Δυο ζητήματα, που προβάλλονται ως διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια, θέτει η τουρκική πλευρά σε σχέση με το φυσικό αέριο στην περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για το HELLAS JOURNAL

-Το πρώτο είναι η διενέργεια ερευνών από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, εντός φθινοπώρου, με στόχο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή νέων τετελεσμένων.

-Το δεύτερο αφορά την πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τώρα, χωρίς λύση του Κυπριακού. Τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο λεγόμενος παράνομος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, οι οποίοι συναντήθηκαν προχθές στην Άγκυρα, αναφέρθηκαν στο θέμα της συνδιαχείρισης.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των ούτω καλούμενων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της παράνομης «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε τα εξής:

«Σε αυτή την περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία διαθέτει οικονομική ζώνη. Και η (παράνομη) ‘’ΤΔΒΚ’’ διαθέτει υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα. Πάντα λαμβάναμε και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για προστασία αμφοτέρων κατόπιν αιτήματος της (παράνομης) “ΤΔΒΚ”». Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εμπόδισε την έναρξη κάποιων γεωτρήσεων στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε:

«Τώρα αγοράσαμε πλατφόρμα και μπορεί να αρχίσουμε γεωτρήσεις. Το Υπουργείο μας της Ενέργειας προβαίνει πολύ καλά στις απαραίτητες προετοιμασίες γι’ αυτό…».

Συνεπώς το θέμα της τουρκικής γεώτρησης πρέπει να θεωρείται δεδομένο και θα προχωρήσει.

Η πρόταση για συνδιαχείριση ή διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στηρίζεται στην πρόταση που κατέθεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2011, ο τότε κατοχικός ηγέτης, Ντέρβις Έρογλου, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Ένταξη, δηλαδή, του θέματος αυτού στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή.

Κοντολογίς, διαχείριση των υδρογονανθράκων πριν από τη λύση. Ή καλύτερα είτε λυθεί είτε όχι το Κυπριακό, που έρχεται σε δεύτερη μοίρα, το θέμα του φυσικού αερίου να συζητηθεί και να τύχει από κοινού διαχείρισης. Σημειώνεται συναφώς ότι το 2017 η τουρκική πλευρά , διά του Οζερσάι, ήγειρε και θέμα καθορισμού ΑΟΖ, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους! Η ιδέα για καθορισμό ΑΟΖ παραπέμπει σε διαμοιρασμό των τεμαχίων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους. Είναι προφανές πως όσα τεμάχια «αμφισβητούνται» θα τα «διεκδικήσει» η τουρκική πλευρά μέσα από μια συμφωνία.

Ένα τέτοιο σενάριο «φωτογραφίζει» δυο κράτη, με τουρκικές προδιαγραφές.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε ανακοίνωση του λεγόμενου και παράνομου “υπουργείου Εξωτερικών” του ψευδοκράτους, ημερομηνίας 29 Δεκεμβρίου 2017, αλλά και του τουρκικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε αργότερα την ίδια ημέρα προκύπτουν μια σειρά ζητήματα.

Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση του λεγόμενου ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους διατυπωνόταν ο εξής ισχυρισμός: «η αμετάβλητη νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων μάς έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν θα είναι δυνατόν να επιτύχουμε μια διευθέτηση στο νησί με βάση την πολιτική ισότητα και έτσι η διαπραγμάτευση για λύση δύο κρατών θα μπορούσε επίσης να προστεθεί στο τραπέζι ως επιλογή».

Όλες αυτές οι αναφορές συνδέονται με τις έρευνες στο φυσικό αέριο και με τη θέση πως θα πρέπει από τώρα να γίνει συνδιαχείριση και διαμοιρασμός.

Από τις δυο ανακοινώσεις προκύπτει, επίσης, ότι η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της εγγυήτρια χώρα και για τα θέματα των φυσικών πόρων του νησιού.

Τα δυο σενάρια που θέτει επί τάπητος η τουρκική πλευρά έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Είτε θα συναινέσει η ελληνική πλευρά στο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου είτε θα το αρπάξουν με το έτσι θέλω, με δικές τους γεωτρήσεις. Βεβαίως, η Άγκυρα λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί υπάρχουν πολλές και διαφορετικά συμφέροντα στην περιοχή που δεν θα ήθελαν την Τουρκία σε πρώτο ρόλο.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL