Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ υποβαθμίζει σήμερα τις εκκλήσεις γερμανικών δήμων να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για να προσφερθεί στέγη στους πρόσφυγες, επιχειρηματολογώντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσφέρει ήδη επαρκή χρηματοδοτική στήριξη.

«Βρίσκω παράξενο το ότι από τώρα-στις αρχές Απριλίου-υπάρχει κόσμος που λέει ήδη πως τα χρήματα για φέτος δεν αρκούν», τόνισε η κυρία Φέζερ στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke, που δημοσιεύουν τα σχόλιά της σήμερα. Σύμφωνα με την υπουργό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το Βερολίνο διέθεσε «πολλά χρήματα» για να στεγαστούν οι πρόσφυγες, μιλά για 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Επιπλέον, αναλάβαμε τα επιδόματα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία», προσθέτει.

Πρόσφατα, συνεχίζει η κυρία Φέζερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε στα ομόσπονδα κρατίδια και στους δήμους επιπλέον χρηματοδότηση 2,75 δισεκ. ευρώ. Οι διαφωνίες σχετικά με τα κόστη της φιλοξενίας των προσφύγων θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια ομοσπονδιακών και τοπικών ηγετών τη 10η Μαΐου, σημειώνει. Αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για αρκετούς δήμους, αλλά απορρίπτει την ιδέα να τεθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα.

«Ζούμε έναν φρικιαστικό πόλεμο μέσα στη μέση της Ευρώπης. Οι οκτώ στους δέκα πρόσφυγες έρχονται από την Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρχει μέγιστο όριο ανθρωπιάς», κρίνει η υπουργός Εσωτερικών.

Στα παιδιά και στους νέους που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να προσφερθεί «η καλύτερη δυνατή» φροντίδα, τονίζει η κυρία Φέζερ στα μέσα του ομίλου Φούνκε. Το ένα τρίτο και πλέον των 1 εκατ. προσφύγων από την Ουκρανία στη Γερμανία είναι κάτω των 18 ετών.