Σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογραφικού δικτύου «Bloomberg», το οποίο επικαλείται δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η Τουρκία απέρριψε την αμερικανική πρόταση να παραλάβει ένα πλήρες σύστημα αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, μέχρι τα τέλη του 2019, με αντάλλαγμα την ακύρωση του συμβολαίου προμήθειας των ρωσικών S-400. Η είδηση έρχεται να προστεθεί στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι το θέμα των S-400 είναι «τελειωμένη υπόθεση».

Σύμφωνα με το «Bloomberg» η αμερικανική προσφορά κατατέθηκε πριν τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά μετά οι Αμερικανοί αύξησαν τις οικονομικές τους απαιτήσεις με αντάλλαγμα την ταχύτερη παράδοση. Η αμερικανική προσφορά δεν εμπεριέχει δάνειο ή μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία, ανέφεραν στο «Bloomberg», οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Έτσι λοιπόν, όπως έχουν μέχρι τώρα τα πράγματα, οι Τούρκοι επιμένουν στην παραλαβή των S-400, κάτι που αναγκάζει τους Αμερικανούς να κάνουν πράξει όσα έχουν εξαγγείλει, δηλαδή την αποβολή της Τουρκίας από τη βιομηχανική παραγωγή του F-35 και την μη-παράδοση των παραγγελθέντων αεροσκαφών. Επίσης, η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, εάν παραλάβει τους S-400.