Ο Ε.Σ είναι κατά βάση επιστρατευόμενος. Λόγω των απανωτών μειώσεων θητείας οι μονάδες εκστρατείας βασίζονται για την πολεμική τους σύνθεση στους επίστρατους και την εφεδρεία. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα ούτε δόθηκε το ιδιαίτερο βάρος στην εθνοφυλακή ή την εφεδρεία. Ήταν λίγες οι κλήσεις εφέδρων που όμως σιγά σιγά αυτό που αλλάζει με όλο και περισσότερους εφέδρους σε κάθε ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ.

Στη Θάσο έγινε αυτό που ακριβώς που πρέπει. Η στρατιωτική ηγεσία αξιοποίησε τη δύναμη που πηγάζει μέσα από την εθνοφυλακή και κατ’ επέκταση την εφεδρεία. Πολίτες – Οπλίτες με πολύ φιλότιμο και αγάπη για τη πατρίδα με την αμέριστη στήριξη του ΓΕΣ έχουν καταφέρει να πετύχουν μια εξαιρετική δυναμική για την εθνοφυλακή. 

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής είναι ο μεγαλύτερος ένθερμος υποστηρικτής για την αξιοποίηση της εφεδρείας. Επί των ημερών του έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις όπως αυτή με τη δημιουργία ενός σύγχρονου πεδίου βολής ασκήσεων στη Θάσο για την εθνοφυλακή. 

Το ΓΕΣ φρόντισε να κάνει ένα κορυφαίο Πεδίου Βολής και Ασκήσεων με κάθε τι σύγχρονο για την εκπαίδευση. Έδωσε την απαραίτητη μέριμνα και προσοχή στην εφεδρεία. Η ουσία είναι πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπλιτών μας που νοιάζεται για την εθνική άμυνα και δαπανά από τον προσωπικό του χρόνο αρκετές ώρες για να εκπαιδεύεται και να είναι έτοιμος όταν χρειαστεί. 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρακολούθησε την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ», η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2018», στο νέο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων, στη νήσο Θάσο. Στη δραστηριότητα συμμετείχαν Εθνοφύλακες του Λόχου Εθνοφυλακής Θάσου, οι οποίοι εκτέλεσαν τακτικές βολές μάχης με πραγματικά πυρά.

O Αρχηγός, μετά το πέρας της ΤΑΜΣ, συνεχάρη όλους τους ασκούμενους οι οποίοι εκτέλεσαν υποδειγματικά μία υψηλών απαιτήσεων άσκηση. Επεσήμανε την άριστη οργάνωση, την επαγγελματική αρτιότητα και το επιθετικό πνεύμα με το οποίο σχεδιάστηκε και διεξήχθη η όλη δραστηριότητα, καθώς επίσης και την εξαιρετική πειθαρχία και το υψηλό ηθικό των Εθνοφυλάκων μας. Ενεργός Στρατός, Εφεδρεία και Εθνοφυλακή, διασφαλίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα. Πριν την έναρξη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, πραγματοποιήθηκε αγιασμός του νέου Πεδίου Βολής και Ασκήσεων «ΚΑΘΑΡΕΣ», στη ν. Θάσο.