Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία διαδικασία επισκευής μαχητικού αεροσκάφους JAS-39 Gripen με ανταλλακτικό κατασκευασμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Το αντικείμενο ήταν μια θυρίδα (Panel Hatch), εξωτερικά του αεροσκάφους. Η δοκιμή έγινε από δοκιμαστικό, διθέσιο αεροσκάφος και ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε ανταλλακτικό τρισδιάστατου εκτυπωτή σε εξωτερικό τμήμα του αεροσκάφους. Η πτήση που ακολούθησε είχε διάρκεια 30 λεπτών και δεν σημειώθηκε καμία αστοχία του ανταλλακτικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Saab ανταλλακτικά από τρισδιάστατο εκτυπωτή έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο εσωτερικό του αεροσκάφους, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ανταλλακτικό ίδιας διαδικασίας παραγωγής, αλλά για το εξωτερικό του αεροσκάφους.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή ήταν πολυμερές νάιλον (Nylon Polymer) τύπου PA2200. Μάλιστα, επειδή δεν προϋπήρχε μοντέλο της συγκεκριμένης θυρίδες, καταχωρημένο στην μνήμη του εκτυπωτή, η θυρίδα αφαιρέθηκε από το αεροσκάφος και σαρώθηκε πριν παραχθεί το ανταλλακτικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που τρισδιάστατος εκτυπωτής παράγει ανταλλακτικά, με στόχο τη μείωση του χρόνου επιδιόρθωσης ενός συστήματος, της αποφόρτισης της εφοδιαστική αλυσίδα από σημαντικό όγκο έργου και την εξοικονόμηση δαπανών. Σε αντίστοιχο παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2019, η Αμερικανική Αεροπορία είχε ανακοινώσει την εγκατάσταση ανταλλακτικού τιτανίου από τρισδιάστατο εκτυπωτή σε μαχητικό αεροσκάφος F-22 Raptor. Η τρισδιάστατη εκτύπωση ανταλλακτικών είναι μια λύση, ιδιαίτερα για υπό-συστήματα τα οποία δεν υποστηρίζονται πλέον.

Μέχρι σήμερα η λύση ήταν είτε η αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση, είτε η αντικατάσταση του οπλικού συστήματος. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος είναι μεγάλο. Η χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών παρέχει τη δυνατότητα της απόκτησης ανταλλακτικών, που δεν βρίσκονται εύκολα στην αγορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί χρήμα, αλλά μειώνει και το χρόνο συντήρησης. Σε ένα άλλο παράδειγμα, τον περασμένο Ιανουάριο η Naval Group ανακοίνωσε ότι το πλοίο ναρκοπολέμου M-643 «Andromede», τύπου «Tripartite», του Γαλλικού Ναυτικό εφοδιάστηκε με προπέλα παραγωγής τρισδιάστατου εκτυπωτή. Η προπέλα είναι μεταλλική, με διάμετρο 2,5 μέτρα και πέντε έλικες βάρους 200 κιλών έκαστη. Όπως ανακοίνωσε η Naval Group οι σχετικές δοκιμές ήταν απόλυτα επιτυχείς. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη της προπέλας διήρκεσαν τρία χρόνια.