Ο σουηδικός οργανισμός αμυντικών προμηθειών ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τροποποίηση του αρχικού συμβολαίου (2015) με τη Saab για τη συνεχή ανάπτυξη και παραγωγή, καθώς και επέκταση των δυνατοτήτων, των δύο υποβρυχίων Α26 κλάσης Blekinge που έχουν παραγγελθεί από τη Σουηδία. Η συνολική αξία του συμβολαίου είναι της τάξεως των € 840 εκατομμυρίων (η ανακοίνωση δεν αναφέρει αν στο κόστος περιλαμβάνεται η υποστήριξη και τα όπλα), ενώ τα δύο υποβρύχια θα παραδοθούν το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε σε τι θα εστιάσει η βελτίωση των ικανοτήτων. Τροφοδοτούμενο από συμβατικούς κινητήρες ντίζελ-ηλεκτρικής πρόωσης και εξοπλισμένο με το σύστημα AIP Stirling, το υποβρύχιο A26 προσφέρεται από τη Saab σε τρεις παραλλαγές διαφορετικού μήκους και εκτοπίσματος. Η διάσταση κυμαίνεται από την έκδοση 50 μέτρων (Pelagic), έως την έκδοση Oceanic ER (Extended Range), το οποίο είναι πάνω από 80 μέτρα και έχει εμβέλεια άνω των 10.000 ναυτικών μιλίων. Τα σουηδικά υποβρύχια θα έχουν μήκος 63 μέτρα και εκτόπισμα 2.000 τόνους.

Η σχεδίαση και ανάπτυξη των Α26 ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, στο πλαίσιο του προγράμματος «U-båt 2000» αντικατάστασης των τριών εν υπηρεσία υποβρυχίων κλάσης «Gotland» του Σουηδικού Ναυτικού. Αρχικός στόχος ήταν το υποβρύχιο να είναι έτοιμο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου περιόρισε την σοβιετική απειλή με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να καταπέσει από την κατηγορία επείγον. Επανήλθε στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ως ανάγκη αντικατάστασης των «Gotland». Η ναυπήγηση του πρώτου υποβρυχίου ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2015.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα υποβρύχια A26 μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: