Το Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ) ανακοίνωσε-δημοσίευσε τα συμπεράσματα της Διαδικτυακής Ημερίδας με θέμα «Άμυνα και Ασφάλεια-Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο» η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Στην Ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι αναλυτές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και Ανώτατοι Αξιωματικού εα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο τέως υπουργός Στέφανος Μάνος. Όπως σας είχαμε ενημερώσει το «DefenceReview.gr» συμμετείχε με τον Αρχισυντάκτη του, Ευθύμιο Λάζο, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών του ΠΝ, την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, στην κατηγορία των φρεγατών και στις δυνητικές επιλογές του ΠΝ. Επιγραμματικά, τα συμπεράσματα της Ημερίδας είναι τα εξής:

1/ Στο νέο πολύπλοκο, ρευστό, πολυπολικό διεθνές περιβάλλον, η Τουρκία επιδιώκει να διαμορφώσει έναν ενδιάμεσο πόλο, μεταξύ ευρωατλαντικού κόσμου (υπό ζύμωση για το ποιες δυνάμεις θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο) και της συσπειρωμένης Ευρασίας με πυρήνα το σύστημα Ρωσίας-Κίνας.

2/ Ο τουρκικός εθνικός όρκος («misak-I milli») που θεωρεί ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ΔΕΝ αποτελεί κείμενο αδιαμφισβήτητο (indisputable text) και το δόγμα «Mavi Vatan» («Γαλάζια Πατρίδα»), αποσκοπούν στην αλλαγή των συνόρων και τον απόλυτο έλεγχο του χώρου, του υδάτινου άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος (Κύπρος). Οι ανωτέρω στόχοι είναι κοινοί για τους νεότουρκους-κεμαλιστές/νεοθωμανούς-πανισλαμιστές.

3/ Επιπρόσθετα, η Τουρκία προσδοκά την απόκτηση ενεργειακών αποθεμάτων, ώστε να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και βάση οικοδόμησης της ισχύος της.

4/ Λόγω της μεταβατικής κατάστασης του διεθνούς συστήματος, της υπό διαμόρφωση αμερικανικής στρατηγικής, της απομείωσης της γεωπολιτικής βαρύτητας της Ευρώπης, οι ισχυροί δρώντες δεν προτίθενται να επιβάλλουν σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας καθώς ενώ εξελίσσεται η διαμόρφωση των «στρατοπέδων» (πόλων).

5/ Μπορούν να αναπτυχθούν ισχυρές συμμαχίες με αραβικές χώρες του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) και της Μεσογείου (Αίγυπτος) που έχουν κοινή γεωπολιτική οπτική με τη χώρα μας.

6/ Η ελληνική ατολμία στην ακριβή αποτύπωση σε χάρτες των θαλασσίων συνόρων της ελληνικής επικράτειας στερεί τη χώρα από ασφαλή βάση για τη διαπραγμάτευση των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

7/ Η άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με μεταχειρισμένες μείζονες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες), αντίστοιχο πρόγραμμα της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών Rafale, επιβάλλεται να αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα.

8/ Απαιτείται η απόκτηση τεσσάρων νέων μειζόνων μονάδων επιφανείας που θα έχουν δυνατότητες προβολής ισχύος στον αέρα, τη θάλασσα και τη ξηρά από μεγάλες αποστάσεις, εκτός του ορίου των τουρκικών πλεγμάτων αντι-πρόσβασης και άρνησης περιοχής, μεγάλου χωρικού ελέγχου και αυξημένες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου.

9/ Κύρια επιχειρησιακά χαρακτηριστικά τους θα πρέπει να είναι οι ενισχυμένες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

10/ Το πρόγραμμα του Εθνικού Πλοίου που αποτελεί εναλλακτική ή συμπληρωματική επιλογή, επιβάλλεται να υλοποιηθεί ως πολιτική καθώς η προμήθεια από τη διεθνή αγορά των αναγκαίων μονάδων που απαιτεί η ανανέωση του Στόλου, δεν αποτελεί βιώσιμη οικονομικά επιλογή. Επιπρόσθετα, κινητοποιεί και εκμεταλλεύεται το εθνικό επιστημονικό-ακαδημαϊκό, τεχνολογικό και βιομηχανικό δυναμικό με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία.

11/ Στη διεθνή αγορά διατίθεται πληθώρα υποψηφίων σχεδιάσεων για την κάλυψη της απαίτησης προμήθειας τεσσάρων νέων μειζόνων μονάδων επιφανείας και για εύκολα αντιληπτούς λόγους, επιβάλλεται η επιλογή μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας (όπως άλλωστε δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης), ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Την ημερίδα μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: