Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων για αντιβουλγαρική προπαγάνδα στο εσωτερικό και για καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Σύμφωνα με τον Ράντεφ, εάν η ΕΕ δεν προτάξει το γεγονός πως η ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια θα πρέπει να βασίζεται σε ξεκάθαρες αρχές, κανόνες και αξίες, τότε αργά ή γρήγορα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν την Ευρώπη με νοοτροπία βαλκανοποίησης. Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές αυτές του Προέδρου της Βουλγαρίας έκανε λόγο για αναχρονιστικές δηλώσεις, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα. Ο Μίτσκοσκι απέρριψε τις κατηγορίες του Ράντεφ και κατηγόρησε τη Σόφια ότι αρνείται την ύπαρξη «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία.
Η Βουλγαρία, το 2020 είχε θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 οι τότε κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο με την προϋπόθεση ότι τα Σκόπια θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Η συμφωνία εκείνη είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου τότε εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο δεν συναίνεσε στην πρόταση και έτσι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πλειοψηφία στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας για την σχετική τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.
Λόγω της εμπλοκής αυτής, τα Σκόπια δεν μπορούν να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια με την ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει σαφές προς τα Σκόπια πως το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών προαπαιτεί την υλοποίηση της συμφωνίας της χώρας με την Βουλγαρία. Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς της Βουλγαρίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.