Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη, την περασμένη Παρασκευή, στην τελετή υπογραφής σύμβασης μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Πωγωνίου, σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων στις μάχες του Έπους του 1940, στο ηρωικό Καλπάκι.

Τη Σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης. Παρών ήταν επίσης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συγγενών Πεσόντων του Έπους του 1940, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Υπουργός κ. Γεώργιος Σούρλας.

Η Βουλή θα προσφέρει για την υλοποίηση του έργου € 600.000. Το έργο έχει αναλάβει να μελετήσει και να υλοποιήσει ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η ανέγερση του Μνημείου εντάσσεται στην ευρύτερη ενότητα του ιστορικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί στο Καλπάκι με την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος Στρατιωτικού Μουσείου και με την ανάδειξη των σημείων όπου έγιναν οι μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Στην τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού, υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ο ιστορικός τουρισμός.

«Θέλουμε να εντάξουμε στο γενικότερο προϊόν του τουρισμού στη χώρα μας την απόδοση φόρου τιμής και από τους Έλληνες, αλλά και από τους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα στα πεδία των μαχών και στα μνημεία. Ένα από τα έργα είναι αυτό που θα υλοποιήσουμε στο Καλπάκι», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, «τώρα γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, ένα συνολικό πάρκο στο οποίο θα προστεθούν τα ονόματα των 14.000 Αξιωματικών και Οπλιτών, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούνται παράδειγμα και πρότυπο ηρωισμού. Αποτελούν για τις Ένοπλες Δυνάμεις ένα φωτεινό παράδειγμα που αναζωογονεί την αγάπη μας για την Πατρίδα»