Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες στον γράφοντα σε διάταξη μάχης παραμένει το Τουρκικό Ναυτικό με 39 πλοία πλήρως αναπτυγμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικώς 12 τουρκικά πλοία εκ των οποίων 6 κορβέτες και 6 φρεγάτες συνοδεύουν σε δακτυλίους το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ενώ η μεγαλύτερη τουρκική ναυτική δραστηριότητα διαφαίνεται στη περιοχή Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος και νότια της Μεγίστης. Τουλάχιστον ένα τουρκικό υποβρύχιο συνοδεύει το Oruc Reis ενώ οι θέσεις των τουρκικών πλοίων περιμετρικά του ερευνητικού είναι τέτοιες ώστε να εμποδίσουν τυχόν ελληνική αντίδραση με ελιγμούς ελληνικών πλοίων ώστε να παρεμβάλλει την πόντιση καλωδίων.

Οι Τούρκοι εν αντιθέσει με τη προηγούμενη κρίση έχουν αναπτύξει τον στόλο τους σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Το ΠΝ έχει αναπτύξει αντίστοιχα το σύνολο των μονάδων κρούσης και βοηθητικών πλοίων να είναι εν πλω έτοιμα για περαιτέρω κλιμάκωση. Το Τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτυχθεί σε διάταξη μάχης συγκροτώντας ομάδες μάχης πλοίων σε Βόρειο, Κεντρικό, Νότιο Αιγαίο καθώς και Ανατολική Μεσόγειο. Στη περιοχή της 1ης Τουρκικής Στρατιάς δεν παρατηρείται κινητικότητα όπως αντίστοιχα και στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις με μικρές εξαιρέσεις και μετασταθμεύσεις μαχητικών.

Comments

  1. επιτρεψε μου μια επισημανση, τοποθετηση….

   Πρεπει συνειδητα να ξεχωριζουμε κι στην σκεψη κι στον λογο μας, την/τους πολιτικη/ους σε συγκριση με τις ΕΔ μας.

   Οι μεν ειναι αυτοι που ειναι, οι δε ειναι κυριολεκτικα κυριαρχοι στο στοιχειο τους.

   Ας τους αποκαλεσουμε φαντομαδες κι κουρσαρους…….

   κι οποιος καταλαβε, καταλαβε.

  2. Μην λυπάσαι φίλε.
   Ο νικητής θαβκριθει στον αέρα.
   Το να βάζεις 6 ή 12 πλοία σαν πάπιες είναι για τις φωτογραφίες.
   Η ΠΑ θα καθαρίσει και το ΠΝ θα αποτελειώσει.

  3. Δεν νομίζω ότι είμασταν ανοργάνωτοι, νομίζω ότι ήταν ένας έξυπνος ελιγμός της Ελλάδας. Οι άλλοι χάνουν βάσει συμβάσεων την θάλασσα, και αποφάσισαν να βγουν στην πλατεία μπροστά σε όλους και να πουν έλα να παίξουμε ξύλο ποιος θα πάρει την θάλασσα (σε στιγμή που διάλεξε, με διάταξη που διάλεξε και με το διακύβευμα που διάλεξε).

   Δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε να δαγκώσουμε το τυράκι στην φάκα. Αντί να πάμε στο τυρί, εμείς θα πάμε στο ψυγείο και θα πάρουμε ότι θέλουμε στα επόμενα βήματα. Άρα μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε επέκταση των υδάτων με Ιταλία και με Αίγυπτο, να υπογράψουμε για ΑΟΖ με Κύπρο κτλ. Αυτοί θα κάνουν εφέ στους ψηφοφόρους τους και στην τηλεόραση, και εμείς θα στέλνουμε συμβάσεις στον ΟΗΕ την μία πίσω από την άλλη. Είναι σαν ένας να θέλει να διεκδικήσει τους μισού ορόφους από μια πολυκατοικία που είναι δική μας, και να κάνει κατάληψη κάποιου ορόφου.

   Αντί να τον πλακώσουμε στο ξύλο, το θέμα είναι να γράψουμε στο κτηματολόγιο έναν έναν όροφο, και μόνο όταν τελειώσουμε με όλα, θα δούμε το θέμα πρώτα με την αστυνομία (ΕΕ, άλλους συμμάχους), από τον νέο ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αν το πουλήσουμε σε άλλον ή και μόνοι μας, και θα σκεφτούμε με ποιο τρόπο αυτός θα φύγει από εκεί.

   Δεν θα φάμε το τυράκι, όσο και να φωνάζουν κάποιοι. Οι βόλτες τους δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα, παράγουν οι καταθέσεις συμβάσεις σε ΟΗΕ. Αφού πάρουμε το έννομο αποτέλεσμα, μετά πάμε και στον τσαμπουκά αν θέλουμε.

 1. Έλληνες μην εκδηλώνετε ηττοπάθεια.Μην γίνεστε παπαγαλάκια στοχευμένων «υψηλού» επιπέδου γεωστρατηγικών αναλύσεων που μιλούν για έλλειψη βούλησης και στηρίζουν την προπαγάνδα των απέναντι.Εμπιστοσύνη στην ηγεσία του τόπου και το κυριότερο,εμπιστοσύνη σε κάθε άνθρωπο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων!Κρατήστε το ηθικό τους ψηλά γιατί το αξίζουν!!Δεν υπάρχει αμφιβολία πως την δυνατότητα να γράφουμε την άποψη μας στο γραφείο μας,ασφαλείς με το κλιματιστικό μας,μας την δίνουν οι ΗΡΩΕΣ αυτοί που έχουν να φύγουν από το πόστο τους για πάνω από 48 ώρες γιατί είναι σε ασταμάτητη επιφυλακή και ετοιμότητα.Είναι οι άνθρωποι που αυτές τις μέρες και ώρες γνωρίζουν πώς στο «οχτάωρο» τους υπάρχει η πιθανότητα να μην τους δοθεί η ευκαιρία να σχολάσουν και να γυρίσουν στις οικογένειες τους………και παραμένουν εκεί γνωρίζοντας πως προστατεύουν τον κόσμο που είναι πίσω τους και τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.Στην άμυνα και την ασφάλεια ειδικά σε περιόδους κρίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η άσκηση αντιπολίτευσης!!!!!ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε όλοι μία γροθία,κρατώντας το ηθικό των ανθρώπων αυτών στα ύψη και έχοντας τους τυφλή εμπιστοσύνη,όπως ακριβώς τους αξίζει.Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι Δημόσιο…..Είναι οι φύλακες,οι εγγυητές και οι προστάτες όλων όσων θεωρούμαι δεδομένα,ελεύθερα και αγαπημένα!
  Σεβασμό,εμπιστοσύνη και θάρρος λοιπον!!!!!!!!

 2. Δεν πάνε Χαγη οι τουρκοι….

  Η απόφαση (πιθανότατα) θα κάνει:
  –Ολο το Αιγαίο επίσημα Ελληνική λίμνη σε ποσοστό 85% χωρικά/ΑΟΖ.
  –Τα δωδεκάνησα θα πάρουν 40-45% ΑΟΖ (συνέχεια αυτο που εγινε με Αιγυπτο που ηταν συνέχεια με αυτό που έγινε αναμεσα σε Μαλτα/Λιβύη το 1986) και το
  –Καστελόριζο 25% (πιθανή σπέκουλα η ΑΟΖ του Καστελόριζου θα πάει 75%-25% Ελλαδα/Τουρκια)

  Τελος: Δεν ειναι μόνο τα νερά που χάνουν (ενω τώρα γριζάρουν).
  Ειναι οτι η Ελλαδα ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΛΟΥΤΟ (+2-3 επιπλέον σημερινο ΑΕΠ απ οτι λένε ~500δις) τα επόμενα 10-30 χρόνια, ενώ αυτοί θα μας βλέπουν και θα αρχίσουν να πηδάνε και τους τράγους μετα τις κατσίκες.

  Εκει έχουν φάει κόλλημα απ την χούντα το 1973 (οταν ξεκίνησαν όλα με την Θασο που βγηκανε οι βλάκες οι χουντικοί και κανανε δηλώσεις «η Ελλαδα ειναι η Σαουδική Αραβία της μεσογείου» και τετόιες ανοησίες). Θελουν τον πλουτο της Ελλαδος, ολα τ άλλα ειναι λεπτομέρειες.

 3. Οι δικοί μας θα δώσουν όπλα ακόμα και στους Γερμανούς τουρίστες γιατί και αυτοί θα ξέρουν τι τους περιμενει αν πεσουν στα τουρκικά χέρια… Να δεις παπουδια πρωην ναζί να βαράνε μεμέτια…

 4. Είτε «έχουμε αρχαία πλοία, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Είμαστε υποεξοπλισμένοι. Δεν έχουμε σωστά πυρομαχικά». κλπ κλπ. Ενώ οι Τούρκοι «έχουν εξοπλιστεί τα τελευταίαχρόνια ως τα δόντια»…
  Είτε «Τους έχουμε εύκολα. Βαράτε τους».
  Φτάσαμε στο σημείο κάποιοι να υποστηρίζουν και τα δύο και να το θεωρούν και λογικό.

  1. Νομίζω πως η αντικειμενική προσέγγιση της κατάστασης είναι πως παρά τη συστηματική και στα όρια της ιδεοληψίας παραμέληση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τους κυβερνώντες, αυτές, σε μεγάλο ποσοστό εξ αιτίας του μόχθου και της αυταπάρνησης των στελεχών τους, διατηρούν το αξιόμαχο τους σε αξιοπρεπέστατο επίπεδο και είναι ικανές σε περίπτωση που λάβουν την εντολή εκ των πολιτικών προϊσταμένων τους, να καταφέρουν συντριπτικά πλήγματα στον αντίπαλο και εισβολέα.

   1. Άρα, διατηρούμε αξιόμαχο ναυτικό, ικανό μάλιστα να φέρει συντριπτικά πλήγματα στον αντίπαλο.
    Κατά τη γνώμη σου δηλαδή, δεν είμαστε σε τραγική θέση, όπως λένε κάποιοι άλλοι.
    Ευχαριστώ.

    1. Επί του παρόντος όχι, δεν είμαστε σε τραγική κατάσταση, παρά τις φιλότιμες προς αυτό προσπάθειες ορισμένων. Ο Θεός να τους έχει καλά.

     Στο βαθμό όμως που συνεχιστούν αφενός ο εξοπλισμός όχι μόνο της Τουρκίας αλλά απάντων στην περιοχή μας και αφετέρου ο ελληνικός αφοπλισμός, η Ελλάς θα χάσει κάθε δυνατότητα έμπρακτης υπεράσπισης των δικαιωμάτων της, καθ’ ολοκληρία, γεγονός που σε συνδυασμό με την εκ των πραγμάτων παρατεταμένη περίοδο ανακατατάξεων και αναθεωρήσεων που διανύουμε, είναι πολύ πιθανών να οδηγήσει στην διάλυση της.

 5. Σοβαρο ανταλλαγμα δε θα εχουν ετσι και παρουν το Καστελλοριζο, διαπραγματευτικα ειναι ενα κενο χαρτι και το ξερουν οι ιδιοι. Η χτυπας ή οχι, απλα ψαχνουν να εχουν το πανω χερι, δε τους παιρνει ο πολεμος με τιποτα ουτε ενα πλοιο τους δε μπορει να επιστρεψει στις βασεις τους πλεον ετσι και ανοιξουμε πυρ, ενταξει απο αερος απλα δεν υπαρχουν, και ενα στρατευμα καρατομημενο, εαν δεν εξαφανισθει η ακταιωρος απ τη Ροδο εχουμε ενα καλο λογο να τσακισουμε και το υπολοιπο ναυτικο, αυτο λεγεται προληψη…η ΕΕ απλα απων, να δουμε τα κοτσια του Μητσοτακη πλεον…

 6. Νομίζω κοροϊδευόμασε μεταξύ μας.

  Αποδείξαμε σε όλους, εχθρούς και συμμάχους οτι δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακούμε στρατιωτικά για κανένα λόγο και για τίποτα και για κανέναν.

  Συνεπώς στρατιωτική συμμαχία με οποιονδήποτε δεν μπορεί να υπάρξει παρα μόνο ως βιτρίνα για άρμεγμα..

  Υ.Γ. Θα ήμουν διατεθειμένος να αναθεωρήσω αν έβλεπα τουλάχιστον κινήσεις για αύξηση της μαχητικής μας ικανότητας. Ένας χρόνος έχει περάσει και δεν έχω δει τίποτα άλλο παρά λόγια. Νομίζω είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

 7. Εγω φοβάμαι οτι το πανε ολο το σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο οπου τους συμφέρει…

  Το μόνο που κρίνω με σιγουριά ειναι οτι τους προβληματίζουν τα υποβρύχια μας, για αυτο εκαναν κ την πουστιά τώρα στην Ρόδο…

  1. Πιστευω πως οι τουρκοι εχουν πολλες φοβιες, απλα παιζουν με ξενες πλατες, για αυτο κανουν τον νταη.

   Εγω φοβαμαι ΜΟΝΟ τους ελληνοφωνους πολιτικους, τιπτοα αλλο κι κανεναν αλλο.

   Ειμαστε, οι ΕΔ μας να βαλουν τους τουρκος σε χωρο θανατου, χωρις καμια αμφιβολια.

   Οι ελληνοφωνοι πολιτικοι ομως ειναι απο αλλο μη Ελληνικο σκαρι.

   Αυτους φοβαμαι.

   1. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Από εμένα είναι κατανοητό ότι η πολιτική ηγεσία της οποίας δεν είμαι υποστηρικτής αφήνει την πρόκληση να εξελιχθεί όσο παραμένει πρόκληση και όχι παραβίαση. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στις γελοιότητες περί θορύβου αλλά στο γεγονός πως το Oruc Reis επί της ουσίας κάνει βόλτα σε ελληνική ΑΟΖ / διεθνή ύδατα και δεν διεξάγει έρευνες.

    Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας αφορούν κυρίως την εξωτερική πολιτική στην οποία θεωρώ πως θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα. Η Γαλλία για παράδειγμα θεωρώ πως θα μας ήταν απαραίτητη αυτή τη στιγμή αλλά διάλεξε να πατήσει στο σκάφος της Γερμανίας και με το μισό πόδι αλλα αυτά δεν ειναι ωρα να τα αναλύσουμε. Υπάρχουν και διαχρονικές ευθύνες για το ποσο ειναι οικονομικά- στρατηγικά ισχυρή η Ελλάδα.

    Στο κομμάτι του στρατού δε θέλω να κρίνω απολύτως τίποτα. Το μόνο που γνωρίζω είναι πως τα πράγματα αυτή τη στιγμή μοιάζουν δύσκολα όπως αναπτύσσονται οι δυνάμεις. Δε νομίζω πως ακομα και αν υπάρξει παραβίαση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε χωρίς σοβαρές απώλειες από θέση ισχύος. Αυτό όμως είναι μια αίσθηση και σε καμία περίπτωση κριτική προς κανέναν. Δε γνωρίζουμε πολλά ειδικά σε αυτο το κομμάτι και καλώς δε γνωρίζουμε. Ελπίζω η αίσθηση να είναι λάθος.

    Καλό είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση το συντομότερο. Ο χρόνος στενεύει. Ας μη μιλάμε όμως με ευκολία για μάχες και πολέμους. Ειναι σαφώς μια επιλογή αλλά ο θρίαμβος με την εθνική καταστροφή απέχουν ελάχιστα και ως ελληνισμός τον έχουμε ζήσει. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί και αποφασιστικοί στη στρατηγική μας και τις διπλωματικές μας κινησεις για να μην χρειαστεί να το ξαναζήσουμε. Και δεν το λέω από φόβο αλλά ως διδαχη από την ιστορία των προγόνων μου. Ας είμαστε προσεκτικοί γιατί η Ελλάδα και η Τουρκια βρίσκονται ξανα απεναντι στην ιστορία. Και αν χρειαστεί να πολεμήσουμε να το κάνουμε αλλα οχι χωρις ξεκάθαρο όφελος, δίκαιο και οχι γιατί ακολουθήσαμε λάθος τακτική.

    1. να πάμε, αλλά τί ακριβώς θα διαπραγματευτούμε? Γιατί ενώ το ακούω τελευταία συνεχώς απο κυβερνητικούς, προσωπικά δεν έχω καταλάβει. Τί ακριβώς θα διαπραγματευτούμε?

     1. Μα τι αλλο θα διαπραγματευτουμε;;

      Τα δικα μας !!

      Αφου ο θυτης, βλεπε τουρκια, ειναι σε μονιμη βαση αυτος που παραβατει κι παραβιαζει τα δικα μας Δικαια, κι εμεις με το δογμα «ΔΕΝ ΔΙΕΚΔIΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ», εμ τοτε τι απομενει;;;

      Οπως εγραψα πιο πανω, το μονο που φοβαμαι ειναι αυτα τα ελληνοφωνα πολιτικα πραματα. ΔΕΝ ειναι απο Ελληνικο σκαρι !

    2. «Καλό είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση το συντομότερο «

     @ Stef,
     Λαθος τακτικη.

     Κατι τετοια ο Ελληνικος Λαος, πλεον, δεν τα σηκωνει .

 8. Το ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να εμπλακούμε στρατιωτικά από που βγενει? Εγώ με όσους μιλώ για το πως πρέπει να αντιδράσουμε σ»αυτην την περίπτωση όλοι θέλουν μια δυναμική αντίδραση από τον Ελληνικό στρατό και όλοι έχουν (έχουμε) συνυπολογισει την περίπτωση της σύγκρισης. Δεν αντέχουμε άλλην μια εθνική ήττα. Αλλά από ότι βλέπω και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι άλλην μια από τα ίδια και να σκεφτείς ότι μέχρι πριν δύο μέρες πίστευα ότι κάτι διαφορετικό πρεσβεβαι.

  1. @Χρηστος
   βγαίνει απο τις πράξεις των εκλεγμένων κυβερνήσεων.
   Μας ζητάνε να στείλουμε ειδικές δυνάμεις στην Αφρική, αντιπροτείνουμε να στείλουμε μάγειρες, υγειονομικούς ή μηχανικό. Μας προτείνουν οι Χ συμφωνία αμυντικής συνδρομής, κιοτεύουμε και προτιμάμε την διαμεσολάβηση των Υ και Ζ. Δεν το έχουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Απτόλεμοι.

 9. Τι στιγμή και τον χώρο της εμπλοκής θα τον αποφασίσουμε εμείς και ΟΧΙ ο Σουλτάνος ….

  Αυτό πρέπει να έχετε κατά νου.
  Μην λέμε πολλά λόγια. Ο πόλεμος θα μας πάει όλους 50 χρόνια πίσω .
  Είναι η έσχατη λύση και θα επιλεγεί σίγουρα αν δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικά εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

  Για να μην αντιδρούμε υπάρχει χώρος πολιτικά για κινήσεις ή έχουμε τέτοιες συμφωνίες που ότι και να κάνει η Τουρκία είναι μάταιο και άνευ ουσίας.

  1. Εάν δεν πολεμήσεις τώρα σε λίγα χρόνια δε θα έχεις χώρα για να λες πως βρίσκεται κάποια έτη πίσω. Να είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό.

 10. Δηλαδή για εσάς το πρόβλημα της Τουρκίας είναι δικονομικό;
  Ποιός και πότε εμπόδισε την Τουρκία να αποτανθεί σε οποιοδήποτε σχετικό διεθνή οργανισμό; Μα δεν είναι αυτή η ίδια η Τουρκία που δεν υπογράφει την UNCLOS και δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία των διαιτητικών δικαστηρίων Χάγης και Αμβούργου; Δεν είναι η η ίδια η Τουρκία που ουσιαστικά απαιτεί από την Ελλάδα την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συνθήκης της Λωζάνης; Δεν είναι η Τουρκία που δεδηλωμένα φιλοδοξεί να επανακτήσει τις περιοχές που απώλεσε η οθωμανική αυτοκρατορία; Δεν είναι η Τουρκία που δεδηλωμένα φιλοδοξεί δια της ισχύος των όπλων να καταστεί η πρωτεύουσα δύναμη σε όλη τη Ν.Α και όχι μόνο Μεσόγειο;

  Εάν οι κυβερνώντες έχουν δώσει στην Τουρκία την εντύπωση πως επίθεση εναντίον οποιασδήποτε ελληνικής νήσου οπουδήποτε στη ελληνική επικράτεια θα αντιμετωπιστεί παθητικά ή σημειακά, αυτό είναι λάθος δικό τους.
  Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, τέτοιου είδους επίθεση σημαίνει γενική σύρραξη Ελλάδος – Τουρκίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 11. Μη βιάζεστε δεν είναι η ώρα για σύρραξη και διαπραγματεύσεις.Πρωτα,αοζ με Κύπρο ή επέκταση 12νμ καί μετά σύγκρουση.Οχι τώρα.Αυτο θέλουν οι Τούρκοι,να καθήσουν στο τραπέζι.Ο χρόνος καί η τουρκική οικονομία κυλάει υπέρ μας.

 12. 55 μιλια μέσα στην ελληνική αοζ οι Τούρκοι με φουλ ερευνες και όλη τη μόστρα. 39 πλοία οι Τούρκοι όταν μας έλεγαν κάποιοι οτι ουτε φ16 δεν επανδρωνουν. Ζήτησε η πρωθυπουργαρα και συμβούλιο στην Ευρώπη. Ζητιάνος της Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *