Νέα επίθεση στην Κύπρο με απειλές σε περίπτωση που προχωρήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της, αλλά και εναντίον των πρεσβευτών της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην Κύπρο εξαπέλυσε χθες το βράδυ το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τις δηλώσεις στήριξης των ξένων διπλωματών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για το LIBERAL

Ο εκπρόσωπος του τούρκικου ΥΠΕΞ κάλεσε τους ξένους διπλωμάτες να μην υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους. Αφορμή για την παρέμβαση αυτή της Τουρκίας είναι οι δηλώσεις των πρεσβευτών σε διάρκεια συνεδρίου στην Λευκωσία σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής Aaamy Ravel εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα υποχρεωθεί το Ισραήλ να παρέμβει στρατιωτικά εναντίον της Τουρκίας» αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις στις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της πρεσβευτή της Αιγύπτου Mai Taha Muhammad που επίσης προειδοποίησε με ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τουρκίας «εάν χρειασθεί».

Και ο κύκλος αυτών των δηλώσεων ολοκληρώθηκε με την Αμερικανίδα πρεσβευτή Cathleen Doherty που υποστήριξε τις τοποθετήσεις των δυο διπλωματών λέγοντας ότι η τουρκική συμπεριφορά και στάση είναι απαράδεκτη.

Η συγχορδία των προειδοποιητικών αυτών δηλώσεων των τριών ξένων πρεσβευτών προκάλεσε ανησυχία στην Άγκυρα καθώς αποτυπώνει σε πραγματικό επίπεδο τα σενάρια τα οποία υπάρχουν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλέον την ανάδειξη μια νέας στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία στην περιοχή με άξονα το Ισραήλ και την Αίγυπτο και συμπληρωματικά την Κύπρο και κατ επέκταση και την Ελλάδα. Η έντονη αντίδραση της Τουρκίας στις δηλώσεις αυτές των πρεσβευτών της Αιγύπτου και του Ισραήλ ,δεν είναι άσχετη και με την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που κλιμακώνεται με αφορμή την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον αλλά και την συνεχιζόμενη στήριξη των Κούρδων της Συρίας από την Ουάσιγκτον

Το τούρκικο ΥΠΕΞ επιτέθηκε όμως και στην Κυπριακή Δημοκρατία κάνοντας λόγο για τις μονομερείς έρευνες για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο ενώ και το τουρκοκυπριακό «ΥΠΕΞ» προειδοποίησε ότι «δεν θα επιτραπεί στους Ελληνοκυπρίους να συνεχίσουν τις μονομερείς δραστηριότητες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος του τούρκικου ΥΠΕΞ Hami Aksoy χαρακτήρισε απαράδεκτο, το ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να λειτουργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες σχετικά με τους υδρογονάνθρακες παρά την απουσία λύσης στο νησί».

Ο κ. Aksoy δήλωσε ακόμη ότι «με αυτές τις ενέργειες οι Ελληνοκύπριοι παραγνωρίζουν τα αναφαίρετα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων των οποίων οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού» προσθέτοντας ότι η «Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει». Και ο ίδιος ο Μ. Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μ. Ακιντζί όταν επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα την επέτειο της εισβολής δήλωσε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο Κουντρετ Οζερσάι («αναπληρωτής πρωθυπουργός του ψευδοκράτους) δήλωσε μάλιστα ότι οι Ελληνοκύπριοι «δεν μπορούν να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό η αν είναι δυνατόν χωρίς να έχουν επιτύχει τουλάχιστον συνεννόηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά» και με προκλητικό τρόπο πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι οι «μονομερείς κινήσεις των Ελληνοκυπρίων δεν έχουν οδηγήσει σε σύγκρουση οφείλεται στην… ψύχραιμη στάση της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ: Liberal