Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τσεχικού τύπου η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής της Τσεχίας επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας να προχωρήσει στην προμήθεια 76 νέων αρμάτων μάχης Leopard-2A8, 28 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard-2A4 και δύο αρμάτων περισυλλογής Buffel. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Τσεχία παρέλαβε από τη Γερμανία 14 μεταχειρισμένα Leopard-2A4. Τα 28 επιπλέον Leopard-2A4 θα αποκτηθούν προκειμένου να συγκροτηθεί μια πλήρης Επιλαρχία.

Η έκδοση Leopard-2A8 προέρχεται από τα ουγγρικά Leopard-2A7HU. Σύμφωνα με την KMW το Leopard-2A8 ενσωματώνει κορυφαίο επίπεδο προστασίας, με ενισχυμένη θωράκιση και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας EuroTrophy (βασισμένο στο ισραηλινό Trophy). Η θωράκιση του άρματος βασίζεται σε κράμα χάλυβα και βολφραμίου, ενισχυμένο με κεραμικό και άλλο συνθετικό υλικό. Επίσης, μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την προσθήκη παθητικής θωράκισης.

Βελτιωμένο είναι και το επίπεδο προστασίας του δαπέδου, αλλά και της οροφής του πύργου. Το Leopard-2A8 διατηρεί το κύριο πυροβόλο L-55 των 120 χιλιοστών, με ικανότητα βολής όλων των σύγχρονων πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χιλιοστών. Επίσης, το Leopard-2A8 ενσωματώνει νέο κινητήρα, βελτιωμένα συστήματα επίγνωσης της κατάστασης και επικοινωνιών και βελτιωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ). Τέλος, οι συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος έχουν βελτιωθεί με την προσθήκη και δεύτερου κλιματιστικού, ένα στο όχημα και ένα στον πύργο.