Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Άγκυρα απέρριψε πρόταση αντιπροσωπείας των ΗΠΑ να ακυρώσει την αγορά των S-400 προκειμένου να προμηθευτεί αμερικανικούς Patriot.

Η Τουρκία απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400 και αντ’ αυτών να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα άμυνας Patriot, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν πρόταση για την πώληση πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Άγκυρα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (DSCA) δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Τουρκία 80 πυραύλων Patriot  MIM-104E, 60 πυραύλων PAC-3 και άλλου σχετικού εξοπλισμού για ένα εκτιμώμενο κόστος 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, αμερικανική αντιπροσωπεία επιχείρησε να πείσει την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές απέρριψαν την προσφορά δεδομένου ότι δεν περιελάμβανε έκπτωση στην καθορισμένη τιμή ή μεταφορά τεχνολογίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει στις 19 Δεκεμβρίου ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πιθανής απόκτησης από την Τουρκία των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot και της αγοράς των ρωσικών S-400, τονίζοντας ότι Μόσχα και Άγκυρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη σύμβαση για τις παραδόσεις των S-400.

Με πληροφορίες από sputniknews.com