Την δική της απάντηση με τον γνωστό προκλητικό «πειρατικό» τρόπο επιχειρεί να δώσει η Άγκυρα στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και στην εντατικοποίηση της ενεργειακής δραστηριότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Barbaros για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα για διάστημα από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για το LIBERAL

Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών) και η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Η περιοχή στην οποία η Τουρκία στέλνει το Barbaros είναι πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα (καθώς διαγράφει πλήρως το Καστελόριζο)και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Για αύριο κοντά στην περιοχή αυτή η Τουρκία έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα περιοχή για πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Τα μάτια επίσης είναι στραμμένα στο πλωτό γεωτρύπανο Fatih, το οποίο αργά το απόγευμα απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας χωρίς να είναι γνωστό πού κατευθύνεται και εάν συνδέεται η κίνηση αυτή με την εξαγγελία έναρξης γεωτρήσεων στην Μεσόγειο από την Τουρκία στις 29 Οκτωβρίου. Πάντως οι ίδιες πηγές είχαν προσδιορίσει ότι οι γεωτρήσεις θα επιχειρηθούν στα Οικόπεδα έναντι της Αλάνιας και της Φοινίκης, σε περιοχές που καταρχήν δεν επικαλύπτουν την Κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: LIBERAL