Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDEX 2019» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν ότι το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα (8 x 8) RABDAN, της τουρκικής Otokar, το οποίο ενσωματώνει τον πύργο του BMP-3, είναι πλέον σε υπηρεσία. Το σχετικό συμβόλαιο είχε υπογραφεί το 2016 μεταξύ των HAE και της κοινοπραξίας Al Jasoor (ΗΑΕ και Τουρκίας).

Ο αριθμός των εν υπηρεσία οχημάτων δεν είναι γνωστός, αλλά τα ΗΑΕ θέλουν, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, να αντικαταστήσουν τα 600 περίπου εν υπηρεσία BMP-3, τα οποία παρέλαβαν από το 1992 έως το 2000. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει έως και 12 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες, ενώ ενσωματώνει κινητήρα μέγιστης ισχύος 600 ίππων. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 105 χιλιομέτρων την ώρα σε οδό ή 10 χιλιομέτρων την ώρα στη θάλασσα. Η εμβέλεια του είναι 700 χιλιόμετρα.

Ο πύργος μάχης του BMP-3, ο οποίος ενσωματώνεται στο όχημα, φέρει κύριο πυροβόλο των 100 χιλιοστών (2A70), ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών (2A72, συζυγές) και ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.

Comments

      1. Αυτός είναι ο σκοπός. Τα ΗΑΕ είναι πολύ δυσαρεστημένα με το ΒΜΡ-3. Το σκάφος του είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον άκρως προβληματικό τρόπο εισόδου και εξόδου από αυτό, όπως επίσης με τον κινητήρα του αλλά και την ανεμική προστασία στα πλευρά. Για χρόνια έψαχναν για τον αντικαταστάτη του σε τροχοφόρα, ερπυστριοφόρα αλλά και σε τροποποίηση του σκάφους του ίδιου του ΒΜΡ-3, οι ρώσοι παρουσίασαν το BMP-3 Dragoon για να καλύψουν την απαίτηση, οι τούρκοι τροποποιημένη εκδοσή του AIFV και τον βρήκαν αρχικά με το AMV αγοράζοντας τουλάχιστον 40 οχήματα και στην συνέχεια με μια μεγαλύτερη έκδοση του τούρκικου ARMA 8X8, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις τους. Το ARMA με την σειρά του προέρχεται από το σιγκαπουρεζικο TEREX 1, του οποίου την τεχνογνωσία πούλησε η Σιγκαπούρη, μαζί με την τεχνογνωσία για την κατασκευή ρυμουλκούμενων πυροβόλων των 155mm L52

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *