Η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το τελευταίο, από τα 46 συνολικά, αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-5M. Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι να χαρακτηριστούν επιχειρησιακά τα 36 νέα JAS-30E/F Gripen. Το πρόγραμμα της αναβάθμισης ξεκίνησε το 2005, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της βραζιλιάνικης Embraer και της ισραηλινής Elbit, συνολικού κόστους $ 285 εκατομμυρίων.

Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ενσωματώνουν το ραντάρ Grifo-F της ιταλικής Leonardo. Επίσης ενσωματώνουν νέο πιλοτήριο, συμβατό με διόπτρες νυχτερινής όρασης, νέα ηλεκτρονικά συστήματα, κάσκα απεικόνισης δεδομένων, τρείς οθόνες υγρών κρυστάλλων, πολλαπλών ενδείξεων, συστήματα πλοήγησης (INS/GPS), HUD, διάταξη χειριστηρίων HOTAS, νέο σύστημα αυτοπροστασίας και πιστοποίηση των ατρακτιδίων ηλεκτρονικού πολέμου Sky Shield της Rafael.

Κατά την αναβάθμιση τους τα αεροσκάφη υπέστησαν και δομική αναβάθμιση για να παραμείνουν σε υπηρεσία για 15 περίπου χρόνια. Επίσης απόκτησαν ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού και ικανότητα εκτόξευσης βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς Derby και μικρού βεληνεκούς Python-4/5 της Rafael. Για αποστολές προσβολής τα F-5M έχουν πιστοποιηθεί με κατευθυνόμενες βόμβες και τον εγχώριας σχεδίασης πύραυλο Cruise τύπου MICLA-BR, έκδοση του MTC-300, με μέγιστο βεληνεκές τα 300 χιλιόμετρα περίπου.