Η τακτική της Χαμάς με την οποία επιτέθηκε το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είναι σίγουρο πως θα διδάσκεται στις σχολές πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων ανά τον κόσμο. Η Χαμάς πέτυχε τον στρατηγικό αιφνιδιασμό, πρωταρχικά λόγω της τεράστιας αποτυχίας των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. Είναι βέβαιο πως η Χαμάς κατάφερε να πιάσει στον ύπνο το Ισραήλ απόρροια επιχειρήσεων παραπλάνησης και παραπληροφόρησης όντας καλά διαβιασμένη από τους τρόπους που παρακολουθούν τις ενέργειες τους, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
Είναι επίσης δεδομένο πως όλες οι ενέργειες τους σε επίπεδο παρασκευής πυρομαχικών και λοιπών οπλικών συστημάτων έγιναν υπογείως.
Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος δράσης της Χαμάς κατά τις πρώτες ώρες του πολέμου. Η επίθεση της Χαμάς δίχως αμφιβολία ήταν καλά οργανωμένη, μαζική, συνδυαστική και με άριστο συντονισμό (διοίκηση και έλεγχος δυνάμεων). Εξαπολύθηκε ταυτοχρόνως από ξηρά, θάλασσα και αέρα ενώ την ίδια στιγμή οι ισραηλινά φυλάκια παρατήρησης και άλλοι στόχοι προσβλήθηκαν από περιφερόμενα πυρομαχικά. Παράλληλα, η αεράμυνα του Ισραήλ κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή επίθεση ρουκετών που στόχο είχε τον κορεσμό των ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Ταχυκίνητες και ευέλικτες μικρές ομάδες τρομοκρατών της Χαμάς επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε ισραηλινά φυλάκια και στρατόπεδα ενώ άλλες ομάδες τρομοκρατών επιτέθηκαν τυφλά σε ισραηλινές πόλεις, χωριά καθώς και ένα φεστιβάλ στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας. Στόχος τους να δημιουργήσουν χάος και πανικό στα ισραηλινά μετόπισθεν αναγκάζοντας τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να δεσμεύσουν μονάδες ώστε να τους καταστείλουν. Τον ίδιο στόχο είχαν και οι απαγωγές περίπου 200 ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών.
Έτερες δυνάμεις διείσδυσαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) ενώ άλλες εισήλθαν δια θαλάσσης με μικρά φουσκωτά. Όλοι οι παραπάνω φαίνεται πως είχαν ένα καλά οργανωμένο δίκτυο επικοινωνιών ενώ στρατηγεία της Χαμάς και τακτικοί διοικητές συντόνιζαν τις επιμέρους επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών.
Χρειάστηκαν τουλάχιστον 72 ώρες ώστε το Ισραήλ να ανακαταλάβει στρατιωτικές του εγκαταστάσεις και να εκκαθαρίσει τις απειλές στο εσωτερικό του. Η Χαμάς επιτέθηκε επίσης σε μια ημέρα θρησκευτικής εορτής για το Ισραήλ όπως ακριβώς έγινε και στον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ το 1973. Ημέρα που μεγάλο προσωπικό του Ισραηλινού Στρατού απουσιάζε.
Η εξίσωση για το Ισραήλ δεν είναι εύκολη και φαίνεται πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη χερσαία επιχείρηση εντός της Γάζας. Είναι δεδομένο πως η Χαμάς έχει δημιουργήσει ένα χαοτικό και δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων στοών με θέσεις μάχης και εκμεταλλευόμενη το πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον.
Οι αεροπορικές προσβολές είναι εντυπωσιακές επικοινωνιακά αλλά επιχειρησιακά είναι δύσκολο να εξουδετερώσουν το τεράστιο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς. Δεν αποκλείεται η Χαμάς να θέλει να παρασύρει τον Ισραηλινό Στρατό σε αστικό πόλεμο εκεί όπου οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις προσβάλλονται εύκολα. Φαίνεται πως η Χαμάς έχει διαβάσει καλά τα διδάγματα από τις πρόσφατες επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Εντός των αστικών κέντρων οι Σχηματισμοί των Τεθωρακισμένων και Μηχανοκίνητων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν εγγενείς αδυναμίες και υψηλό κίνδυνο. Το Πυροβολικό Μάχης ακόμη και εάν μπορεί να ισοπεδώσει όλοκληρα οικοδομικά τετράγωνα δεν μπορεί να χτυπήσει επιτυχώς τις δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες υπόγειες στοές της Χαμάς που πρέπει να εκκαθαριστούν.
Τα επιθετικά ελικόπτερα κινδυνεύουν να καταρριφθούν από φορητά αντιαεροπορικά MANPADS ειδικά εάν πετούν χαμηλά προσπαθώντας να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις με πυρά πυροβόλων. Οι αεροκίνητες ενέργειες είναι επίσης επικίνδυνες ειδικά κατά την ημέρα με κίνδυνο να επαναληφθούν σκηνές Μογκαντίσου.
Το ερώτημα είναι τι διαφορετικό θα κάνει το Ισραήλ εάν εισβάλει που δεν έκανε στις προηγούμενες επιχειρήσεις του 2008 και του 2014; Σε τι εύρος και σε έκταση θα επιτεθεί;
Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο με γραφικές παραστάσεις εξάγοντας τα πρώτα διδάγματα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν πηγή προβληματισμού σε εθνικό επίπεδο: