Μιλώντας στη σερβική τηλεόραση Radio Television ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας, Nebojsa Stefanovic αποκάλυψε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Μάλιστα δήλωσε ότι το σχετικό ενδιαφέρον έχει διαβιβαστεί στο Γάλλο Πρόεδρο. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, ανακοίνωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας, για το 2022, θα είναι αυξημένος κατά € 500 εκατομμύρια, σε σχέση με το 2021. Όπως δήλωσε ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση ανάλυσης και ότι η Αεροπορία της χώρας θα επιλέξει τον τύπο του νέου μαχητικού που τελικά θα αποκτήσει.

Μιλώντας για τα μελλοντικά εξοπλιστικά της χώρας ο Nebojsa Stefanovic είπε ότι υπάρχει πρόθεση για την απόκτηση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Mi-35, τριών ελικοπτέρων Mi-17 και δύο αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir από τη Ρωσία, δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-295 και 10 ελαφρών ελικοπτέρων H-145M από την ευρωπαϊκή Airbus και 18 αντιαεροπορικά συστήματα Mistral. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η Σερβία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για την απόκτηση των 11 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 της Εθνικής Φρουράς, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία. Μίλησε και για την πρόσφατη απόκτηση των ρωσικών αντιαρματικών βλημάτων Kornet.

Σε περίπτωση επιλογής του Rafale από τη Σερβία η Γαλλία θα καταφέρει άλλη μια εμπορική επιτυχία για το μαχητικό της, μετά την Ελλάδα, την Κροατία και τα ΗΑΕ με τη μεγάλη πρόσφατη παραγγελία των 80 αεροσκαφών. Σήμερα η Σερβία διατηρεί σε υπηρεσία 14 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και 12 J-22 Orao, τα οποία είναι εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης. Ο αριθμός των νέων μαχητικών που θέλει να αποκτήσει η Σερβία δεν ανακοινώθηκε από τον Σέρβο Υπουργό Άμυνας, ούτε επίσης το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά είναι πιθανό να αφορά σε 12 αεροσκάφη για την αντικατάσταση των J-22 Orao, τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1978.