Ο αμερικανικός δημοσιογραφικός κολοσσός της Wall Street Journal μεταδίδει πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο υπέρ του τουρκικού αιτήματος για την απόκτηση των νέων F-16 Viper καθώς και του εκσυγχρονισμού μέρους του υφιστάμενου στόλου στο τελευταίο τεχνολογικά επίπεδο F-16 Viper Block 70. Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό αίτημα στην Ουάσιγκτον εστάλη στις 5 Οκτωβρίου του 2021 και ζητούσε την απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block.70 (Viper) καθώς και τον εκσυγχρονισμό, σε επίπεδο Viper, συνολικώς 80 υφιστάμενων τουρκικών F-16.

Τότε είχαμε αναφέρει συγκεκριμένα: Όπως όλα δείχνουν από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εστάλη, στην αμερικανική κυβέρνηση, επιστολή Letter of Request (LoR) με στόχο την έγκριση-έκδοση Letter of Acceptance (LoA) με αντικείμενο την απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block.70 (Viper) καθώς και τον εκσυγχρονισμό, σε επίπεδο Viper, συνολικώς 80 υφιστάμενων τουρκικών F-16. Είναι μια κίνηση που έρχεται από την Τουρκία, προφανώς μετά τις θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα (αναβάθμιση F-16, Rafale, Belh@rra, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία), ως αντίδραση με στόχο την διατήρηση της ισορροπίας στον αεροπορικό τομέα.

Ταυτοχρόνως η Wall Street Journal μεταδίδει και την έγκριση στο ελληνικό αίτημα LoR για τη πρόσκτηση 30 νέων F-35A για τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).

Σημειώνεται πως τη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη με τον Αμερικανό ομόλογο του.