Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο πλαίσιο υλοποίησης της αποστολής της, και της παραγωγής μαχητών – ηγητόρων, εφαρμόζει σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ιεραρχίας, ένα αναβαθμισμένο και δυναμικό πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, που εκτελείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παράλληλα με την ακαδημαϊκή και ολοκληρώνεται με την θερινή εφαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση στην περιοχή Λιτοχώρου.

​Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά αυτή τη χρονιά, εφαρμόσθηκε μία εξαιρετικά απαιτητική επιχειρησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία αξιολόγησης του συνόλου των Ευελπίδων όλων των τάξεων με την οργανική τους συγκρότηση.

Η σχεδίασή της βασίστηκε στην αξιολόγηση της λήψης απόφασης ενός μαχητή – ηγέτη μικρών κλιμακίων (Ομάδας-Δριας), ο οποίος ενεργεί σε εναλλασσόμενο έδαφος υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, υψηλά επίπεδα κόπωσης και υπό την πίεση του χρόνου.

​Η αξιολόγηση διαρκεί 72 ώρες συνεχούς άσκησης – εκπαίδευσης (τρία 24ωρα), διεξάγεται ημέρα και νύχτα, σε μία περιοχή με έκταση περίπου 30 τ.χλμ., εντός της οποίας εξετάζονται ημερήσια και νυχτερινά επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως Στίβος Εμποδίων, Φυσική Δοκιμασία, Κολύμβηση Μάχης, Κωπηλασία, – Διέλευση Υδάτινου Κωλύματος, Α’ Βοήθειες, Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Αμυντική Εγκατάσταση, κ.λπ. Με την ολοκλήρωση των 72 ωρών, κάθε Διμοιρία θα έχει διανύσει περίπου 100 χλμ, έχοντας στη διάθεσή της περίπου 4 ώρες ανά 24ωρο για νυχτερινή ανάπαυση.

Ειδικότερα:

Αντικειμενα Εκπαίδευσης:

ΤΑΜΣ Μ/Κ ΛΟΧΟΥ (Ενεργητική άμυνα)

ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας (Επίθεση Δρίας ΠΖ- Άμυνα ομάδας ΠΖ με
χρήση οπλισμού Airsoft))

ΤΑΜΣ Αμφίβια Επιχείρηση Δρίας

ΤΑΜΣ Προσβολή Σταθμού Δκσεως

ΤΑΜΣ Προσβολή Φάλαγγας οχημάτων

ΤΑΜΣ Α/Κ Επιχειρήσεων – Συνεργασία με Ε/Π

Ναρκοπόλεμος

Καταστροφές – παγιδεύσεις

Διέλευση υδάτινου κωλύματος – αναρριχητικοί κόμποι

Πεζογέφυρα – Κωπηλασία με λέμβους εφόδου

Κολύμβηση Μάχης – Πλωτήρες – Ενέργειες ανάγκης στη θάλασσα

Βολή Υπ’αριθμ. «7»

Βολή Ελαφριού Πολ/λου Minimi υπ’αριθμ. 2 και 7 (ημέρα κ νύκτα)

Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης

Εκπαίδευση σε κατοικημένους τόπους (ΕΠΚΕΑΑΠ)

Στίβος Τοπογραφίας

Στίβος Εμποδίων

Φυσικές Δοκιμασίες

Για πρώτη φορά οι Ευέλπιδες εκπαιδεύτηκαν με όπλα airsoft στις Βολές Μάχης Ταχείας αντίδρασης με ρεαλισμό και αληθοφάνεια.

​Από τις κύριες επιδιώξεις της όλης διαδικασίας είναι η ανάδειξη των ηγετικών ικανοτήτων και η επίτευξη πνεύματος Μονάδος, συμβάλλοντας στην συνεχή προσπάθεια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων για επίτευξη υψηλού επιπέδου διαδικασιών αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας στρατιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις συναφείς κατευθύνσεις της ηγεσίας.

Συνεπώς, η ΣΣΕ με τη παρουσία της ομάδας στον διαγωνισμό του sandhurst μπόρεσε και έλαβε χρήσιμα διδάγματα αναπροσαρμόζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εμπλουτίζοντας το.