Η Αιθιοπία βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής του φράγματος GERD (Grand Ethiopian Renaissance Dam), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό πρόγραμμα στην Αφρική. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2011 στο Γαλάζιο Νείλο. Ωστόσο, η κατασκευή του έχει προκαλέσει την αντίδραση της Αιγύπτου και του Σουδάν, καθώς και τη διπλωματική διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι το νερό παραμένει φυσικό αγαθό στρατηγικής αξίας και σημασίας.
Σύμφωνα με την Αιθιοπία το φράγμα θα παράγει 6,45 Gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι το 7ο μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι για να γεμίσει ο αποταμιευτήρας νερού του φράγματος θα χρειαστεί 5-15 χρόνια ανάλογα με το ρυθμό κατακράτησης των νερών του Νείλου. Ωστόσο η μείωση της ροής του Γαλάζιου Νείλου θα επηρεάσει τη ροή του Νείλου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Αιγύπτου και του Σουδάν, καθώς το φράγμα θα επιτρέψει στην Αιθιοπία να ελέγχει τη ροή του Νείλου.
Η μεν Αιθιοπία θέλει να γεμίσει τον αποταμιευτήρα μέσα σε 5-6 χρόνια (μεγάλη κατακράτηση νερού, άρα μειωμένη ροή του Νείλου) η δε Αίγυπτος ζητά διάρκεια 10 ετών έτσι ώστε να μην επηρεαστεί δραματικά η ροή του Νείλου, που έχει άμεση σχέση με τη γεωργική παραγωγή της Αιγύπτου (το 85% των αναγκών σε νερό της Αιγύπτου καλύπτεται από το Νείλο). Το Κάιρο κατηγορεί την Αιθιοπία ότι παραβιάζει τις συνθήκες για το Νείλο του 1929 και του 1959.
Εκτός από τις συνέπειες στην αγροτική οικονομία της Αιγύπτου, το Κάιρο θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει και τον ταμιευτήρα νερού του φράγματος του Ασουάν, το οποίο παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Αίγυπτος. Το φράγμα στην Αιθιοπία θα κοστίσει $ 4 δισεκατομμύρια περίπου και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει όχι μόνο θα καλύψει τις ανάγκες του 65% του πληθυσμού της χώρας που αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θα επαρκεί και για εξαγωγή, άρα εισόδημα για την Αιθιοπία (ήδη ενδιαφέρον για εισαγωγή ενέργειας έχουν εκφράσει η Κένυα, το Τζιμπουτί και η Ερυθραία).
Εάν η Αιθιοπία επιμείνει στην αρχική της τοποθέτηση για γέμισμα του ταμιευτήρα εντός 5-6 ετών, η ροή του Νείλου θα μειωθεί δραματικά και Σουδάν και Αίγυπτος θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν φόβο ακόμα και για πολεμική αναμέτρηση για το ζήτημα των νερών του Νείλου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, το 2013 υπήρχαν αναφορές ότι Αιγύπτιοι πολιτικοί συζητούσαν για την περίπτωση δυναμικών αντιδράσεων για να σταματήσει η κατασκευή του φράγματος. Ομοίως ο Πρόεδρο της χώρας, Σίσι, έχει δηλώσει ότι η Αίγυπτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα της στα νερά του Νείλου. Η ένταση αυτή οδήγησε στην παρέμβαση των ΗΠΑ η οποία κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη σε διαπραγματεύσεις. Στόχο η επίτευξη συμφωνίας-λύσης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2020