Ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Bright Star 2023» που θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου από σήμερα έως και τις 14 Σεπτεμβρίου. Στην Άσκηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα 34 χώρες και οργανισμοί, ενώ από ελληνικής πλευράς έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή:

1/ Τριών επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και μιας Μηχανοκίνητης Ομάδας Πεζικούς.

2/ Τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon και ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου EMB-145H EriEye.

3/ Μιας φρεγάτας με το οργανικό της ελικόπτερο, ενός αρματαγωγού και μιας Ομάδας Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

4/ 10 ελαστικών λέμβων Zodiac Mk.V, τεσσάρων οχημάτων HMMWV, δύο οχημάτων MRZR, ενός Λόχου Πεζοναυτών, μιας Ομάδα του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων και μιας Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).

5/ Αξιωματικών επιτελών, συνδέσμων και παρατηρητών στο Επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης.

Κατά την διάρκειά της άσκησης θα πραγματοποιηθούν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αεροπορικών, ναυτικών και ειδικών επιχειρήσεων με έμφαση στην αντιμετώπιση απειλών τρομοκρατικών ενεργειών, μη επανδρωμένων συστημάτων και γενικότερα μη συμβατικού πολέμου, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών χωρών, και στην καταπολέμηση κοινών απειλών και κινδύνων στην ευρύτερη περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η πρώτη «Bright Star» πραγματοποιήθηκε το 1980 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Camp David που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1978 μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ και είχε σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών. Η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια της συμμετοχής της στην «Bright Star 2021» και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.