Προκαλεί και πάλι η Τουρκία, καθώς με νέα επιστολή της προς τον ΟΗΕ καταθέτει γεωγραφικές συντεταγμένες που απορρέουν από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς στερεί τα τέσσερα ελληνικά νησιά από ΑΟΖ, ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Στην επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ, ενώ υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ενώ αναφέρει ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Σε απαντητική της επιστολή την επομένη μέρα, η ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, επαναλαμβάνει την κατηγορηματική τοποθέτηση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του».

Ειδικότερα για το παράρτημα με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου η κ. Θεοφίλη χαρακτηρίζει «δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα» την θαλάσσια περιοχή που ορίζει η Τουρκία αυθαίρετα ως δική της.

Πηγη; https://www.ant1news.gr/

Comments

 1. Νομίζω ότι όχι απλά πρέπει να καταθέσουμε συντεταγμένες αλλά να καταθέσουμε επιθετικές συντεταγμένες. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν νησιά και νησίδες που αν και με βάση συνθήκες είναι δικές μας, εμείς ατύπως τις αφήσαμε στους Τούρκους, καιρός είναι να πάμε και εμείς επιθετικά.

  1. Η Προποντίδα ήταν και θα είναι πάντα ελληνική . Δε καταλαβαίνω γιατί χαρίζουμε τη πατρίδα στους Τούρκους , έχουμε δικαιώματα στη θάλασσα μας . Σε λίγο δε θα μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό .

 2. Το αμυντικό δόγμα πρέπει να τελειώνει. Αυτό είναι που μας έκανε παθητικούς, να δικαιολογούμε μη επενδύσεις στην άμυνα και ενθάρρυνε τους απέναντι να διεκδικούν τρελά πράγματα και να πέρνουν κάποια απ’αυτά. Επειδή οι καλοί μας φίλοι και σύμμαχοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα και προβλήματα, δεν βοηθάνε καθόλου οι διπλωματίες, τα καλά λόγια πέρι διεθνές δίκαιο, συνθήκες, ΟΗΕ, αλληλεγγύη της Ευρώπης κλπ. Ο γείτονας μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι το μόνο που μετρά είναι πλοία, τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα. Έτσι παίζετε σήμερα η εξωτερική διπλωματία και δημιουργούντε τετελεσμένα. Αν δε θέλουμε στο μέλλον να βλέπουμε παντού στο Αγαίο και την Αν. Μεσόγειο την κόκκινη σημαία και να ζητάμε την άδεια για να βουτάμε τα πόδια μας στο νερό, πρέπει να σοβαρευτούμε και να επενδύσουμε βαριά. Όχι μόνο σε συστήματα που θα έρθουν το 2027, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να έρθουν σήμερα, αύριο, μεθαύριο. Γιατί οι απέναντοι τρέχουν τα πράγματα.
  Θέλει και σοβαρό σχεδιασμό και όχι μπαλώματα με διαφορετικά και παμπάλαια, μεταχειρισμένα συστήματα του 80 και πιο παλιά, πχ. σε αεράμυνα. Χρειαζόμαστε λοιπόν τεχνολογίες του 21ου αιώνα, για να αντιμετωπίσουμε την όποια απειλή. Drones, ηλεκτρονικό πόλεμο, κατευθυνόμενες βόμβες και ρουκέτες υψηλής ακρίβειας, θωράκιση και αυτοπρωστασία
  Όπως και στη μπάλα, η καλή άμυνα αρχίζει από την επίθεση και θέλει σχέδιο. Και να αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα αθλητικά παπούτσια και τις φανέλες μόνοι μας.
  Πολλά τα λεφτά, αλλά με έξυπνες κινήσεις, ευρωπαϊκά κονδύλια, βοήθεια απ’όλλους (ειδικό ταμείο για άμυνα), τους εφοπλιστές, την επιστήμη, το ελληνικό μεράκι και την φαντασία κλπ. πολλά μπορούν να γίνουν.
  Είναι αμαρτία να παραδώσουμε την περιουσία μας με σηκωμένα τα χέρια από δειλία και φόβο.
  Λαός που παλεύει και να χάσει, πάλι θα ξανασηκωθεί. Λαός που σκήβει το κεφάλι, σβήνετε από τον χάρτη και την ιστορία.
  Όλλοι ενωμένοι, να βγούμε απ’αυτόν τον Ιό και ενωμένοι θα καταφέρουμε ότι άλλο θα έρθει στον δρόμο μας.

 3. Καλά τα λέμε όλοι μας και δίκιο έχουμε αλλά μόλις προτοκοληθει οι Τούρκοι θα έχουν δικαιώματα πέρα των 6 ν.μ από τα ελληνικά και εμείς θα τους κοιτάμε…..και

 4. Εγώ ξέρω αν ένα οικόπεδο δεν λέει κανείς ότι είναι δικό του, και πάει κάποιος και το ζητήσει. ο μόνη λύση να πεις ότι δεν το δικαιούται, δεν είναι να πεις ότι δεν το δικαιούται, αλλά και ποιος το δικαιούται. Γιατί αλλιώς είναι απλά σαν να λες ότι δεν το δικαιούται η Τουρκία γιατί ανήκει στο υπερπέραν ή τον ΟΗΕ.

  Ούτε κάποιο Casus Belli είναι ούτε τίποτα, κατέθεσαν αυτοί, καταθέτουμε και εμείς. Όπως αυτοί ζητήσαν τον ουρανό και τα άστρα, να ζητήσουμε τα πάντα όλα, το μάξιμουμ που μπορεί να διεκδικηθεί άσπρα και γκρίζα και μαύρα και όλα. Όταν ο ένας ζητάει τα δικά του και τα δικά σου, και εσύ μόνο τα δικά σου, είναι προφανές ότι το μάξιμουμ που θα πετύχεις είναι να μην χάσεις ή να χάσεις λίγα. Να κερδίσεις κάτι αποκλείεται. Αν σε έναν αγώνα ή μόνη επιδίωξη, μα μόνη, καμία επιδίωξη να βάλεις γκολ, είναι προφανές ότι θα φέρεις ή ισοπαλία ή θα χάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *