χιλιόμετρα). Η μεγάλη ταχύτητα του πυρομαχικού, η μεγάλη εμβέλεια και η απουσία οποιαδήποτε ύλης πυρίτιδας, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του πλήγματος.