Η Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαρρηγνύει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κίεβο, με βάση την αρχή της «αμοιβαιότητας», αφού η Ουκρανία προχώρησε στην ίδια κίνηση στα τέλη Ιουνίου ύστερα από την αναγνώριση από τη συριακή κυβέρνηση της ανεξαρτησίας φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών.

Πηγή στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών, την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, δήλωσε ότι η «Αραβική Δημοκρατία της Συρίας είχε αποφασίσει να διαρρήξει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας και ως απάντηση στην απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε στις 29 Ιουνίου ότι βάζει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, αφού το καθεστώς στη Δαμασκό αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας από το 2014.

«Δεν θα υπάρχουν πλέον σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Συρίας», είχε δηλώσει τότε ο Ζελένσκι. Η Συρία είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουνίου ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και έγινε έτσι η πρώτη ξένη χώρα που προχώρησε στην κίνηση αυτή. Έως τώρα, μόνο η Μόσχα είχε αναγνωρίσει τον Φεβρουάριο την ανεξαρτησία των δύο αυτών ουκρανικών περιοχών, μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.