Η φιλοδοξία της Βουλγαρίας είναι να αναβαθμίσει την ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην περιοχή Νόβο Σέλο και από τάγμα να γίνει ταξιαρχία, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ μετά τη συμμετοχή του στην ετήσια σύνοδο των υπουργών Άμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) που διεξάγεται στη Σόφια. Με αυτήν τη δήλωση, ο Στογιάνοφ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου που αφορούσε την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών. Η σύνοδος πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας της SEDM.

Ο Στογιάνοφ δήλωσε ότι προκειμένου η ομάδα να γίνει μεγαλύτερη, θα πρέπει να ετοιμαστούν υποδομές. «Δυστυχώς η Βουλγαρία υστερεί ως προς τις υποδομές. Η χώρα χρειάζεται επιπλέον πόρους που δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό του προσεχούς έτους», σημείωσε. Σε σχέση με την αύξηση των κοινών εκπαιδεύσεων, ο υπουργός επεσήμανε ότι πολλές χώρες της SEDM ήδη εκπροσωπούνται στην ομάδα μάχης στο Νόβο Σέλο, αναφερόμενος στην Ιταλία, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Το τάγμα θα πρέπει να πιστοποιηθεί μετά την εκπαίδευση έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο Στογιάνοφ.

Ο υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε σε σχέση με την απόφαση του τελευταίου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία, που συγκάλεσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ τον Φεβρουάριο. Το θέμα ήταν η ίδρυση ενός επενδυτικού ταμείου για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο θα αντλεί αναξιοποίητα κονδύλια προηγούμενων ετών από τον προϋπολογισμό εσόδων του υπουργείου Άμυνας. Ο Στογιάνοφ υπενθύμισε ότι δεν έχει συσταθεί τέτοιο ταμείο.

Ο Βούλγαρος υπουργός τόνισε επίσης ότι το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο δημιούργησε ειδικό λογαριασμό για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τις υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν. Ο υπουργός δήλωσε ότι χρήματα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας θα κατατίθενται σε αυτόν. Μέχρι σήμερα οι χρηματοδοτήσεις που δεν απορροφούνταν επέστρεφαν στον κεντρικό προϋπολογισμό. Ο Στογιάνοφ δήλωσε ότι 110 εκατομμύρια λέβα έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό αυτόν και ότι την προσεχή Τετάρτη θα γίνει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο να αυξηθεί το ποσό σε 170 εκατομμύρια λέβα.